17.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Credit Suisse: Εκλεισε το μεγάλο Deal. Δεκτή νέα πρόταση της UBS

Ραγδαίες είναι οι εξελιξεις στο μετωπο της Credit Suisse, καθώς η UBS ανέβασε την προσφορά της σε πάνω 2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους Financial Times, ένα ποσό που φάνηκε να ικανοποιεί τους μετόχους της και η συμφωνία οριστικοποιήθηκε.

Η UBS θα καταβάλλει περισσότερα από 0,50 φράγκα για κάθε μετοχή της Credit Suisse, τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή στην οποία έκλεισαν οι μετοχές της τράπεζες την Παρασκευή (1,86 φράγκα), σύμφωνα πάντα με τους Financial Times.

Νωρίτερα τα πράγματα εξελίχθηκαν ως εξής

Η ολη  προσπάθεια εξευρεσης λύσης, εξελίχθηκε υπό την πίεση του χρόνου, καθώς όλες οι πλευρές επιθυμούσαν το deal να ολοκληρωθεί έως σήμερα το βράδυ, και πάντως πριν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.
Η Credit Suisse, η οποία στο κλείσιμο της Παρασκευής με χρηματιστηριακή αξία περίπου 7,4 δισ. φράγκων (8 δισ. δολαρίων), πιστεύει ότι η προσφορά του 1 δισ.είναι πολύ χαμηλή και θα πλήξει τους μετόχους και τους εργαζόμενους που κατέχουν εταιρικές μετοχές, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος, τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Η προσφορά της UBS κοινοποιήθηκε την Κυριακή με τιμή 0,25 φράγκα ανά μετοχή. Η UBS επέμεινε επίσης σε μια ουσιώδη δυσμενή μεταβολή που ακυρώνει τη συμφωνία, εάν τα CDS εκτιναχθούν κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο, ανέφεραν οι Financial Times. Η μετοχή της Credit Suisse έκλεισε με πτώση 8% στα 1,86 φράγκα την Παρασκευή.

Οι Financial Times μετέδωσαν ακόμη πως οι ελβετικές αρχές να σχεδιάζουν να αλλάξουν τους νόμους της χώρας για να παρακάμψουν την ψηφοφορία των μετόχων για τη συναλλαγή.

Οι ελβετικές αρχές επιδιώκουν να μεσολαβήσουν για μια συμφωνία που θα αντιμετωπίσει την κατάρρευση της Credit Suisse, η οποία προκάλεσε σοκ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα την περασμένη εβδομάδα, όταν πανικόβλητοι επενδυτές ξεφορτώθηκαν τις μετοχές και τα ομόλογά της μετά την κατάρρευση πολλών μικρότερων αμερικανικών τραπεζών. Μια ενίσχυση ένεση ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα ανέκοψε την πτωτική τάση για λίγο.

Οι περίπλοκες συζητήσεις σχετικά με αυτό που θα έφερνε την πρώτη συνένωση δύο παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών από την οικονομική κρίση έφερε και τη συμμετοχή των ελβετικών και αμερικανικών αρχών στις συνομιλίες, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος. Οι συνομιλίες επιταχύνθηκαν το Σάββατο, με όλες τις πλευρές να πιέζουν για μια λύση που θα μπορεί να εκτελεστεί γρήγορα μετά από μια εβδομάδα που είδε τους πελάτες της ελβετικής τράπεζας να αποσύρουν χρήματα και τους αντισυμβαλλόμενους να κάνουν πίσω από ορισμένες συναλλαγές με την Credit Suisse.

Τελευταία ημέρα για τη συμφωνία

Η UBS πιέζεται από τις αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

Μέλη της κυβέρνησης συνεδρίασαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη, αναφέρει η εφημερίδα 20 Minutes, για να συζητήσουν αυτό το θέμα που έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ελβετική οικονομία.

Ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλέν Μπερσέ, καθώς και μέλη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου έφθασαν από τις 08:30 (ώρα Ελλάδας) στο υπουργείο Οικονομικών. Τα επτά μέλη της κυβέρνησης είχαν ήδη συνεδριάσει και χθες, Σάββατο.

Μια τέτοια προσέγγιση είναι μια περίπλοκη υπόθεση που υπό φυσιολογικές συνθήκες απαιτεί μήνες. Η UBS δεν είχε στη διάθεσή της παρά μερικές ημέρες.

Ωστόσο οι ελβετικές αρχές δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να πιέσουν την UBS να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις της, εξαιτίας της τεράστιας πίεσης που ασκείται από τους μεγάλους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς εταίρους της Ελβετίας, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για τις δικές τους χρηματοπιστωτικές αγορές, αναφέρει η Blick.

Sky News: Η Τράπεζα της Αγγλίας θα στηρίξει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

Η Τράπεζα της Αγγλίας ενημέρωσε τους διεθνείς εταίρους της και τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, την UBS, ότι θα στηρίξει την προταθείσα εξαγορά της Credit Suisse, όπως μετέδωσε σήμερα το βρετανικό δίκτυο Sky News. Η Τράπεζα της Αγγλίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE