26.3 C
Athens
Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

“Χαράτσι” από τις τράπεζες στους λογαριασμούς καταθέσεων. Οι στόχοι και οι στρατηγικές των πιστωτικών ιδρυμάτων

Νέα ήθη και έθιμα ετοιμάζονται να εισάγουν οι τραπεζίτες επιβάλλοντας “χαράτσι” σε όλους τους καταθετικούς λογαριασμών των νοικοκυριών

Τα πιστωτικά ιδρύματα προχωρούν σε αναδιάρθρωση του μοντέλου προμηθειών και χρεώσεων για να αυξήσουν την ρευστότητά τους.

Εδώ και αρκετό καιρό τα συστημικά ιδρύματα εξετάζουν την επιβολή πάγιου τέλους σε όλους τους καταθετικούς λογαριασμούς με στόχο την εξασφάλιση σταθερών ταμειακών ροών από τους λογαριασμούς που χρησιμοποιούν ενεργά οι πελάτες τους.

Αυτό επιτυγχάνεται με τον σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στους αποταμιευτικούς λογαριασμούς και τους λογαριασμούς πληρωμών (γνωστούς και ως “όψεως) -μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό.

Για τα νοικοκυριά, η τήρηση αποταμιευτικού λογαριασμού είναι δωρεάν, ωστόσο, δεν προσφέρει δυνατότητες πληρωμών λογαριασμών, ούτε αγορών μέσω χρεωστικής κάρτας. Επίσης, δεν μπορούν να κάνουν εμβάσματα και μεταφορές σε λογαριασμούς τρίτων.

Αντιθέτως, όπως γράφει το capital, μέσω του λογαριασμού πληρωμών μπορούν να εκτελέσουν όλες τις καθημερινές τους συναλλαγές, όπως πληρωμές λογαριασμών, πάγιες εντολές, εμβάσματα, αγορές κ.λπ.

Προς το παρόν, αυτό που έχουν κάνει όλες οι τράπεζες είναι να παρέχουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα αγοράς πακέτων συναλλαγών με όφελος σημαντική εξοικονόμηση έναντι των μεμονωμένων συναλλαγών.

Εκτός από τις επιχειρήσεις, όπου τα εν λόγω πακέτα εφαρμόζονται κατά κόρον (ή ακόμη και υποχρεωτικά), απήχηση έχουν βρει και σε σημαντικό αριθμό ιδιωτών -κυρίως όσων εκτελούν αρκετές (ακριβές) συναλλαγές κάθε μήνα, όπως για παράδειγμα τα άμεσα εμβάσματα.

Τέτοια πακέτα είναι το myAdvantage της Eurobank, το Value της Εθνικής, myAlpha Benefit της Alpha Bank και εξόφΛΥΣΗ της Πειραιώς. Η διαφορά στα εν λόγω πακέτα -τα οποία διατίθενται ήδη αρκετό καιρό από τις συστημικές τράπεζες- είναι ότι προσφέρονται σε οικειοθελή βάση -έγκειται, δηλαδή, στην ευχέρεια του πελάτη/καταθέτη να τα αξιοποιήσει ή όχι.

Η στρατηγική κάθε τράπεζας για το χαράτσι

Όσον αφορά στην επιβολή μηνιαίου τέλους σε όλους ανεξαιρέτους τους λογαριασμούς πληρωμών, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαφοροποιούνται, καθώς σχεδιάζουν με διαφορετικά κριτήρια και χρονοδιαγράμματα τη μετάβασή τους στο νέο μοντέλο χρεώσεων.

“Δύσκολο εγχείρημα” θεωρείται η μεταβολή του μοντέλου χρέωσης των λογαριασμών στην Εθνική Τράπεζα, καθώς έχει μεν εξεταστεί αλλά η διοίκηση αποφάσισε να μην προχωρήσει προς το παρόν. Πηγές της τράπεζας αναγνωρίζουν ότι θα έχει σημαντικά οφέλη, όπως το ξεκαθάρισμα και το κλείσιμο αδρανών και διπλών λογαριασμών, ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα.

Δεδομένη θεωρούν πηγές της Alpha Bank τη στροφή σε ένα νέο μοντέλο χρέωσης των λογαριασμών, ωστόσο, εκτιμούν ότι ακόμη οι συνθήκες δεν είναι ώριμες στην ελληνική αγορά. Εκτιμούν, πάντως, ότι σε βάθος πενταετίας θα έχει υλοποιηθεί από όλες τις εγχώριες τράπεζες κατά το πρότυπο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ή συνδρομητικής τηλεόρασης που εφαρμόζεται πλέον καθολικά και στη χώρα μας.

Τη λογική “επιβάλλω χρεώσεις εκεί όπου προσφέρω αξία” υιοθετεί η Τράπεζα Πειραιώς η οποία δεν φαίνεται έτοιμη να υιοθετήσει ακόμη τη νέα τιμολογιακή πολιτική. Όπως αναφέρουν πηγές της τράπεζας στο Capital.gr, παρότι στις αγγλοσαξωνικές χώρες ο διαχωρισμός λογαριασμού ταμιευτηρίου και λογαριασμού όψεως θεωρείται απολύτως δεδομένος, η ελληνική αγορά δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια τέτοια αλλαγή. Αναγνωρίζουν, πάντως, οι ίδιες πηγές ότι οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να διαφοροποιήσουν περαιτέρω τις πηγές των εσόδων τους και αυτό είναι ένα ζήτημα που θα τις απασχολήσει έντονα τους επόμενους μήνες.

Σε φάση υλοποίησης της αλλαγής βρίσκεται η Eurobank όπου η μετάπτωση των λογαριασμών ταμιευτηρίου σε λογαριασμούς πληρωμών έχει ξεκινήσει σταδιακά από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ήδη, εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμοί έχουν αλλάξει κατηγορία, ενώ πριν γίνει οποιαδήποτε μεταβολή οι πελάτες ενημερώνονται γραπτώς. Εάν διαφωνούν με τη μεταβολή, έχουν τουλάχιστον δύο μήνες περιθώριο να δηλώσουν την προτίμησή τους ο λογαριασμός τους να παραμείνει αποταμιευτικός. Σε αυτή την περίπτωση, η χρωστική τους κάρτα αντικαθίσταται με κάρτα αναλήψεων/καταθέσεων.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE