Μία στις τρεις μικρές επιχειρήσεις, κυρίως στον κλάδο της μεταποίησης , δεν μπορεί να βρει εργαζομένους. Συντριπτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Αποτυπώνεται ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αρκετούς κλάδους της οικονομίας και αφορά στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας που προκύπτουν, όπως και να βρουν εργαζόμενους με τις κατάλληλες δεξιότητες.
Σημαντικό στοιχείο στην έρευνα είναι πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων (41,3%) θεωρεί ως κυριότερο παράγοντα για τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε προσωπικό, τις μη ανταγωνιστικές αμοιβές που παρέχονται. Ενώ σε ποσοστό 36,9% αποδίδουν το πρόβλημα στην επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης ενώ το 35,4%, στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού (35,4%).
Στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περιορισμένο αριθμό στο προσωπικό τους, λείπουν κατά μέσο όρο δύο εργαζόμενοι. Στον κλάδο της μεταποίησης σχεδόν το 45% αναζητά εργαζόμενους ενώ σε εκείνον της παροχής υπηρεσιών αντίστοιχο ζήτημα απασχολεί το 38,5% των επιχειρήσεων.
Αντίθετα στον κλάδο του εμπορίου, ανήκουν οι περισσότερες επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι δεν απασχολούν προσωπικό καθώς, προφανώς, εργάζονται μόνο οι ιδιοκτήτες τους.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τις επιχειρήσεις σημαντική έλλειψη καταγράφεται σε τεχνικά καταρτισμένο προσωπικό, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ειδικότητες να παρουσιάζουν τις περισσότερες κενές θέσεις.
Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ειδικευμένοι τεχνίτες και χειριστές μηχανημάτων με ποσοστό 37,1% ενώ ακολουθούν οι εργάτες / βοηθοί μαστόρων / καθαριστές-τριες με 17,9%. Στην τρίτη θέση με 13,2% βρίσκονται ειδικότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό και την εστίαση, όπως σερβιτόροι, μάγειρες και ζαχαροπλάστες. Πρόκειται άλλωστε για δύο κλάδους που ειδικά την τελευταία διετία και εν μέσω της ανοδικής πορείας του ελληνικού τουρισμού, το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων αναδεικνύεται έντονα.
Το 11,1% των κενών θέσεων αφορά σε ειδικευμένους επιστήμονες ενώ σε αντίστοιχο ποσοστό, κενές θέσεις εμφανίζουν και οι ειδικότητες των πωλητών και ταμιών. Οδηγοί – ντιλίβερι με ποσοστό 5,4% και υπάλληλοι γραφείου με 4,3%, ακολουθούν στη σχετική λίστα με τις ελλείψεις που καταγράφουν οι επιχειρήσεις.
Ανά γεωγραφική περιοχή, το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που αναζητούν εργαζόμενους εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα (40,7%) καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη (36,8%). Στις συγκεκριμένες περιοχές, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού θεωρείται ως ο κυριότερος λόγος που οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους, κάτι που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη φύση της κυριότερης οικονομικής δραστηριότητας τους, τον τουρισμό δηλαδή, συνεπώς και με την εποχικότητα της πλειονότητας των προσφερόμενων θέσεων εργασίας. Αντίθετα, στην περιοχή της Αττικής καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων που θεωρεί ως βασικότερο παράγοντα των ελλείψεων, τις μη ανταγωνιστικές αμοιβές.