14.8 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Μπλοκαρισμένες κρίσιμες αποφάσεις για τις έρευνες πετρελαίου. Μεγάλες καθυστερήσεις. Τεράστια τα κοιτάσματα στην Ελλάδα δείχνουν οι τελευταίες έρευνες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Μπλοκαρισμένες είναι οι κρίσιμες αποφάσεις για τις έρευνες πετρελαίου στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα και ότι η χώρα έχει μεγάλες προοπτικές για ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εκ των οποίων το 85% εκτιμάται ότι είναι φυσικό αέριο.

«Όλες οι μελέτες είναι απολύτως θετικές», τόνισε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης το πρώην στέλεχος των ΕΛΠΕ και αντιπρόεδρος του Continental Europe Energy Council  Γιάννης Γρηγορίου.

Επίσης έθεσε μια σειρά από ερωτήματα σε σχέση με τη μέχρι στιγμής πορεία των ερευνών αλλά και για το γεγονός ότι εδώ και 50 χρόνια δεν υπάρχει σταθερή πολιτική βούληση, συνέχεια και συνέπεια στην έρευνα υδρογονανθράκων. 

Τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Γρηγορίου και δείχνουν ότι είναι μπλοκαρισμένες κρίσιμες αποφάσεις για τις έρευνες πετρελαίου, είναι τα εξής:

  • Γιατί η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα εκπέμπουν διφορούμενα, αντιφατικά μηνύματα για την έρευνα υδρογονανθράκων;
  • Γιατί επεστράφησαν από τις ανάδοχες εταιρείες περιοχές χωρίς να έχουν καν εκπληρωθεί οι ελάχιστες συμβατικές υποχρεώσεις; Κατέπεσαν οι εγγυητικές; Πως το αντιμετώπισε η ΕΔΕΥΕΠ;
  • Γιατί έφυγαν TotalEnergies και Repsol;
  • Γιατί ανέλαβε η ΕΔΕΥΕΠ και όχι οι ανάδοχες εταιρείες την εκτέλεση των σεισμικών ερευνών στις περιοχές Δ και ΝΔ της Κρήτης;
  • Γιατί δεν προχωρεί η αδειοδότηση για παραγωγή στην περιοχή του Κατακόλου;
  • Γιατί η ΕΔΕΥΕΠ δεν εντάσσει τις ελεύθερες επιστραφείσες περιοχές σε open door;
  • Γιατί η ΕΔΕΥΕΠ δεν προκηρύσσει και νέες περιοχές για να προσελκύσει νέους επενδυτές;

Οι περιοχές μεγάλου ενδιαφέροντος

Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Γρηγορίου, οι περιοχές ενδιαφέροντος εντοπίζονται στο Ιόνιο, στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, στα νοτιοανατολικά της Κρήτης καθώς και στο βόρειο Αιγαίο. Σύμφωνα με τον ειδικό στις έρευνες υδρογονανθράκων υπάρχουν τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις που είναι ακόμη ανεξερεύνητες.

Πάντα σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, με βάση τις υπάρχουσες ελάχιστες 2D σεισμικές διασκοπήσεις, μέχρι το 2021 έχουν χαρτογραφηθεί μέχρι σήμερα περισσότερες από 40 γεωλογικές δομές, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω έρευνας για την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. 

Τα εν δυνάμει αποθέματα της χώρας μπορούν να καλύψουν μεγάλο ποσοστό των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικαθιστώντας το εισαγόμενο ρωσικό φυσικό αέριο με επίπεδα παραγωγής της τάξεως των 100 – 120 bcm ετησίως από το 2028 και εντεύθεν, με ό,τι σημαντικά θετικά συνεπάγεται για τη χώρα σε οικονομικά και γεωπολιτικά θέματα.

Τα εν δυνάμει αποθέματα της χώρας, σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Γρηγορίου ανέρχονται σε περίπου 2000-2500 bcm φυσικού αερίου ή αλλιώς σε 70 – 90 tcf φυσικού αερίου ή 12 έως 15 δισ. ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου.

Ποια είναι τα κύρια οικονομικά μεγέθη από τη δυνητική εκμετάλλευση θαλάσσιου κοιτάσματαος 170 εκατ. Boe ή 1 Tcf φυσικού αερίου (170 εκατ. ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου):

– Η παραγόμενη αξία αντιστοιχεί σε 10 δισ. δολάρια

– Οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 1,8 δισ. δολάρια

– Οι λειτουργικές δαπάνες θα φτάσουν τα 2 δισ. δολάρια

– Τα έσοδα του δημοσίου τα 3 δισ. δολάρια

– Τα έσοδα των περιφερειών τα 300 εκατ. δολάρια

– Οι θέσεις εργασίας θα φτάσουν τις 2000 εκ των οποίων οι 500 άμεσες.

Πληροφορίες θέλουν την αμερικανική ExxonMobil να είναι ιδιαίτερα ζεστή με την μέχρι στιγμής πορεία των ερευνών που διεξάγονται για την περιοχή την οποία ελέγχει στα νότια και δυτικά της Κρήτης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: