17.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

“Άλμα” αιτημάτων αγροτικών και μεταποιητικών επενδύσεων-7.000 αιτήσεις μέσω σχεδίων βελτίωσης. Στην κορυφή η Κεντρ. Μακεδονία

“Άλμα” καταγράφουν τα αιτήματα των αγροτικών και μεταποιητικών επενδύσεων, καθώς υπάρχουν 7.000 μέσω σχεδίων βελτίωσης.

Συνολικά έγιναν 6.901 αιτήσεις αγροτικών και μεταποιητικών επενδύσεων  µε συνολικό προϋπολογισµό  704 εκατ. ευρώ και αιτούµενη δηµόσια επιδότηση 403 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης.

Οι περισσότερες αιτήσεις καταγράφηκαν στην Κεντρική Μακεδονία καθώς ο αριθμός τους έφτασε στις 1.270.

Οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί στις 13 περιφέρειες,  οι διοικήσεις των οποίων περιµένουν  ακόμη την απόφαση υπερδέσµευσης κονδυλίων για τους Νέους Αγρότες 2021 από τις διαχειριστικές αρχές που θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν στις αποφάσεις ένταξης,  και στον ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει στις πληρωµές ύψους 54 εκατ. ευρώ της α’ δόσης.

Όσον αφορά τα µαθήµατα κατάρτισης των δικαιούχων αυτά θα ξεκινήσουν το ερχόµενο φθινόπωρο και είναι άγνωστο αν θα αφορά και τους επιλαχόντες που θα ενταχθούν. Σηµειώνεται πως η κατάρτιση είναι υποχρεωτική για την καταβολή της β’ δόσης ενίσχυσης του προγράµµατος πρώτης εγκατάστασης.

Φέτος η προκήρυξη Οµάδων, Βιολογικά, Νέοι το 2024, Σχέδια Βελτίωσης το 2025

Η µετακίνηση της πρόσκλησης των Νέων Αγροτών για το 2024 και συγκεκριµένα στο πρώτο εξάµηνο του νέου έτους όπως διεµήνυσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, επιβεβαιώνει την µετακίνηση των Σχεδίων Βελτίωσης από το 2025 και µετά. Φαίνεται παράλληλα πως τα περί κατανοµής των διαθέσιµων πόρων για τα Σχέδια Βελτίωσης µε κυλιόµενο τρόπο, δηλαδή σε επαναλαµβανόµενες προκηρύξεις, θα παραµένει «κενό γράµµα» και γι’ αυτή την περίοδο.

Βιολογική Γεωργία

Για τη Μετατροπή στη Βιολογική Γεωργία υπάρχουν δύο σενάρια:

 Το πρώτο είναι να εκδοθεί η πρόσκληση πριν τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε του 2024, καθώς δεν δηµοσιεύτηκε προδηµοσίευση ώστε να προλάβουν οι ενδιαφερόµενοι για αιτήσεις από φέτος. Σηµειώνεται πως παραδοσιακά οι προσκλήσεις εκδίδονται Γενάρη ή Φλεβάρη.

Το δεύτερο, λέει πως πρώτα θα περιµένουν οι αρµόδιες αρχές να τελειώσουν οι δεσµεύσεις του ΠΑΑ στο σχετικό Μέτρο και µετά θα βγάλουν πρόσκληση τριετείς δεσµεύσεις, δηλαδή το 2025. Από εκεί και πέρα υπάρχει στη νέα ΚΑΠ πρόγραµµα για βιολογική µελισσοκοµία µε 6ετείς δεσµεύσεις, το οποίο µε βάση τους δείκτες που φιλοξενούνται στο στρατηγικό σχέδιο, φαίνεται πως θα προκηρυχθεί το 2024.

