Την εκτίμηση ότι η DBRS είναι πολύ πιθανό να δώσει την Παρασκευή την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα εκφράζουν Citigroup και JP Morgan.
Οι δύο κορυφαίοι επενδυτικοί Οίκοι επιβεβαιώνουν μέσω των αναλύσεων τους, τη θετική τους στάση για τα ελληνικά ομόλογα εν αναμονή των κρίσιμων ετυμηγοριών το επόμενο διάστημα για την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.
Citigroup και της JP Morgan, υπογραμμίζουν ότι η αμερικανική τράπεζα DBRS είναι πολύ πιθανό να κάνει την αρχή από την πλευρά των Big 4 και να δώσει αυτή την Παρασκευή την επενδυτική βαθμίδα
Ειδικότερα, όπως σημειώνει η Citi:
- η πιθανότητα των αναβαθμίσεων της αξιολόγησης για την Ελλάδα από την DBRS αυτή την εβδομάδα ή/και την επόμενη εβδομάδα από τη Moody’s ενισχύθηκε μετά τις πρόσφατες εκλογές,
- οι αξιολογήσεις των S&P και Fitch στο τέταρτο τρίμηνο αποτελούν πιθανότατα το “κλειδί” για τη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στους διεθνείς δείκτες.
Μετά το θετικό report για την Ελλάδα από τη Moody’s την περασμένη εβδομάδα, η αξιολόγησή της θα επανεξεταστεί από την DBRS αυτήν την Παρασκευή και από τη Moody’s την επόμενη Παρασκευή, σημειώνει η Citi.
Η αμερικάνικη τράπεζα πιστεύει ότι η πιθανότητα για αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της χώρας έχει ενισχυθεί μετά τις πρόσφατες εκλογές, οδηγώντας ήδη σε αναβαθμίσεις στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας από τους (μη αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ) οίκους αξιολόγησης Scope και R&I.
Από την DBRS, μια αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα θα οδηγούσε την Ελλάδα στην κατηγορία του investment grade και θα είχε ως αποτέλεσμα μειωμένα haircuts στα collaterals με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – η οποία στις αποφάσεις της λαμβάνει υπόψη την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των Moody’s, S&P, Fitch και DBRS, άρα της αρκεί μία αξιολόγηση investment grade.
Ωστόσο, η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στους διεθνείς δείκτες απαιτεί αναβαθμίσεις σε επενδυτική βαθμίδα από τουλάχιστον δύο μεταξύ των Moody’s, S&P και Fitch, τονίζει η Citi. Συγκεκριμένα, για την ένταξη στον δείκτη Bloomberg Barclays, χρειάζονται δύο investment grade βαθμολογίες από τις Moody’s, S&P και Fitch, για τον δείκτη iBoxx χρειάζεται βαθμολογία επενδυτικής βαθμίδας σε μέσο όρο από τους τρεις οίκους και για τον FTSE Rusell χρειάζεται βαθμολογία στην κατηγορία “Α” και από την S&P και από την Moody’s.
Όπως επισημαίνει η Citi, δεδομένου ότι η Moody’s εξακολουθεί να βαθμολογεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από το IG, η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στους δύο από τους τρεις παραπάνω δείκτες – Bloomberg Barclays και iBoxx ( καθώς ο FTSE Russell έχει τα πιο αυστηρά κριτήρια) – πιθανότατα θα στηριχθεί στις αναβαθμίσεις από την S&P και την Fitch (και οι δύο βαθμολογούν την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από το investment grade), οι οποίες και θα εξετάζουν την αξιολόγησης της Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, αντίστοιχα.
Με δεδομένα τα παραπάνω, η Citi τονίζει ότι παραμένει long στα 10ετή ελληνικά ομόλογα έναντι των πορτογαλικών στοχεύοντας σε μείωση του μεταξύ τους spread στις 40 μονάδες βάσεις, από 57 μ.β που έκλεισε χθες, 5 Σεπτεμβρίου.
Η ανάλυση της JP MORGAN
Και η JP Morgan επιβεβαιώνει τη θετική της στάση στα ελληνικά ομόλογα, τονίζοντας ότι διατηρεί τις long θέσεις της στους 10ετείς ελληνικούς κρατικούς τίτλους έναντι των ιταλικών.
Όπως σημειώνει, τα ελληνικά ομόλογα υπεραπέδωσαν ελαφρώς έναντι των ιταλικών τις δύο τελευταίες εβδομάδες, και όπως έχει επισημάνει και σε προηγούμενες εκθέσεις της διατηρεί μία ευρεία εποικοδομητική στάση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα στους ελληνικούς τίτλους και εκτιμά πως το spread Ελλάδας-Ιταλίας θα φτάσει στις -50 μονάδες βάσης, από -30 με -40 μ.β που κινείται αυτό το διάστημα, λόγω των ετυμηγοριών των οίκων αξιολόγησης που πλησιάζουν.
Γενικότερα προβλέπει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα διαπραγματεύονται σταθερά με χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση τα ιταλικά, χάρη στα ισχυρά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, του σταθερού πολιτικού τοπίου και της υψηλής πιθανότητας επιστροφής της χώρας στο investment grade φέτος.
Έτσι, η JP Morgan εκτιμά ότι η DBRS θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα την Παρασκευή και την κίνησή της θα ακολουθήσουν και οι S&P και Fitch τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, αντίστοιχα.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι, και κατά την JPM, τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στους δύο από τους τρεις διεθνείς δείκτες ομολόγων πριν το τέλος του 2023.