Amazon: Τι σχεδιάζει να κάνει ο αμερικανικός κολοσσός στην Ελλάδα

0
217

Με στελέχη της Amazon Web Services συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνοδεία υπουργών. Αντικείμενο ήταν η εξαιρετικά σημαντική επένδυση που ανακοινώθηκε από την εταιρεία και συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στις χώρες στις οποίες θα επενδύσει για την πρώτη επέκταση της υποδομής Local Zone (Τοπικές Ζώνες) εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην όλη συζήτηση συμμετείχε διαδικτυακά και ο αντιπρόεδρος της Amazon, υπεύθυνος για Global Public Policy, Michael Punke, που εξήρε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Μητσοτάκης: “Μια ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία”

“Είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα, μια σημαντική μέρα για την Amazon. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που κάνουμε αυτές τις σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την παρουσία σας στην Ελλάδα. Θα ήθελα να επισημάνω ένα πράγμα: ότι η χώρα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Γίνεται πραγματικά κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, ειδικά σε κέντρα δεδομένων, και είναι πολύ ενθαρρυντικό για εμάς που πολύ σημαντικοί σημαντικοί παγκόσμιοι “παίκτες” επιλέγουν την Ελλάδα για να έχουν μόνιμη παρουσία”, τόνισε εισαγωγικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολούθως, επεσήμανε: “Νομίζω ότι είναι μια ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Όπως γνωρίζετε, έχουμε ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ψηφιοποίησης του κράτους. Έχουμε μια πολιτική για το “cloud first “ και σκοπεύουμε να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως ένα κέντρο υποδοχής δεδομένων. Η κυβέρνηση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη για να υποστηρίξει αυτό το όραμα και είμαι πολύ χαρούμενος που ανταποκρίνεστε σε αυτό και που θα αυξήσετε σημαντικά την παρουσία σας στην Ελλάδα”.

Στη συνέχεια, ανέφερε: “Πριν μπω στην πολιτική έχω εργαστεί στον τομέα των επενδύσεων, οπότε είμαι πολύ, πολύ χαρούμενος που με μια μικρή καθυστέρηση, αυτό που πίστευα ότι θα μπορούσε να είναι δυνατό στην Ελλάδα όσον αφορά τον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας ο οποίος συνεισφέρει σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ μας, συμβαίνει στην πράξη. Και φυσικά, λόγω COVID πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να εργαστούν από την Ελλάδα. Αυτό που είναι λοιπόν ενδιαφέρον είναι ότι, σε ένα περιβάλλον εργασίας με μεγαλύτερη κινητικότητα, διευκολύνουμε πολύ την έκδοση visas για τους “ψηφιακούς νομάδες” ώστε να μπορείτε να εργάζεστε από οπουδήποτε”.

Ποιοι έλαβαν μέρος στη συνάντηση

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, από την κυβέρνηση, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος. Από την πλευρά της εταιρείας, το “παρών” δήλωσαν ο Επικεφαλής Public Policy Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης Franco Spicciariello, η Public Policy Manager για την Ελλάδα και την Κύπρο Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη, ο Commercial Sector Lead για την Ελλάδα και την Κύπρο, Αθανάσιος Πατσάκας, και ο Public Sector Lead για την Ελλάδα και την Κύπρο, Βασίλης Κοτίτσας.

Τι προβλέπει η επένδυση

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της εταιρείας, η Ελλάδα θα είναι μια από τις 11 χώρες στην Ευρώπη στις οποίες θα προχωρήσει σε εγκατάσταση Τοπικής Ζώνης. Αυτή η κίνηση επιβεβαιώνει το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που προσελκύει πλέον η χώρα.

Οι Τοπικές Ζώνες ελαττώνουν τον χρόνο απόκρισης (latency) εφαρμογών. Παρέχουν υπολογιστική ισχύ, ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω υποδομών που που εγκαθίστανται πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα.

Μέσω αυτής της οδού, οι Τοπικές Ζώνες της Amazon επισπεύδουν τις αποκρίσεις σε ελάχιστα χιλιοστά του δευτερόλεπτου. Έτσι αναβαθμίζουν την ποιότητα και την ταχύτητα δραστηριοτήτων όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η παραγωγή πολυμέσων, η ζωντανή ροή βίντεο, το gaming υψηλών απαιτήσεων, οι προσομοιώσεις, τα περιβάλλοντα επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας και η μηχανική μάθηση.