29.8 C
Athens
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση σε Κέρκυρα-Ρόδο. Εκκενώνεται το χωριό Λούτσες στην Κέρκυρα. Σοβαρά προβλήματα σε Γεννάδι και Βατί της Ρόδου

Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις για να θέσουν υπό έλεγχο τις μεγάλες πυρκαγιές στη Ρόδο και την Κέρκυρα.

Η κατάσταση στα δύο νησιά είναι ανεξέλεγκτη, καθώς στην Κέρκυρα εκκενώνεται το χωριό Λούτσες και στη Ρόδο σε Γεννάδι και Βατί.

Συγκεκριμένα, στην Κέρκυρα αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά και καίει ανεξέλεγκτα στο σημείο από όπου ξεκίνησε, δηλαδή κοντά στο χωριό Λούτσες, σε πλαγιά του όρους Παντοκράτορας. Μια δεύτερη αναζωπύρωση καίει σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα από την Παλιά Περίθεια και το χωριό Λαύκι. Μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Λούτσες ήρθε στους κατοίκους.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Ρόδο, όπου πνέουν και σήμερα πολύ ισχυροί άνεμοι δυσκολεύοντας το έργο της κατάσβεσης. Η μεγάλη μάχη δίνεται αυτήν την ώρα 200 μέτρα μακριά από τον οικισμό Βάτι μετά από μεγάλη αναζωπύρωση. Οι πύρινες γλώσσες συνεχώς αναπτύσσονται και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους κάνουν την κατάσταση δύσκολη.

Στόχος πυροσβεστών και εθελοντών είναι να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο ώστε να μην φθάσει μέσα στον οικισμό. Το άλλο στοίχημα, να μην περάσει η φωτιά από την άλλη όχθη του ποταμού, δυστυχώς δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά πέρασε το ποτάμι που βρίσκεται στο χωριό και ο άνεμος το οδηγεί στο Γεννάδι. Στο συγκεκριμένο σημείο δεν έχει δρόμους για τα πυροσβεστικά. Έτσι, μονο τα εναέρια μέσα μπορούν να επιχειρήσουν.

Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Εύβοια, όπου η φωτιά μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας. Τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην Κάρυστο συνδράμουν ήδη με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος δύο αεροσκάφη, ενώ θα προστεθούν και άλλα όσο περνάει η ώρα. Στην εκκένωση της περιοχής Πλατανιστός προχώρησαν οι αρχές κατά την διάρκεια της νύχτας.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις τελευταίες εξελίξεις από όλα τα μέτωπα

13:29 Ρόδος: Μια ανάσα από το Βάτι οι φλόγες

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Ρόδο, όπου πνέουν και σήμερα πολύ ισχυροί άνεμοι δυσκολεύοντας το έργο της κατάσβεσης.

Η μεγάλη μάχη δίνεται αυτήν την ώρα 200 μέτρα μακριά από τον οικισμό Βάτι μετά από μεγάλη αναζωπύρωση. Οι πύρινες γλώσσες συνεχώς αναπτύσσονται και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους κάνουν την κατάσταση δύσκολη.

Στόχος πυροσβεστών και εθελοντών είναι να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο ώστε να μην φθάσει μέσα στον οικισμό. Το άλλο στοίχημα, να μην περάσει η φωτιά από την άλλη όχθη του ποταμού, δυστυχώς δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά πέρασε το ποτάμι που βρίσκεται στο χωριό και ο άνεμος το οδηγεί στο Γεννάδι. Στο συγκεκριμένο σημείο δεν έχει δρόμους για τα πυροσβεστικά. Έτσι, μονο τα εναέρια μέσα μπορούν να επιχειρήσουν.

Φόβοι επικρατούν για επέκταση του μετώπου προς τα Νότια.

Πέντε καναντέρ πετούν πάνω από το Βάτι, ενώ στο σημείο έκαναν ρίψεις και ελικόπτερα. Την ίδια ώρα τα σκαπτικά μηχανήματα δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες με τη βοήθεια πυροσβεστών και εθελοντών.

13:14 Βίντεο από την εκκένωση του χωριού Λούτσες

12:44 Αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της φωτιάς στη Ρόδο

Νέες αναζωπυρώσεις παρουσιάζονται συνεχώς στο πεδίο της φωτιάς που κατακαίει τη Ρόδο για 8η μέρα και όπως όλα δείχνουν και η σημερινή μέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη παρά το ότι ξεκίνησε με σχετική ύφεση.

Οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι εθελοντές, οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως οι νέοι, δίνουν γενναία μάχη αυτή την ώρα για να κρατήσουν την πυρκαγιά και να μην μπει στο χωριό Βάτι.

Επίσης, ισχυρές αναζωπυρώσεις καταγράφονται και στο δεύτερο μέτωπο προς το χωριό Γεννάδι, γεγονός που επίσης έχει κινητοποιήσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από αέρος και εδάφους.

Το τρίτο μέτωπο προς Μαλώνα – Μάσσαρι επίσης προβληματίζει και θεωρείται επικίνδυνο και για το λόγο αυτό, ζητήθηκαν πριν από λίγο έκτακτες ενισχύσεις.

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κατανοώντας τις αυξημένες ανάγκες επικοινωνίας στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, ενημερώνει τους συνδρομητές της ότι βρίσκεται κοντά τους με δωρεάν υπηρεσίες επικοινωνίας.

Προσφέρει από σήμερα στους συνδρομητές κινητής, στις πληγείσες περιοχές της Κέρκυρας, του Αιγίου (Αχαΐα), της Καρύστου (Εύβοια) και σε νέες περιοχές της Ρόδου, 1.500 λεπτά ομιλίας προς όλους (εθνικά κινητά και σταθερά) και απεριόριστα GB. 

H παροχή ισχύει έως και τις 8/8 και αφορά συνδρομητές κινητής συμβολαίου και καρτοσυμβολαίου, ιδιώτες και επαγγελματίες. Οι συνδρομητές ενημερώνονται για την ενεργοποίηση με SMS στο κινητό τους.

12:28 Αίσια εξέλιξη για τους Διοικητές της Π.Υ. – Σώθηκαν από τις φλόγες

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για τους Διοικητές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας οι οποίοι νωρίτερα είχαν περικυκλωθεί στη φωτιά στις Λούτσες.

Όχημα της Πυροσβεστικής εντόπισε και έβγαλε τους Διοικητές από την πυρίνη κόλαση και αυτη την ώρα μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο της περιοχής, αναφέρει το kerkyrasimera.gr.

11:57 Πληροφορίες για περικυκλωμένους πυροσβέστες στην Κέρκυρα

Από τις φωτιές στις Λούτσες έχουν περικυκλωθεί οι διοικητές της πυροσβεστικής του Νομού και του πρώτου πυροσβεστικού Σταθμού αντίστοιχα, με δύο οχήματα. Δίνουν μάχη να σωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες του kerkyrasimera.gr.

11:48 Φωτιά στο Τατόι κοντά στο αεροδρόμιο – Τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο

Φωτιά ξέσπασε κοντά στο αεροδρόμιο Τατοΐου και σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζεται σε περιφραγμένη οικοπεδική έκταση.

Η φωτιά, που είναι ορατή και από τη Βαρυμπόμπη, έχει οριοθετηθεί από τέσσερα οχήματα που έσπευσαν στο σημείο με 12 πυροσβέστες.

Η πυρκαγιά δεν εμπνέει καμία ανησυχία, καθώς ξέσπασε δίπλα σε καμμένες εκτάσεις.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιού στον ΣΚΑΪ, η φωτιά τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο από τα κλιμάκια της πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο.

11:43 Πυροσβέστης φροντίζει σκυλάκια στα καμμένα στα Δερβενοχώρια

11:41 Η ανταπόκριση της ΕΕ στα πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα

11:33 Κέρκυρα: Μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Λούτσες

Μήνυμα του 112, για να εγκαταλείψουν την περιοχή, εστάλη στους κατοίκους του χωριού Λούτσες, στην Κέρκυρας, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Στο μήνυμα του το 112 αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λούτσες, εκκενώστε τώρα προς Αχαράβη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι τα μέλη της, σε συνέχεια των κρατικών μέτρων στήριξης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, θα παράσχουν στους πληγέντες (δικαιούχους των κρατικών μέτρων) και περαιτέρω μέτρα στήριξης στην εξυπηρέτηση των πάσης φύσεως δανειακών τους υποχρεώσεων (ληξιπρόθεσμων ή μη).

Προς τούτο, αναφέρει η ΕΕΤ, παρακαλούνται οι δικαιούχοι να απευθύνονται στην Τράπεζα συνεργασίας τους.

10:56 Ψυχραιμία και ενότητα συνιστά ο δήμαρχος Ρόδου

Ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ενότητα, για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνει το νησί, συνιστά με ανάρτησή του στο facebook, ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης.

«Ξέρω πως υπάρχει ένταση, θυμός και οργή προς διάφορες κατευθύνσεις» αναφέρει, παραπέμποντας τη συζήτηση για την αναζήτηση ευθυνών όταν ξεπεραστεί η κρίση.

Παράλληλα ευχαρίστησε τους εθελοντές για το πρωτοφανές κύμα προσφοράς και αλληλεγγύης που σκέπασε σαν ασπίδα το νησί, τονίζοντας ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να βγούμε μέσα από τις φλόγες πιο δυνατοί, πιο περήφανοι.

10:32 Kέρκυρα: Μάχη με αναζωπυρώσεις

Aναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά και καίει ανεξέλεγκτα στο σημείο από όπου ξεκίνησε, δηλαδή κοντά στο χωριό Λούτσες, σε πλαγιά του όρους Παντοκράτορας.

Στο σημείο επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, εθελοντές και κάτοικοι, ενώ κάνουν ρίψεις και ελικόπτερα.

