Νέο τοπίο διαμορφώνει η κυβέρνηση ως προς τα φοροκίνητρα για ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι προχωρούν σε ανακαίνιση.
Η τελική ρύθμιση προβλέπει την καθιέρωση «κόφτη» στις δαπάνες υλικών που οδηγούν σε έκπτωση φόρου κατά τις εργασίες ανακαίνισης ακινήτων οι οποίες εξοφλούνται με πλαστικό χρήμα και για τις οποίες έχει εκδοθεί απόδειξη.
Στην αρχική της μορφή, η διάταξη άνοιγε το δρόμο για πολύ μεγάλες εκπτώσεις φόρου έως και 3.200 ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας για το σύνολο δαπανών ενεργειακής, αισθητικής ή λειτουργικής ανακαίνισης ακινήτων ύψους έως 16.000 ευρώ.
Απαραίτητη προϋπόθεση, η εξόφλησή τους με πλαστικό χρήμα και η λήψη των απαιτούμενων παραστατικών.
Σε αυτή τη μορφή της διάταξης, υλικά και εργατικά καλύπτονταν στο σύνολό τους, με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να αντιδρά υπολογίζοντας το δημοσιονομικό κόστος σε ύψος το οποίο ενδεχομένως δεν θα μπορούσε να «σηκώσει» ο προϋπολογισμός.
Η χρυσή τομή για τη νέα διάταξη και την φοροέκπτωση
Πληροφορίες αναφέρουν πως τελικά βρέθηκε η χρυσή τομή ώστε και να διατηρηθεί το κίνητρο λήψης αποδείξεων και πληρωμών με πλαστικό χρήμα και να μην τιναχθεί στον αέρα ο προϋπολογισμός, με την καθιέρωση «κόφτη» στις δαπάνες υλικών που θα αναγνωρίζονται.
Ειδικότερα:
- το κόστος των εργατικών θα μετρά στο 100%,
- το κόστος των υλικών που θα αναγνωρίζεται δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 της δαπάνης.
Για παράδειγμα, αν ένα πακέτο ανακαίνισης κοστίζει 6.000 ευρώ, το κόστος των υλικών που θα αναγνωρίζεται δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ.
Η δαπάνη των 6.000 ευρώ, εφόσον είναι 4.000 ευρώ εργατικά και 2.000 ευρώ υλικά, θα οδηγεί σε μείωση φόρου 1.200 ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται και πάλι ένα ισχυρό κίνητρο για τη λήψη αποδείξεων τόσο για εργατικά, όσο και για υλικά πάντα υπό την παράλληλη προϋπόθεση πως τίποτα από τα δύο δεν θα εξοφλείται με μετρητά.