23.4 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Debate Οικονόμου-Τσαπανίδου: Υποκλοπές και θαλάσσια σύνορα σφράγισαν την αντιπαράθεση

Γιάννης Οικονόμου και Πόπη Τσαπανίδου διασταύρωσαν χθες τα ξίφη τους στην πρώτη τηλεμαχία στον δρόμο προς τις εκλογές που πραγματοποιήθηκε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά και τους δημοσιογράφους  Απόστολο Μαγγηριάδη και Σοφία Παπαϊωάννου.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και τα εθνικά, όπως η φύλαξη των ελληνικών συνόρων, όπου σημειώθηκε και to «highlight» της τηλεμαχίας που κάνει από χθες το βράδυ τον γύρο στα social media.

Ο κ. Οικονόμου ρώτησε την κ. Τσαπανίδου αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σκοπό να γκρεμίσει τον φράκτη στον Έβρο, καθώς έχουν υπάρξει τοποθετήσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κατασκευής του. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως η θάλασσα έχει σύνορα, σε αντίθεση με όσα είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ το 2015.

Η κ. Τσαπανίδου με στόμφο απάντησε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει κάνει ποτέ τη δήλωση «Η θάλασσα δεν έχει σύνορα»: «Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ κ. Οικονόμου όπως και όλους όσοι μας παρακολουθούν να κάνουν μία αναζήτηση στο Google, να βάλουν ‘η θάλασσα δεν έχει σύνορα Αλέξης Τσίπρας‘ και να ακούσουν όλη τη δήλωση διότι δεν είναι αυτό το απόσπασμα το οποίο πιάσατε εσείς αυτό που είχε πει τότε ο τότε πρωθυπουργός ο κύριος Τσίπρας. Είναι εντελώς διαφορετικό αυτό που είπε καμία σχέση με αυτό που λέτε εσείς. Παρακαλώ λοιπόν γκούγκλαρετε για να την ακούσετε όλη τη και να βγάλετε συμπέρασμα».

Η «Ομάδα Αλήθειας» γκούγκλαρε και αποκάλυψε πως η δήλωση του κ. Τσίπρα εκθέτει την κ. Τσαπανίδου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε αναφέρει από το βήμα της ΔΕΘ: «Μας κατηγορούν ότι ανοίξαμε τα σύνορα. Ποια σύνορα; Έχει η θάλασσα σύνορα και δεν το ξέραμε;».

Έντονη ήταν και η αντίδραση της ΝΔ για το σχετικό θέμα: «Εδώ η δήλωση του κ. Τσίπρα, για να την ακούσει και πάλι ο ελληνικός λαός. Εμείς πάντως έχουμε βγάλει συμπέρασμα για τον ΣΥΡΙΖΑ:
Είστε αδιόρθωτοι».

Στο ερώτημα εάν η ΝΔ έκανε ότι μπορούσε για να χυθεί φως στην υπόθεση παρακολουθήσεων, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η υπόθεση αυτή «δοκίμασε τις αντοχές των θεσμών» και τόνισε ότι «δεν κρυφτήκαμε, αναλήφθηκε πολιτική ευθύνη, υπήρξαν παραιτήσεις, και αλλάξανε πράγματα στην ΕΥΠ, και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να μην μείνει καμία σκιά. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος και όχι να επιδιώκουμε εντυπώσεις πριν την δικαστική διερεύνηση. Επισήμανε πως όταν «εργαλειοποιήθηκαν οι θεσμοί» κατέληξαν σε υποθέσεις, «όπως της κυρίας Σαββαΐδου που κατηγορήθηκε και στη συνέχεια η χώρα μας τιμωρήθηκε με πρόστιμο από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, την υπόθεση Νοβάρτις που κανείς τελικά δεν παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη. Η δημοκρατία έχει κανόνες. Όταν βγουν όλα από το σκοτάδι τότε θα δει ο κόσμος τι ακριβώς ήταν αυτή η υπόθεση».

Η Πόπη Τσαπανίδου τόνισε πως το θέμα των παρακολουθήσεων είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς αφορά την δημοκρατία, ενώ εξήγησε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ να μην συμμετέχει στην «νομοπαρασκευαστική διαδικασία στην Βουλή». Όπως είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής για ένα πολύ σημαντικό θέμα, για το θέμα των παρακολουθήσεων. Ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε την μισή Ελλάδα. Δεν έδωσε απαντήσεις στην Βουλή: γιατί παρακολουθούσε, αν παρακολουθεί ακόμη, τι έγινε το υλικό των παρακολουθήσεων. Η αποχή από τις ψηφοφορίες στην Βουλή είναι κίνηση υψηλού συμβολισμού και σπουδαιότητας. Είναι σημαντικά τα θέματα της οικονομίας και της ακρίβειας, αλλά το θέμα των παρακολουθήσεων και της ποιότητας της δημοκρατίας μας αφορά όλους, αν συνέβαινε σε άλλη χώρα η κυβέρνηση θα είχε πέσει». Απευθυνόμενη προς τον Γιάννη Οικονόμου είπε ότι «αν ήταν στην θέση του πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας θα τον είχατε κρεμάσει στο Σύνταγμα».