Μια δεύτερη αναζωπύρωση καίει σε δύσβατη περιοχή ανάμεσα από την Παλιά Περίθεια και το χωριό Λαύκι. Από την νύχτα βρίσκονται έξω από χωριό κάτοικοι, πυροσβέστες και υδροφόρες του Δήμου Β.Κέρκυρας προκειμένου να σταματήσουν την φωτιά πριν τον οικισμό.

10:26 Δορυφορικές εικόνες από τη Ρόδο

Ένας άνδρας συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άμφισσας, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου, στην Τ.Κ. Διακοπίου, του Δήμου Δωρίδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας.

Για το παραπάνω περιστατικό επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη για παράβαση της υπ’ αριθμ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης και ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

 Κάρυστος: Θρίλερ με κτηνοτρόφο που πήγε στο μαντρί για να σώσει τα ζώα του και αγνοείται

Αγωνία στην Κάρυστο για κτηνοτρόφο που πήγε να ελέγξει τα ζώα του στο μαντρί του το απόγευμα της Κυριακής κι έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.

Όπως έγινε γνωστό, ο 41χρονος βοσκός, όταν η φωτιά άρχισε να πλησιάζει το μαντρί του, πήγε εκεί για να σώσει τα ζώα του και αγνοείται. Σύμφωνα με το Mega, ο αδερφός του κτηνοτρόφου που έχει εξαφανιστεί επισημαίνει πως ο 41χρονος δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν και έτσι ο ίδιος μετέβη στο αστυνομικό τμήμα και δήλωσε την εξαφάνισή του.

Εισαγγελική παρέμβαση για τη Ρόδο

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών και συντρέχουσας αμέλειας υπευθύνων σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε και προκαλεί η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που πλήττει επί οκτώ ημέρες το νησί της Ρόδου παρήγγειλε στον Πταισματοδίκη Ρόδου η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου, σύμφωνα με την dimokratiki.gr.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την κυβέρνηση η κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών στις 08:00 είχε ως εξής:

Στη Ρόδο εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργές εστίες και έχουν ξεκινήσει τα εναέρια μέσα. Έχουν α/γ 2 CL-415, ένα Mi-8, 3 Τράκτορες και ένα Chinook.

Στην Κάρυστο έχουν κοπεί τα μέτωπα νότια και ανατολικά και γίνονται ενέργειες σε χαράδρα βόρεια του Πλατανιστού. Πετάνε 2 CL-215 και ένα ΑΒ-214.

Μάχη με τις φλόγες στο Βάτι στη Ρόδο

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο Βάτι στη Ρόδο. Δύο canadair και ένα ελικόπτερο κάνουν ρίψεις νερού τη στιγμή που οι άνεμοι δυσκολεύουν την επιχείρηση πυρόσβεσης.

Τρεις ενεργές εστίες στα κεντρικά και νότια της Ρόδου

Η μεγάλη πυρκαγιά έχει τρεις ενεργές εστίες στα κεντρικά και στα νότια του νησιού.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά κινείται από Βάτι προς Γεννάδι, όπου δόθηκε ολονύχτια μάχη από εκατοντάδες μέλη πεζοπόρων τμημάτων και εθελοντών, όπως και γύρω από τα χωριά Μαλώνας και Μάσσαρι με δεκάδες αναζωπυρώσεις και ισχυρούς ανέμους.

08:39 Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Οι πυρκαγιές πάνω από την Ελλάδα (vid)

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (International Space Station) δημοσίευσε βίντεο στο Twitter, στο οποίο καταγράφονται οι πυρκαγιές πάνω από την Ελλάδα.

Δείτε το βίντεο

Επιδείνωση της κατάστασης στο μέτωπο της πυρκαγιάς σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή της παλιάς Περίθειας στην Κέρκυρα.

Αν και το απόγευμα της Δευτέρας φάνηκε η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη και υπήρξε σχετική ύφεση, τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά φούντωσε και πάλι, διάνυσε μεγάλη απόσταση και έχει ήδη φτάσει στη θέση Ανάπαυση, ελάχιστα χιλιόμετρα από το χωριό Λούτσες.

Για 8η ημέρα συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στο νησί της Ρόδου, την οποία δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και εκατοντάδες εθελοντές.

Στη διάρκεια της νύκτας η μάχη δόθηκε κυρίως σε δύο μέτωπα στην περιοχή των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρι, όπου οι δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν την επέκταση της φωτιάς και στην περιοχή του χωριού Βάτι στη Νότια Ρόδο.

Συναγερμός για τις περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου σήμερα

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

 • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
 • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

 • Περιφέρεια Αττικής
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
 • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
 • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)
 • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
 • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)
 • Περιφέρεια Πελοποννήσου
 • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
 • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

 Μήνυμα μέσω 112 για εκκένωση της περιοχής Πλατανιστός Καρύστου

Μήνυμα μέσω 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Πλατανιστός Καρύστου προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο.

Το μήνυμα αναφέρει: « Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών ».

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE