Ο πρωθυπουργός δέχτηκε συγχαρητήρια για την ψήφιση του νόμου κατά την έναρξη της συζήτησης στο στρογγυλό τραπέζι και την ανοιχτή συζήτηση με θέμα ‘’Currency for Change: World Politics on a Budget‘’.
Οι παριστάμενοι μάλιστα χειροκρότησαν τον πρωθυπουργό για την ψήφιση του νόμου που αφορά στα ομόφυλα ζευγάρια με τον ίδιο να κάνει λόγο για ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα.
Μητσοτάκης: “Πάμε καλύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης”
Το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτό, επί της αρχής, από την ολομέλεια με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών».
Guardian
Στο άρθρο που ανήρτησε στον ιστότοπό του μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, το BBC εστίασε επίσης στην πρωτοπορία της Ελλάδας ανάμεσα στις ορθόδοξες χώρες, υπενθυμίζοντας πάντως ότι το νομοσχέδιο προκάλεσε διχασμό και αντιμετώπισε έντονη αντίσταση από την ισχυρή ορθόδοξη εκκλησία, με συλλαλητήρια πιστών στην Αθήνα.
Αρθρο του Bloomberg αναφέρει «το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη να έχουν πρόσβαση στην ισότητα στον γάμο και τα αυτόματα γονικά δικαιωμάτα όλοι οι 10,5 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, επιτρέποντας στα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν. Είναι η πρώτη χώρα με ορθόδοξη πλειοψηφία που κάνει αυτό το βήμα και πλέον ξεχωρίζει σε μια περιοχή που αντιτίθεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή».
«Η Ελλάδα νομιμοποίησε την Πέμπτη τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και τα ίσα γονικά δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς υπερψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο που δίχασε την ελληνική κοινωνία και προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της ισχυρής Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας.
Παρόλο που η Ελλάδα έγινε η 16η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, είναι το πρώτο ορθόδοξο χριστιανικό έθνος που ψηφίζει έναν τέτοιο νόμο» αναφέρει σημερινό άρθρο των New York Times.
To πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για «νίκη ορόσημο» για τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας:
Άρθρα για τη μεταρρύθμιση σε TIME, CNN, NBC κ.λ.π.
Κοινό ανακοινωθέν με το οποίο χαιρετίζουν τη χθεσινοβραδινή υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο εξέδωσαν και οι πρεσβείες 28 χωρών από την Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, την Ωκεανία και την Αφρική οι οποίες έχουν ήδη νομοθετήσει παρόμοιες πρόνοιες, υποδεχόμενες με αυτό τον τρόπο την Ελλάδα στο «κλαμπ» των 37 πλέον κρατών που έχουν κατοχυρώσει αναγνώριση και ίσα δικαιώματα για οικογένειες με γονείς ίδιου φύλου.
«Γιορτάζουμε αυτή την ιστορική στιγμή με τον λαό, το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ελλάδας», τονίζουν οι πρεσβείες των 28 χωρών, σχεδόν όλες ανεπτυγμένες οικονομίες και μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στις οποίες συγκαταλέγονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η επέκταση του θεμελιώδους δικαιώματος στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν ένα σημαντικό ορόσημο στη διαδρομή προς την ισότητα και την αξιοπρέπεια για όλους στις χώρες μας», προσθέτουν, δίνοντας με τον τρόπο αυτό συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την απόφασή της να προβεί σε ένα τολμηρό βήμα που έχουν ήδη κάνει δεκάδες άλλες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου και να γίνει η πρώτη ορθόδοξη χώρα που υιοθετεί τέτοιο νομοθέτημα.
Πέρα από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και των τριών μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών, το κείμενο υπογράφεται επίσης από τις αντιπροσωπείες του Καναδά, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, της Ελβετίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, της Εσθονίας, της Μάλτας, του Λουξεμβούργου, της Νοτίου Αφρικής, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Μεξικού, της Χιλής, της Αργεντινής, της Κολομβίας και της Ουρουγουάης.