Οι Εκπρόσωποι των δύο Κομμάτων μίλησαν όμως και για το αν θα υπάρξει ανάλογη τηλεμαχία μεταξύ του Κ. Μητοστάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

Η  κ. Τσαπανίδου βρήκε την ευκαιρία να ρωτήσει εκτός χρόνου τον κ. Οικονόμου, αν αυτό που έκαναν οι δυο τους θα μπορούσε να επαναληφθεί μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κυβερνητικής θητείας, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκαν 51 φορές στη Βουλή», αντέτεινε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι αθροιστικά συζήτησαν 51 ώρες και διερωτώμενος τι παραπάνω θα πουν σε μιάμιση ώρας μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης.

Βέβαια ο  κ. Οικονόμου κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εμφανίστηκε θετικός σε μια ενδεχόμενη τηλεμαχία των δύο μονομάχων, Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. Το αν, όμως, αυτή θα πραγματοποιηθεί «παίζεται», ενώ το ίδιο ισχύει και για ένα debate με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Όπως και να έχει, οι αποφάσεις για το ή τα debates θα ληφθούν μετά τις 10 Μαρτίου, όταν θα έχει διαλυθεί η Βουλή και θα έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές για τις 9 Απριλίου. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει πάρει τις οριστικές του αποφάσεις και η πιθανότερη μέρα προκήρυξης των εκλογών είναι η 9η Μαρτίου. Νωρίτερα, το πιθανότερο στις 3 Μαρτίου θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα κλειδώσει τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και θα κλείσει τις τελευταίες νομοθετικές εκκρεμότητες. Εν συνεχεία, όταν έρθει η ώρα, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαρόπουλου και μετά θα ενημερώσει τους πολίτες, πιθανότατα με τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Οι τρεις δημοσιογράφοι της ΕΡΤ έθεσαν τις ερωτήσεις τους προς τους δύο πολιτικούς σε δύο θεματικές: η πρώτη αφορούσε την Οικονομία, Κοινωνία, Θεσμοί και η δεύτερη τις επερχόμενες εκλογές. Στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας οι δύο πολιτικοί είχαν τη δυνατότητα να θέσουν τη δική τους ερώτηση ο ένας στον άλλο.

Μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι ενισχύσεις που δόθηκαν στου πολίτες τους στήριξαν και προήλθαν από το μέρισμα της ανάπτυξης και όχι από την υπερφορολόγηση. Προσέθεσε ότι με την πολιτική της κυβέρνησης ενισχύονται οι πολλοί με επιλογές που δεν εξέθεσαν τη χώρα στις αγορές και οι ενισχύσεις δόθηκαν για να σταθεί η χώρα μπροστά στο μεγαλύτερο κοκτέιλ κρίσης που γνώρισε ποτέ η χώρα.

Στόχος της ΝΔ, είπε ο κ. Οικονόμου, είναι η χώρα να παραμείνει σε τροχιά σταθερότητας και για τον λόγο αυτό θα επιδιώξει ένα αποτέλεσμα κοντά στην αυτοδυναμία από την α’ Κυριακή. καταλήγοντας πως «Για εμάς η πολιτική είναι λύση των προβλημάτων της κοινωνίας»

Από την πλευρά της η Πόπη Τσαπανίδου απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, και διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει η Κουμουνδούρου τα αποτελέσματα των εκλογών. «Ποτέ των ποτών» είπε χαρακτηριστικά για το θέμα αυτό και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα το βράδυ των εκλογών.

Για την σύγκριση των διακυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ, η κα Τσαπανίδου είπε πως: “Συγκρίνετε δύο καταστάσεις εντελώς ανόμοιες, μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισε το χρέος, έφερε αναπτυξιακούς ρυθμούς και σας έδωσε τη δυνατότητα σήμερα εσείς να κάνετε όσα κάνετε ανέφερε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Το 2018 είχαμε ρεκόρ 12ετίας στην ανάπτυξη. Παραλάβαμε μία χώρα διαλυμένη, είχαμε την Τρόικα πάνω από το κεφάλι μας, φέραμε αποτέλεσμα, ρυθμίσαμε το χρέος, βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια, φροντίζοντας το σύνολο της κοινωνίας. Ακολούθως το πρόγραμμά μας βασίζεται σε διαφορετικές προτεραιότητες από του κ. Μητσοτάκη που ευνοεί τους λίγους και ισχυρούς».

 

 

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE