12.2 C
Athens
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024

Μητσοτάκης- Ερντογάν: Ανακοινώνουν “διακήρυξη Φιλικών Σχέσεων & Καλής Γειτονίας”. Βίζα στους Τούρκους για τα νησιά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Μια νέα αρχή γίνεται σήμερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει στις 12:15 και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο, όπου έχει συμφωνηθεί οι δύο ηγέτες να μη δεχτούν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Λίγο νωρίτερα, στις 11:30, τον Ερντογάν θα υποδεχτεί στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι ηγέτες των δύο χωρών θα ανακοινώσουν

  • “Διακήρυξη Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας”
  • Βίζα στους Τούρκους πολίτες για τα νησιά. 

Θα πρόκειται για ένα κείμενο εν είδει κοινού ανακοινωθέντος για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο θα περιγράφει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις και τις θετικές προοπτικές που προδιαγράφονται, εφόσον το καλό κλίμα συνεχιστεί.

Το εν λόγω κείμενο επεξεργάστηκαν τις προηγούμενες μέρες τα δύο υπουργεία Εξωτερικών και τα διπλωματικά γραφεία των δύο ηγετών και έχει αναμφίβολα σημασία, με δεδομένο το πού ήταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρυσι τέτοια εποχή.Η “επίθεση” φιλίας

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι υπάρχει “ειλικρινή διάθεση συνεργασίας”,  και ευλπιστούν πως και από την άλλη πλευρά θα υπάρξει αντίστοιχη διάθεση.

Η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, δηλώνει η Αθήνα, η οποία πάντως είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε θέμα, εκτός ατζέντας, που πιθανόν να θέσει ο Τούρκος πρόεδρος κατά την παραμονή του στην Αθήνα.

Η… “επίθεση” φιλίας του  κ. Ερντογάν, δεν είναι τυχαία πάντως και σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με την προσπάθεια του να δημιουργήσει καλύτερες σχέσεις με τη Δύση.

Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή όπως εξηγούν διπλωματικοί κύκλοι είναι η εμπέδωση καλών σχέσεων με την Ελλάδα.

Πρόκειται για μια… στροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όπως εκτιμά ο Γερμανικός Τύπος, ο οποίος τονίζει ότι ο Ερντογάν αναζητά… νέους εταίρους στη Δύση

Στόχος του είναι η προσέλκυση επενδύσεων λόγω του ότι η οικονομία της Τουρκίας δεν είναι σε καλή φάση και προαπαιτούμενο για κάτι τέτοιο είναι σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν – Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Σήμερα, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, στις 13:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, θα υπογράφουν συνολικά περίπου 20 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας και της αγροτικής ανάπτυξης κ.α..

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμφωνία για το Μεταναστευτικό, θέμα που ενδιαφέρει εξόχως και τις δύο χώρες.

Στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα λάβουν μέρος έντεκα υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης (Γ. Γεραπετρίτης, Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Οικονόμου, Δ. Καιρίδης, Χρ. Στυλιανίδης, Λ. Μενδώνη, Ο. Κεφαλογιάννη, Κ. Πιερακάκης, Αλ. Παπαδοπούλου και Κ. Φραγκογιάννης) και αντιστοίχως 7 υπουργοί από την πλευρά της Τουρκίας. Θα προηγηθούν δε, διμερείς συναντήσεις.

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου, από ελληνικής πλευράς θα μετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη Άννα Μαρία Μπούρα, και από την πλευρά της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός σύμβουλος Ομέρ Τσελίκ. Η σύνθεση θα είναι ακριβώς ίδια με αυτή που υπήρξε στο Βίλνιουζ, τον περασμένο Ιούλιο.

Οι “κόκκινες γραμμές” της Ελλάδας

Η πάγια θέση της Αθήνας, είναι ότι ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορούν να είναι αντικείμενο του διαλόγου και ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει με τη γειτονική χώρα είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

“Η Χάγη είναι μακριά” δηλώνουν διπλωματικές πηγές  και εξηγούν ότι εφόσον οι σχέσεις μπουν σε μία νέα βάση και πάντα με γνώμονα το απαραβίαστο των “κόκκινων γραμμών” της χώρας μας, στο μέλλον θα μπορούσε να εκκινήσει ο διάλογος για το θέμα αυτό.

Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως στη συνέντευξη του, μία ημέρα πριν φτάσει στην Αθήνα, μίλησε για παραπομπή στη Διεθνή Δικαιοσύνη για… το σύνολο, είπε, των Ελληνοτουρκικών διαφορών, με την Άγκυρα, παγίως, σε αυτές να εντάσσει διάφορες αναθεωρητικές βλέψεις και βέβαια και τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο βάθος… Χάγη;

Η εκτίμηση, μεταξύ διπλωματικών κύκλων στην Αθήνα, είναι ότι προφανώς σήμερα, πέραν της προώθησης της “θετικής” ατζέντας, δεν θα επιτευχθεί κάποια μεγάλη πρόοδος, αλλά είναι σημαντικό ότι σημειώνονται, όπως δηλώνουν, νέα βήματα προσέγγισης στις σχέσεις των δυο χωρών, σε επίπεδο κορυφής.

Ελλάδα και Τουρκία πιάνουν το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο – όταν συμφώνησαν να επανεκκινήσει ο πολιτικός διάλογος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.) και η “θετική” ατζέντα – και η σημερινή συνάντηση, υπό όρους, εκτιμάται ότι μπορεί να θέσει τις βάσεις για να ανοίξει ο δρόμος για την εντατικοποίηση των συζητήσεων επάνω στη λεγόμενη “βαριά’ ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

ΗIP: Ξενοδοχειακές επενδύσεις – μαμούθ στην Αθήνα, Ρόδο και Χαλκιδική. 230 εκατ. ευρώ μόνο για την εξαγορά του Grand Hyatt

Σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά έχει "χτίσει" η Hotel Investment Partners (HIP),...

Ενοίκια: Αυξήσεις -φωτιά μέσα στο 2025. Που οφείλεται η νέα εκτόξευση τιμών

Συνεχίζεται η κρίση των ενοικίων που επιβαρύνει τα νοικοκυριά, καθώς μέσα στo 2025 εκτιμάται...

Η φωτογραφία της ημέρας: Ερντογάν, Μητσοτάκης, Χριστοδουλίδης, Ράμα μαζί στη Βουδαπέστη. Τι είπαν

Συνάντηση έκπληξη είχαν λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Ευρωπαϊκής...