Ανάκαμψη παρουσίασε τις τελευταίες εβδομάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, που κατάφερε να σπάσει το “φράγμα” των 1.200 μονάδων
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,48%, συμπληρώνοντας τέσσερις ανοδικές εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικά κέρδη 7,29%.
Η διάθεση ανάληψης ρίσκου επέστρεψε στις αγορές μια μέρα αφότου η Federal Reserve διατήρησε τα επιτόκια αναφοράς αμετάβλητα, οδηγώντας τις μετοχές σε ράλι ανακούφισης, εν μέσω υποχώρησης και των αποδόσεων των ομολόγων.
Οι αγορές, προς το παρόν τουλάχιστον, φαίνονται ανθεκτικές στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Καθώς εισήλθαμε στο τελευταίο δίμηνο του έτους, παρά τη ρευστότητα που υπάρχει σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με έρευνα που συμμετείχαν 260 διαχειριστές κεφαλαίων που διαχειρίζονται ποσά ύψους 664 δισ. δολ., το 60% εκτιμά ότι το σενάριο των δυσμενών εξελίξεων σταδιακά θα απομακρυνθεί και δεν αποκλείουν ακόμη και ένα “mini end-year rally”.
Την ίδια ώρα η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος μειώνει την ευαισθησία των ελληνικών assets στα αυξημένα επιτόκια και τη διεθνή αβεβαιότητα, ενώ αργά ή γρήγορα ξένοι διαχειριστές που, εκ του καταστατικού τους, επενδύουν σε οικονομίες με επενδυτική βαθμίδα, θα εντάξουν τις ελληνικές μετοχές στα χαρτοφυλάκιά τους.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 2,82%, ενώ από τις αρχές του έτους παρουσιάζει κέρδη 32,41%.
Ο δείκτης FTSE MID έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 4,62%, ενώ από την αρχή του 2023 ενισχύεται σε ποσοστό 41,72%.
Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδος διαμορφώθηκε στα 379,701 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών υποχώρησε στα 75,940 εκατ. ευρώ από 90,883 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 2,397 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 82,888 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι αυξημένη κατά 17,026 δισ. ευρώ.