Έμφαση στην παραίτηση Τσίπρα δίνει το Associated Press, που “δείχνει” την Έφη Αχτσιόγλου ως ένα από τα φαβορί για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, «η 38χρονη Έφη Αχτσιόγλου, πρώην υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει λάβει υποστήριξη από τμήμα του κόμματος για να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο, αλλά δεν έχει συζητήσει δημόσια τα σχέδιά της».
Το πρακτορείο αναφορικά με την παραίτηση του κ. Τσίπρα έσπευσε να υπενθυμίσει πως υπήρξε επικεφαλής του κόμματος από το 2012. «Δημιούργησε ένα πιο συνεκτικό κόμμα, οδηγώντας από μια μικρή πολιτική ομάδα στη νίκη στις γενικές εκλογές το 2015, με τη δέσμευσή του να απωθήσει τα σκληρά μέτρα λιτότητας που απαιτούσαν οι δανειστές (τα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» επισημαίνει το Associated Press.
- Στις εκτενείς αναφορές τονίζονται τα εξής:
«Η προσπάθεια αποδείχθηκε ανεπιτυχής και η Ελλάδα έλαβε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης αργότερα εκείνο το έτος για να αποφύγει τη χρεοκοπία και την έξοδο από το κοινό νόμισμα του ευρώ». - «Χαλάρωσε τη μαχητική του στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τελικά δημιούργησε κλειστούς δεσμούς με ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ».
- «Επαινέθηκε ευρέως από τους δυτικούς συμμάχους για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία που εισήγαγε τη γείτονα της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και προώθησε την προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
- «Αν και θεωρείται επιδέξιος πολιτικός, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κύριος αντίπαλος του Τσίπρα είπε ότι ελπίζει η αποχώρηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης να βελτιώσει την ποιότητα της πολιτικής συζήτησης»
Κακό εκλογικό αποτέλεσμα
«Οι σχολιαστές χρέωσαν το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στην εν πολλοίς αρνητική εκστρατεία του κόμματος, την αναβίωση του παραδοσιακά ισχυρού Σοσιαλιστικού Κόμματος ΠΑΣΟΚ και την εμφάνιση αποσπασμένων κομμάτων με επικεφαλής τους πρώην συμμάχους του Τσίπρα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη», τονίζει το δημοσίευμα
«Έχοντας τις ρίζες τους σε σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις κατά τη διάρκεια των διεθνών προγραμμάτων διάσωσης από το 2010 έως το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε καμία συμφωνία για πιθανή συνεργασία, παρά την υποστήριξη ορισμένων ανώτερων μελών και στα δύο κόμματα», καταλήγει το Associated Press.