Χρηματιστήριο: Βαθιά βουτιά από τα απόνερα της υποβάθμισης στις ΗΠΑ. Στις τράπεζες οι μεγάλες απώλειες

0
689

Λογική μαζικού “ξεπουλήματος” κυριαρχεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

Η Ελληνική Χρηματαγορά παρά τις πολύ καλές της αποδόσεις, δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από άκρως αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης έφτασε να καταγράφει απώλειες 3,20% στις 1.281,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 35 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11 εκατ. τεμάχια, τελικά όμως η κατάσταση μαζεύτηκε και πτώση διαμορφώθηκε στο 1,39%.

Πτώση 3,17% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.102,90 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 4% στις 1.035,60 μονάδες.

 

 

Αμερικανικός "πυρετός" χτυπά και το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι απώλειες στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Cenergy χάνει 6,70%, με τις Μυτιληναίος, Aegean, ΕΛΧΑ και Alpha Bank να σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 5%. Άνω του 4% είναι η πτώση σε ΔΕΗ, Quest και Βιοχάλκο και άνω του 3% σε Πειραιώς, Eurobank, Λάμδα, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Τιτάν.

Η πτώση σε Autohellas, Motor Oil, Εθνική και Ελληνικά Πετρέλαια ξεπερνά το 2%, ενώ εκείνη των ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, ΟΤΕ, Σαράντη και Τέρνα Ενεργειακή το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo και ΟΠΑΠ.

 Υποβάθμιση ΗΠΑ

Όταν η μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη βρίσκεται σε αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων, οι πιέσεις που ασκούνται σε μικρότερες αγορές είναι τεράστιες. Και αυτό συμβαίνει σήμερα στις αγορές, στην Ασία και την Ευρώπη, με το ΧΑ να μην μπορεί να διαφοροποιηθεί από το άκρως αρνητικό κλίμα, δοκιμάζοντας πλέον τη στήριξη των 1.300 μονάδων.

Αναμφισβήτητα λοιπόν το νέο της ημέρας είναι η υποβάθμιση των ΗΠΑ, ενώ αίσθηση προκάλεσε και το σκεπτικό του οίκου περί κακής διακυβέρνησης και κινδύνων που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Και δυστυχώς βρήκε το ΧΑ σε μια στιγμή που ο βαθμός ευαισθησίας του είχε αυξηθεί, καθώς και τα σημάδια κόπωσης του.

Την ίδια ώρα, αν και το θετικό σενάριο δεν έχει αναιρεθεί, αυτό που μεταφέρεται τις τελευταίες ημέρες από τους εγχώριους αναλυτές  είναι ότι οι βραχυπρόθεσμοι έχουν αρχίσει να “μεταφέρονται” στο στρατόπεδο των πωλητών.

Όσο παραμένει μάλιστα το ερώτημα το κατά πόσο το ΧΑ έχει ενσωματώσει τα θετικά νέα των αποτελεσμάτων και της επενδυτικής βαθμίδας, τόσο θα βλέπουμε περισσότερες αναταράξεις στην αγορά, καθώς πολλοί που έσπευσαν να επωφεληθούν από αυτό το ράλι θα θέλουν να πάρουν τα κέρδη τους.