29.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Μπάιντεν: Το παρασκήνιο του “μυστικού ταξιδιού στο Κίεβο. Πως έφτασε και πως έφυγε

Το ξαφνικό κάτω από μυστικότητα ταξίδι του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στην εμπόλεμη Ουκρανία, λίγες μέρες πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από τη ρωσική εισβολή ήταν ένα τολμηρό ταξίδι σχεδόν ανήκουστο για πρόεδρο των ΗΠΑ σε εμπόλεμη ζώνη.

Όσες φορές  πραγματοποιούνται ταξίδια Αμερικανών προέδρων σε εμπόλεμες ζώνες, όπως το Ιράκ ή το Αφγανιστάν, αυτά συνοδεύονταν πάντα από ισχυρή στρατιωτική παρουσία που διαφύλασσε την προστασία του προέδρου.

Παρόλα αυτά η  παρουσία  Μπάιντεν  στην Ουκρανία – στο πλαίσιο του επίσημου ταξιδιού εργασίας στην Πολωνία αιφνιδίασε και η  εμφάνισή του δίπλα στον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσι, στην «καρδιά» του Κιέβου, υπό τον ήχο των προειδοποιητικών σειρήνων, αποτελεί ένα  ηχηρό μήνυμα, στήριξης στον Ουκρανικό λαό.

Μάλιστα η διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ δήλωσε πως «Ήταν ριψοκίνδυνο και δεν θα πρέπει να μείνει καμία αμφιβολία σε κανέναν ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας ηγέτης που παίρνει στα σοβαρά τις δεσμεύσεις του» τονίζοντας την σπουδαιότητα της επίσκεψης.

Ο Τζο Μπάιντεν επρόκειτο να πετάξει από τις ΗΠΑ για τη Βαρσοβία για ένα διήμερο ταξίδι. Τίποτα από το πρόγραμμα του Τζο Μπάιντεν δεν προϊδέαζε για το ταξίδι του στο Κίεβο.

Στο πρόγραμμά του, ωστόσο, υπήρχαν δύο μεγάλα κενά και πολλοί αναρωτήθηκαν εάν σε αυτό το διάστημα θα μετέβαινε στην Ουκρανία – όπως και έγινε.

Οι δημοσιογράφοι που λαμβάνουν μέρος στις καθημερινές ενημερώσεις Τύπου του Λευκού Οίκου απηύθυναν, συνεχώς, σχετικές ερωτήσεις. Αλλά, οι επίσημες πηγές ανέφεραν πως δεν υπήρχε προγραμματισμένο ταξίδι στη χώρα, ούτε συνάντηση με τον Ζελένσκι.

Η τελική απόφαση για το ταξίδι στο Κίεβο ελήφθη μόλις την Παρασκευή, παρόλο που πηγές στον Λευκό Οίκο λένε πως  είχε προγραμματιστεί εδώ και μήνες. Μέχρι και την τελευταία στιγμή όμως   το επίσημο πρόγραμμα του Λευκού Οίκου εξακολουθούσε να δείχνει ότι ο πρόεδρος θα αναχωρούσε για τη Βαρσοβία τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Όμως το Air Force One απογειώθηκε νωρίτερα μεταφέροντας  μια μικρή ομάδα, από τους στενότερους συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου, ιατρικό προσωπικό και στελέχη των μυστικών Υπηρεσιών. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Μπάιντεν πέρασε 10 ώρες σε ένα τρένο για να φτάσει στο Κίεβο.

Επετράπη μόνο σε δύο δημοσιογράφους να ταξιδέψουν μαζί με τον Μπάιντεν, οι οποίοι υπέγραψαν συμφωνητικό εχεμύθειας και τους αφαιρέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα. Δεν τους επιτράπηκε να αναφέρουν την επίσκεψη παρά μόνο αφού έφταναν στο Κίεβο.

Η Ρωσία ενημερώθηκε για το ταξίδι λίγες ώρεςμόνον  πριν από την αναχώρηση, σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν. Είπε ότι οι ΗΠΑ «το έκαναν για να μην υπάρξουν διενέξεις (…) Δεν θα μπω στο πώς ανταποκρίθηκαν ή ποια ήταν η ακριβής φύση του μηνύματός μας, αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δώσαμε αυτή την ειδοποίηση» δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.

Το ταξίδι του προέδρου Μπάιντεν  απετέλεσε  σαφώς, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα για τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία, αλλά αποτελεί και επίδειξη αποφασιστικότητας και δύναμης προς τους αμερικανούς ψηφοφόρους σε μια κρίσιμη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να  μειώνεται αισθητά το αίσθημα υποστήριξης προς την Ουκρανία στις ΗΠΑ.

Το ταξίδι αυτό, λοιπόν, αποτέλεσε σαφές μήνυμα προς όλο τον κόσμο και ειδικά τους Ρεπουμπλικάνους που αμφισβητούν το πόσο διάστημα μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα.

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE