Καλή χρονιά ήταν για την Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. το 2023, καθώς ο τζίρος διαμορφώθηκε κοντά στα 210 εκατομμύρια ευρώ.
Με δεδομένο ότι η πρόβλεψη ήταν για 209,7 εκατ. ευρώ– και το EBITDA άγγιξε τα 22 εκατομμύρια ευρώ, υπάρχει ικανοποίηση γιατί επιτεύχθηκε ο στόχος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εορταστική περίοδος κινήθηκε έντονα θετικά σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή για την εταιρεία, η οποία έχει εξαγοραστεί από τον όμιλο Ideal Holdings το καλοκαίρι του 2023.
Σύμφωνα με το dapital, αρκετές ημέρες προ της εορταστικής περιόδου είχαν ξεκινήσει προεκπτώσεις σε κάποιες από τις εταιρείες που φιλοξενούνται στα ράφια των πολυκαταστημάτων Attica, όπως για παράδειγμα οι εταιρείες Zadig & Voltaire, Sandro Paris, C.P. Company, Dsquared και αρκετές ακόμη, κίνηση που ήρθε να λειτουργήσει ως “υποδοχέας” για την επίσημη εκπτωτική περίοδο που ξεκίνησε τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου.
Θυμίζουμε ότι μετά την εξαγορά της Αττικά Πολυκαταστήματα, η Ideal πραγματοποίησε πρόβλεψη για τις επιδόσεις της εν λόγω επιχείρησης έως και το 2027.
Για τη χρήση του 2024 έχει εκτιμήσει ότι ο κύκλος εργασιών θα ανέλθει στα 220,2 εκατ. ευρώ με EBITDA 24,5 εκατ. ευρώ, του 2025 στα 226,8 εκατ. ευρώ με EBITDA 25,5 εκατ. ευρώ, του 2026 στα 233,6 εκατ. ευρώ με EBITDA 26,5 εκατ. ευρώ και του 2027 στα 240,6 εκατ. ευρώ με EBITDA 27,6 εκατ. ευρώ.
Νέα εξαγορά στα σκαριά της Ideal
Σε ό,τι αφορά τον όμιλο Ideal, φέτος θα κλείσει τη χρήση με τζίρο κοντά στα 480 εκατομμύρια ευρώ και EBITDA περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
O τζίρος κινήθηκε κάτω από την αρχική πρόβλεψη της χρονιάς, καθότι η δραστηριότητα της εταιρείας επηρεάστηκε από τη διακύμανση των τιμών στον χάλυβα, ο οποίος αποτελεί την κύρια πρώτη ύλη για τα μεταλλικά καπάκια που κατασκευάζει η θυγατρική της Ideal Holdings, Αστήρ Βυτόγιαννης. Επί της ουσίας, η μείωση τιμής στην πρώτη ύλη επηρέασε κατ’ επέκταση την τιμολόγηση του προϊόντος και την τιμή πώλησής του που είναι κατ’ αναλογία χαμηλότερη.
Την ίδια στιγμή ο όμιλος διερευνά το ενδεχόμενο νέας εξαγοράς μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, αξιοποιώντας τα 21 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται γι’ αυτόν τον σκοπό από το πρόσφατα εκδοθέν Κοινό Ομολογιακό Δάνειο των 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο, μία πιθανή εξαγορά δεν αποκλείεται να στηριχθεί και σε προσθήκη ποσού από το ταμείο του ομίλου, καθώς αυτήν τη στιγμή η ρευστότητα της εταιρείας υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα όμως θα μπορούσε να βρεθεί στο τραπέζι και το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου ή και η παραχώρηση μετοχών της εταιρείας, με την τελευταία λύση να είναι αυτή που εφαρμόστηκε και σε άλλες εξαγορές, όπως αυτές της Αστήρ αλλά και της Αττικά Πολυκαταστήματα.