Σε δυσχερή θέση βρίσκονται πλέον τα Coffe Island, λόγω του σκληρού και εντεινόμενου ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά του καφέ.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε και από την στρατηγική επιλογή απορρόφησης όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του αυξημένου κόστους για χάρη των συνεργατών και των καταναλωτών.
Το αποτέλεσμα ήταν η «Σαπλάι ΑΕ» του Βαγγέλη Λιόλου γνωστή με το σήμα Coffe Island, να δει τόσο τις πωλήσεις της όσο και την κερδοφορία της να βαίνει μειούμενη κατά την περασμένη χρήση.
Επιπρόσθετα, όπως μαρτυρούν οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2022 που ανήρτησε η εταιρεία απ’ την Πάτρα στο ΓΕΜΗ, έχει προχωρήσει και σε μία σειρά από νέα ομολογιακά δάνεια προκειμένου να ενισχύσει το κεφάλαιο κίνησης της.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις ο κύκλος εργασιών κατά τη χρήση του 2022 μειώθηκε κατά 5,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, υποχωρώντας στα 34,72 εκατ. ευρώ περίπου από 36,82 εκατ. ευρώ περίπου το 2021. Το κόστος των πωλήσεων παρέμεινε σχεδόν ίδιο (24.19 εκατ. ευρώ από 24,4 εκατ. ευρώ), ωστόσο η κερδοφορία υποχώρησε σημαντικά.
Συγκεκριμένα τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 1,95 εκατ. ευρώ από 3,65 εκατ. ευρώ και τα καθαρά, μετά τους φόρους, κέρδη στα 1,5 εκατ. ευρώ από 2,89 εκατ. ευρώ το 2021.
Από τις οικονομικές καταστάσεις επίσης προκύπτει πως τα αποθέματα της εταιρείας αυξήθηκαν σημαντικά, φθάνοντας στο τέλος του χρόνου τα 8,36 εκατ. ευρώ από 6,56 εκατ. ευρώ που ήταν περίπου ένα χρόνο πριν. Αντίστοιχα και τα ταμειακά διαθέσιμα που στο τέλος της χρήσης έφθασαν τα 8,8 εκατ. ευρώ, από 7,05 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία κατά την προηγούμενη χρήση τροφοδοτούσε 480 καταστήματα Coffee Island σε Ελλάδα, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο , Καναδά, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ελβετία καθώς και στις νέες αγορές της της Ρουμανίας και της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με την ίδια, από το σύνολο των 480 καταστημάτων, δημιουργούνται περίπου 135 εκατ. ευρώ τζίρος και ταυτόχρονα δημιουργούνται για τις τοπικές κοινωνίες συνολικά πάνω από 3.700 μόνιμες θέσεις εργασίας.
Με βάση πάντως τις οικονομικές καταστάσεις ο όγκος εργασιών της Σαπλάι ΑΕ προέρχεται σε ποσοστό 6% απ’ τις αγορές του εξωτερικού και 94% από την Ελλάδα.
Η τελευταία «παραμένει ο φυσικός χώρος έμφασης και ανάπτυξης εργασιών μας, και με ειδικό τακτικό στόχο ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια, τη μεγέθυνση της παρουσίας μέρους της γκάμας προϊόντων μας στο οργανωμένο λιανεμπόριο (που ξεκίνησε μέσα στο 2021)», σημειώνει η διοίκηση της Σαπλάι ΑΕ.
Επενδύσεις
Στον τομέα των νέων επενδύσεων η εταιρεία μετά την ένταξη φακέλου που υπέβαλλε για τη χρηματοδότηση επένδυσής της ύψους 2,771 εκατ. ευρώ μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, προέβη μέχρι το τέλος του 2022 σε υλοποίηση επενδύσεων συνολικού ύψους 940 χιλ ευρώ. «Για το τρέχον έτος 2023 το ποσό αυτό έχει μέχρι τώρα φθάσει στα 1,36 εκατ. ευρώ καλύπτοντας το 49% του συνολικού έργου, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια χρηματοδοτική υποστήριξη για αυτό», επισημαίνεται σχετικά.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας αυξήθηκαν στα 18,3 εκατ. ευρώ, από 16,84 εκατ. ευρώ το 2021 και οι μακροπρόθεσμες στα 4,96 εκατ. ευρώ από 4,29 εκατ. ευρώ.
Ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας στο τέλος του 2022 έφθανε τα 9,2 εκατ. ευρώ έναντι 6,33 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Εξ αυτών τα βραχυπρόθεσμα δάνεια ήταν 4,28 εκατ. ευρώ (από 2,08 εκατ. ευρώ το 2021) και τα μακροπρόθεσμα 4,92 εκατ. ευρώ (από 4,24 εκατ. ευρώ). Τα τελευταία αφορούν αποκλειστικά ομολογιακό δανεισμό. Άλλα 1,77 εκατ. ευρώ εμφανίζονται ως υπόλοιπα ομολογιακού δανεισμού βραχυπρόθεσμης διάρκειας. Περίπου 2,5 εκατ. ευρώ είναι ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός.
Επίσης εντός του 2023, οπότε και δεν ενσωματώνεται στις συγκεκριμένες οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία σύναψε δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ «με σκοπό την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης και ανάπτυξης της επιχειρηματικής της δραστηριότητας», όπως δηλώνεται χαρακτηριστικά.
Τέλος, η εταιρεία προχώρησε κατά την περυσινή χρήση σε 16 νέες προσλήψεις με αποτέλεσμα το προσωπικό της να φθάσει τα 224 άτομα.