Απροσπέλαστο το Αιγαίο με αντι-drone “ομπρέλα” στα νησιά. Τι περιλαμβάνει το σύστημα αντιμετώπισης των τουρκικών drone, που εγκαθίσταται

0
414

Απροσπέλαστο γίνεται το Αιγαίο με την αντι-drone “ομπρέλα”, που εγκαθίσταται στα νησιά, που αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην άμυνα της χώρας.

Το υπερσύγχρονο σύστημα έχει όλες τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα  μη επανδρωμένων drone της Τουρκίας

Στρατιωτικοί κύκλοι τονίζουν ότι ο αντιαεροπορικός, anti – drone «θόλος» πάνω από το Αιγαίο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη νέα στρατιωτική ηγεσία και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Η αλματώδης τεχνολογική πρόοδος που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η Τουρκία, ειδικά στον τομέα των οπλισμένων μη επανδρωμένων (UCAV) προβληματίζει ιδιαίτερα το ελληνικό Επιτελείο.

Όπως αναφέρει το onalert στο ρεπορτάζ του, ο στόλος των οπλισμένων drones που διαθέτουν πλέον οι γείτονες αποτελεί ίσως την κορυφαία απειλή όχι μόνο για τις δυνάμεις άμυνας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στον Έβρο αλλά συνολικά για Μονάδες, Σχηματισμούς, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, υποδομές, πολεμικά πλοία  και χερσαία οπλικά συστήματα.

Ο σκοπός του εξοπλιστικού προγράμματος

Ο σχεδιασμός της anti – drone «ομπρέλας» δεν θα αφορά μόνο μη επανδρωμένα UAV και UCAV αλλά ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας έναντι κάθε απειλής από τον αέρα, η οποία περιλαμβάνει ακόμα και βαλλιστικούς  πυραύλους.

Το πρώτο βήμα έγινε ήδη  καθώς σε όλα τα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν ήδη εγκατασταθεί συστήματα προηγμένων αισθητήρων με δυνατότητα αυτόνομης ανίχνευσης κάθε είδους μη επανδρωμένου drone είτε πρόκειται για UAV είτε για οπλισμένο UCAV είτε οποιοδήποτε άλλο ιπτάμενο μέσο, σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

drone

Ταυτόχρονα έχουν ήδη εγκατασταθεί δοκιμασμένα συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών (jammers) τα οποία ουσιαστικά «τυφλώνουν» τα εχθρικά μη επανδρωμένα drones, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο αυτά κατευθύνονται από τη βάση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, το διπλό σύστημα εντοπισμού και παρακολούθησης αλλά και παρεμβολών πρόκειται να εγκατασταθεί σταδιακά το επόμενο χρονικό διάστημα και σε άλλα νησιά του Αιγαίου αλλά και σε καίριες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με έμφαση στα χερσαία σύνορα.  Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα τοποθέτησής του πάνω σε πλοία του Στόλου, με στόχο να μπορούν να μετακινούνται εύκολα και γρήγορα σε περιοχές ενδιαφέροντος ή ακόμα και επιχειρήσεων.

drone

Στη λογική του Iron Dome

Το επόμενο όμως μεγάλο βήμα θα είναι η αγορά kinetic οπλικών συστημάτων, τα οποία θα τοποθετηθούν επίσης σε όλες τις κρίσιμες περιοχές όπως και τα non-kinetic συστήματα εντοπισμού και παρεμβολών. Tα kinetic οπλικά συστήματα θα διαθέτουν βλήματα, σε μεγάλους μάλιστα αριθμούς, στη λογική του ισραηλινού Iron Dome.

Οι αισθητήρες θα εγκλωβίζουν κάθε «εισβολέα» και τότε θα ενεργοποιείται το σύστημα με στόχο την κατάρριψη της απειλής είτε πρόκειται για μη επανδρωμένο drone κάθε μορφής είτε για άλλο ιπτάμενο μέσο ή πυραυλική απειλή. O anti – drone, αντιαεροπορικός «θόλος» θα συνδέεται με το συνολικό σύστημα αεράμυνας της χώρας, ραντάρ, άλλα αντιαεροπορικά όπλα ακόμα και με τα φίλια ιπτάμενα μέσα ώστε να λειτουργούν ενιαία με στόχο να σχηματιστεί μια αδιαπέραστη «ομπρέλα» ασφαλείας πάνω από το Αιγαίο αλλά και συνολικά πάνω από τη χώρα με έμφαση σε όλες τις κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές.