24.5 C
Athens
Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025

Απίστευτο: Αμερικανική εταιρεία δημιούργησε παρανόμως βάση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δισεκατομμυρίων χρηστών. «Τσουχτερά» πρόστιμα από Ολλανδία, Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Mια βάση δεδομένων η οποία περιέχει πάνω από 30 δισ. φωτογραφίες προσώπων χωρίς οι άνθρωποι αυτοί να το γνωρίζουν και χωρίς την άδειά τους, δημιούργησε η αμερικανική υπηρεσία αναγνώρισης προσώπου Clearview AI.

Η Clearview AI προτείνει μια υπηρεσία που επιτρέπει την αναγνώριση ενός προσώπου από τη φωτογραφία του. Το λογισμικό αυτό χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις της τάξης στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

«Τσουχτερά» πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ

Η Ολλανδική ρυθμιστική αρχή για την προσωπική ζωή, επέβαλε πρόστιμο ύψους 30,5 εκατομμυρίων ευρώ στην συγκεκριμένη εταιρεία για τη δημιουργία παράνομης βάσης δεδομένων που περιέχει δισεκατομμύρια φωτογραφίες.

Στην αμερικανική start-up έχουν επίσης επιβληθεί πρόστιμα 20 εκατομμυρίων ευρώ στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στην Ιταλία της επιβλήθηκε πρόστιμο 8,85 εκατομμυρίων ευρώ.

Τι εντόπισε η ολλανδική ρυθμιστική Αρχή

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ολλανδικής ρυθμιστικής Αρχής,

 «η Clearview διαθέτει μια βάση δεδομένων η οποία περιέχει πάνω από 30 δισ. φωτογραφίες προσώπων χωρίς οι άνθρωποι αυτοί να το γνωρίζουν και χωρίς την άδειά τους».  Φωτογραφίες Ολλανδών βρίσκονται μέσα σ’ αυτή την παράνομη βάση δεδομένων, διευκρίνισε η Αρχή.

Επιπλέον η ολλανδική Αρχή προστασίας δεδομένων (AP) ανακοίνωσε ότι επιβάλλει στην Clearview AI πρόστιμο 30,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έδωσε εντολή να μπει τέλος σ’ αυτές τις παραβιάσεις και απείλησε την Clearview ότι θα πληρώσει επιπλέον του προστίμου ποινική ρήτρα έως 5,1 εκατομμυρίων ευρώ. 

«Η αναγνώριση προσώπου είναι μια πολύ ριζοσπαστική τεχνολογία, την οποία απλώς δεν μπορούμε να κάνουμε προσβάσιμη σε όλους», δήλωσε ο πρόεδρος της AP Άλεϊντ Βόλφσεν, σύμφωνα με ανακοίνωση. Η αμερικανική εταιρεία Clearview υποστηρίζει ότι δεν παρέχει υπηρεσίες παρά μόνο στις υπηρεσίες πληροφοριών και ερευνών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι πολύ σοβαρό», δήλωσε ο Βόλφσεν. «Οφείλουμε να χαράξουμε μια πολύ ξεκάθαρη γραμμή, όταν πρόκειται για εσφαλμένη χρήση αυτού του τύπου της τεχνολογίας». Συμπλήρωσε δε, πως η αναγνώριση προσώπου μπορεί να συμβάλει στην ασφάλεια και στις έρευνες των επίσημων Αρχών για εγκληματίες, ωστόσο δεν πρέπει να τη διαχειρίζεται «μια εμπορική εταιρεία».

«Η Clearview παραβιάζει τον νόμο και η χρήση των υπηρεσιών της Clearview είναι συνεπώς παράνομη», προειδοποίησε επίσης. «Οι ολλανδικοί οργανισμοί που χρησιμοποιούν την Clearview μπορούν συνεπώς να αναμένουν βαριά πρόστιμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Nestle Ελλάς: Αιφνιδιαστική έφοδος και έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού – Το 2009 της είχε επιβληθεί πρόστιμο 29,7 εκατ ευρώ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διενήργησε διήμερο αιφνιδιαστικό έλεγχο στη Nestle Ελλάς στις 17 και 18...

Κολοσσιαία επένδυση 4,1 δισ.: Μέγα εργοστάσιο μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων δημιουργεί η Stellantis και CATL

Μια νέα εποχή στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία ξεκινά με την ανακοίνωση της μεγαλύτερης επένδυσης στον...

Ρωσία- Απίστευτη Δικαστική Απόφαση: Πρόστιμο πολλών τρισεκατομμυρίων στην Google. H  αντίδραση του κολοσσού

Ένα ρωσικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση προστίμου ενάντια στον τεχνολογικό κολοσσό της Google για πολλά...