18.9 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Χατζηδάκης: Στρατηγική εξόδου από την κρίση – Σχέδιο για μείωση του χρέους κατά 20% έως το 2027

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε φιλόδοξα σχέδια για τη δραστική μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους και την ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η Ελλάδα στοχεύει να μειώσει το χρέος της κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με τελικό στόχο να φτάσει κοντά στο 130% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2028. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων και ιδιωτικοποιήσεις στον τραπεζικό τομέα, θέτοντας τα θεμέλια για περαιτέρω δημοσιονομική σταθερότητα.

Στόχος η μείωση του χρέους στο 130% του ΑΕΠ

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, με το χρέος της χώρας να κορυφώνεται στο 207% του ΑΕΠ το 2020 και να προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί στο 152,7% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο στόχος για μείωση στο 130% του ΑΕΠ έως το 2028 ενισχύεται από την καλύτερη απόδοση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η χώρα έχει ήδη σημειώσει σημαντικά βήματα προς την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της και ότι αυτή η μείωση θα δώσει στην Ελλάδα την προοπτική να μην ξεχωρίζει πλέον ως το πιο υπερχρεωμένο κράτος της περιοχής. Σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα προχωρά με γοργούς ρυθμούς προς την ολοκλήρωση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να αποπληρωθούν δάνεια που ήταν προγραμματισμένα να λήξουν μεταξύ 2026 και 2028.

Ενίσχυση πρωτογενούς πλεονάσματος και δημοσιονομική σταθερότητα

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού αναμένεται να φτάσει το 2,4% του ΑΕΠ το 2024, έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,1%. Αυτό το πλεόνασμα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες κατά «λίγο πάνω από 3%» το 2025, δίνοντας περισσότερα περιθώρια ανάπτυξης στην οικονομία. Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική σύνεση θα συνεχιστεί μέχρι το 2028, με την ελληνική οικονομία να παρουσιάζει σταθερή αύξηση των καθαρών δαπανών της.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προχωρά ταχύτατα με την ιδιωτικοποίηση του τραπεζικού τομέα, ξεκινώντας από την αποχώρηση του κράτους από την Eurobank, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. Τον Οκτώβριο, σχεδιάζεται περαιτέρω πώληση μεριδίου στην Εθνική Τράπεζα, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες της αγοράς θα είναι ευνοϊκές. Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η κατάργηση των ειδικών δικαιωμάτων του κράτους στην Εθνική Τράπεζα θα εξαλείψει οποιοδήποτε ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των άλλων τραπεζών.

Πρόβλεψη για δυναμική ανάκαμψη

Η συνολική στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη, στοχεύει στη δραστική μείωση του χρέους, την ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος και τη διασφάλιση μιας σταθερής αναπτυξιακής πορείας. Η ελληνική οικονομία έχει ήδη ξεπεράσει τις προσδοκίες, αναπτύσσοντας ρυθμό 1,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,2%. Αυτή η δυναμική δίνει την Ελλάδα τη δυνατότητα να προχωρήσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία στις δημοσιονομικές και οικονομικές της πολιτικές, έχοντας ήδη κατακτήσει την έξοδο από το καθεστώς «junk» και την αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης.

Με αυτές τις κινήσεις, η Ελλάδα ενισχύει την εμπιστοσύνη των διεθνών οργανισμών και των επενδυτών, ενώ ετοιμάζεται να εισέλθει σε μια νέα περίοδο οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Κ. Χατζηδάκης: Οι 4 μεγάλες φορολογικές αλλαγές που ανακοίνωσε για φιλοδωρήματα, τέλος επιτηδεύματος, χρόνο κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων κλπ

Τις τέσσερις μεγάλες αλλαγές που περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου...

ΔΝΤ: Έκρηξη του διεθνούς δημόσιου χρέους στα 100 τρισ. δολάρια – Ποιοι παράγοντες δημιουργούν συνεχείς αυξήσεις

Για «έκρηξη» του δημοσίου χρέους, πάνω από τα 100 τρισ. δολάρια φέτος, προειδοποιεί το...

Φιλοδωρήματα: Έρχεται αφορολόγητο για ποσά μέχρι 3.600 ευρώ (300 το μήνα) – Τι αλλάζει με την τροπολογία που θα ψηφιστεί

Το αφορολόγητο έως 3.600 ευρώ, 300 ευρώ τον μήνα για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν...