Το βασικό επιχείρημα της τακτικής – πολιτικής Τραμπ, συνοψίζεται στη φράση που λέει σταθερά το τελευταίο διάστημα: «Για δεκαετίες, η χώρα μας έχει λεηλατηθεί, έχει υποστεί πλιάτσικο και έχει απογυμνωθεί από έθνη κοντινά και μακρινά, τόσο φίλους όσο και εχθρούς».
Αυτό τονίζεται στο άρθρο του το BBC στο οποίο αναλύονται οι βασικές φιλοδοξίες του Αμερικανού προέδρου και επιχειρεί να εξηγήσει, αν βρίσκεται κοντά στην επίτευξη των στόχων του.
Το BBC στο άρθρο του ιδιαίτερα τονίζει:
- Μια σημαντική αύξηση στις τιμές , λόγω των δασμών, είναι ένα βέλος που κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση -και αντιπροσωπεύει μια τεράστια πιθανή απειλή για την πολιτική δυναμική του Τραμπ.
- Ο Τραμπ ισχυρίζεται εδώ και δεκαετίες ότι οι δασμοί θα αναζωογονήσουν την αμερικανική παραγωγή. Ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ μόνο αν οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σχετικά σταθεροί. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα.
- ο Τραμπ φαίνεται να προσπαθεί με την εμπορική του πολιτική να επιτύχει χαμηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές, οι οικονομολόγοι προβλέπουν το αντίθετο, καθώς το κόστος των δασμών ενσωματώνεται στην τιμή των εισαγωγών.
- Αν οι Αμερικανοί στραφούν τελικά μαζικά στην εγχώρια παραγωγή, τότε η πηγή εσόδων από δασμούς μπορεί να μετατραπεί «από χείμαρρο σε σταγόνα».
Το σχέδιο Τράμπ για τους δασμούς
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε 10% βασικό δασμό για όλες τις χώρες και επιπλέον «αμοιβαίους δασμούς» για 60 χώρες που χαρακτηρίζονται ως «οι χειρότεροι παραβάτες». Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, περισσότεροι από 75 παγκόσμιοι ηγέτες έχουν επικοινωνήσει με τον Τραμπ για διαπραγματεύσεις, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται ήδη σε συνομιλίες με Νότια Κορέα και Ιαπωνία.
«Οι εμπορικοί εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν 90 ημέρες για να καταλήξουν σε κάποια μορφή συμφωνίας με τον Τραμπ, και ο χρόνος μετρά αντίστροφα», αναφέρει το BBC και συμπεραίνει ότι «το γεγονός ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη δείχνει ότι ο πρόεδρος έχει καλές πιθανότητες να αποκομίσει κάποιο όφελος από τις προσπάθειές του».
Οι αλλαγές στις κανόνες του παιχνιδιού, και οι νέες επενδύσεις
Τι είπε ο Τραμπ: «Οι δουλειές και τα εργοστάσια θα επιστρέψουν δυναμικά στη χώρα μας. Θα δώσουμε τεράστια ώθηση στη δική μας εγχώρια βιομηχανική βάση».
Ο Τραμπ ισχυρίζεται εδώ και δεκαετίες ότι οι δασμοί θα αναζωογονήσουν την αμερικανική παραγωγή. Ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, οι επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε νέα εργοστάσια στις ΗΠΑ μόνο αν οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σχετικά σταθεροί. Μέχρι στιγμής, ο Τραμπ προχωρά συνεχώς σε αλλαγές, πότε επιβάλλοντας και πότε αναβάλλοντας τους δασμούς.
«Όταν οι δασμοί επιβάλλονται και αναστέλλονται φαινομενικά κατά βούληση του προέδρου, είναι πολύ πιο πιθανό οι εταιρείες -τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό- να κρατήσουν στάση αναμονής και να περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε σημαντική επένδυση ή απόφαση», συμπεραίνει το BBC.
Τα νέα δεδομένα για την Κίνα
Τι είπε ο Τραμπ: «Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρο Σι της Κίνας, μεγάλο σεβασμό για την Κίνα, αλλά μας εκμεταλλεύονταν τρομερά».
Μετά την αναστολή των δασμών, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διευκρίνισαν ότι στόχος του Τραμπ είναι κυρίως η Κίνα, την οποία χαρακτηρίζουν ως «τη μεγαλύτερη πηγή των εμπορικών προβλημάτων των ΗΠΑ». «Αν ο Τραμπ ήθελε μια αναμέτρηση βούλησης με την Κίνα, δοκιμάζοντας τα όρια αντοχής κάθε πλευράς στην οικονομική και πολιτική πίεση, τότε την πέτυχε -ακόμα κι αν ο ίδιος και οι σύμβουλοί του έχουν αφήσει υπονοούμενα ότι αναζητούν μια “έξοδο διαφυγής”», αναφέρει το BBC. Στέκεται ωστόσο και στο γεγονός ότι ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι κατηγορεί προηγούμενους Αμερικανούς ηγέτες και όχι την Κίνα για την τρέχουσα διαμάχη.
«Ακόμα κι αν αυτή η αναμέτρηση είναι κάτι που επιδιώκει ο Τραμπ, το να ανοίξει μέτωπο με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου -που διαθέτει και αντίστοιχη στρατιωτική ισχύ- ενέχει τεράστιο ρίσκο. Και στην πορεία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ίσως να έχουν αποξενώσει τους συμμάχους που χρειάζονται περισσότερο σε μια τέτοια σύγκρουση», συμπεραίνει το BBC.
Τα έσοδα από τους δασμούς
Τι είπε ο Τραμπ: «Τώρα είναι η σειρά μας να ευημερήσουμε, και με αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιούμε τρισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια δολάρια για να μειώσουμε τους φόρους μας και να πληρώσουμε το εθνικό μας χρέος, και όλα θα γίνουν πολύ γρήγορα».
Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι οι δασμοί θα αποφέρουν τεράστια ποσά σε νέα έσοδα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι από το ανεξάρτητο Tax Foundation εκτιμά ότι ένας καθολικός δασμός 10% θα μπορούσε να αποφέρει
2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέα έσοδα την επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με το Bipartisan Policy Center, οι φορολογικές περικοπές που συμπεριέλαβε πρόσφατα το Κογκρέσο στο μη δεσμευτικό σχέδιο προϋπολογισμού του θα κοστίσουν περίπου 5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία.
«Ο Τραμπ ήθελε περισσότερα έσοδα από δασμούς, και αν παραμείνει στην πολιτική των βασικών του δασμών, σε συνδυασμό με επιπλέον επιβαρύνσεις σε ορισμένες εισαγωγές και βαρύτερους δασμούς στην Κίνα, φαίνεται ότι θα τα αποκτήσει -τουλάχιστον για όσο διάστημα οι Αμερικανοί συνεχίσουν να καταναλώνουν εισαγόμενα προϊόντα», τονίζει στο συμπέρασμά του το BBC. Σημειώνει ωστόσο ότι αν οι Αμερικανοί στραφούν τελικά μαζικά στην εγχώρια παραγωγή, τότε αυτή η πηγή εσόδων από δασμούς μπορεί να μετατραπεί «από χείμαρρο σε σταγόνα».
Οι τιμές με αυξημένη εγχώρια παραγωγή
Τι είπε ο Τραμπ: «Τελικά, αυξημένη εγχώρια παραγωγή θα σημαίνει μεγαλύτερο ανταγωνισμό και χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Αυτή θα είναι πράγματι η χρυσή εποχή της Αμερικής».
Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ φαίνεται να προσπαθεί με την εμπορική του πολιτική να επιτύχει χαμηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές, οι οικονομολόγοι προβλέπουν το αντίθετο, καθώς το κόστος των δασμών ενσωματώνεται στην τιμή των εισαγωγών και, επίσης, όταν υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός από το εξωτερικό, οι τιμές των αμερικανικών προϊόντων τείνουν να αυξάνονται.
Πέρυσι, το Tax Foundation εκτίμησε ότι ένας καθολικός δασμός 10% θα αύξανε το κόστος για τα αμερικανικά νοικοκυριά κατά μέσο όρο $1.253 τον πρώτο χρόνο. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν επίσης ότι οι Αμερικανοί με χαμηλότερα εισοδήματα θα πληγούν περισσότερο.
«Μια αύξηση στις τιμές είναι ένα βέλος που κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση -και αντιπροσωπεύει μια τεράστια πιθανή απειλή τόσο για την πολιτική δυναμική του Τραμπ όσο και για τις μελλοντικές εκλογικές προοπτικές του κόμματός του», καταλήγει το BBC.