Φέτος λοιπόν, το µοναδικό -σχεδόν-σίγουρο πρόγραµµα προς προκήρυξη µοιάζει να είναι η Σύσταση Οµάδων και Οργανώσεων Παραγωγών το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση έως τέλος του µήνα. Βέβαια κι άλλες φορές έχει θέσει σε διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ προγράµµατα και έχει περάσει ενάµιση χρόνος έως την πρόσκληση (βλ. Μέτρο 4.1.2 για τα αρδευτικά). Από εκεί και πέρα προγράµµατα όπως είναι π.χ η Μεταποίηση για µεγάλα έργα εκτός απροόπτου δεν αναµένεται εντός του έτους.

Από την άλλη τέλη του 2023 αρχές του νέου έτους αναµένονται οι προκηρύξεις των ιδιωτικών επενδύσεων στα πλαίσια των Leader, που είναι το µόνο πρόγραµµα που µοιάζει να έχει µπει σε ράγες.

Προφανώς, εντός του Αυγούστου θα πρέπει να εκδοθεί και η πρόσκληση της εξισωτικής αποζηµίωσης για το έτος 2023, µε τους παραγωγούς να µην περιµένουν πάντως ιδιαίτερες διαφορές σε σχέση µε το περασµένο πρόγραµµα.

Παράλληλα αναµένεται η επίσηµη πρόσκληση για την ετήσια παράταση των Σπανίων Φυλών ώστε να καλυφθεί το έτος δέσµευσης 2023. Η νέα πρόσκληση για 5ετείς δεσµεύσεις αναµένεται από του χρόνου.

Για άλλα αγροπεριβαλλοντικά προγράµµατα όπως π.χ το Κοµφούζιο (νέες εντάξεις), προς το παρόν δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποιος προγραµµατισµός για φέτος.

Με βάση το 30 η μοριοδότηση για Ομάδες

Όλα τα συλλογικά σχήµατα που έχουν δηµιουργηθεί προ πενταετίας έως και την ηµεροµηνία πρόσκλησης θα έχουν το δικαίωµα να ενταχθούν στο υπό διαβούλευση πρόγραµµα Σύστασης Οµάδων και Οργανώσεων Παραγωγών. Η επιδότηση θα είναι ανάλογη του τζίρου (10% του τζίρου του πρώτου έτους ίδρυσης και µειούµενο κατά 2% τα επόµενα) και έως τα 100.000 ευρώ. Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως οι Οµάδες αυτές θα µπορούν να ενταχθούν και στο νέο µέτρο αναδιάρθρωσης καλλιεργειών (Ταµείο Ανάκαµψης) που αναµένεται η προκήρυξή του.

Αναφορικά µε τη µοριοδότηση για ένταξη στο Μέτρο Σύστασης Οµάδων, η βάση έχει οριστεί στο 30. Τα κριτήρια µοριοδότησης έχουν ως εξής:

∆ραστηριοποιούνται στην παραγωγή προϊόντων µε σήµανση ή/και σε αναγνωρισµένο διεθνές, ενωσιακό, εθνικό επίπεδο σύστηµα ποιότητας: Έως 15 µόρια ανάλογα το ποσοστό των µελών που παράγουν προϊόντα µε σήµανση.

  •  Η Οµάδα Παραγωγών / Οργάνωση Παραγωγών αποτελείται εξ’ ολοκλήρου ή εν µέρει από µέλη γεωργούς νεαρής ηλικίας. Έως 20 µόρια ανάλογα το ποσοστό συµµετοχής νεαρών αγροτών 40 ετών και κάτω.
  • Η Οµάδα Παραγωγών / Οργάνωση Παραγωγών αποτελείται εξ’ ολοκλήρου ή εν µέρει από γυναίκες: Έως 10 µόρια ανάλογα το ποσοστό συµµετοχής γυναικών.
  • Αποτελούνται εξ’ ολοκλήρου ή εν µέρει από µέλη που συµµετέχουν σε γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις/παρεµβάσεις: Έως 15 µόρια ανάλογα το ποσοστό συµµετοχής σε γεωργοπεριβαλλοντικά.
  • Αξιολογείται ο κύριος τοµέας δραστηριότητάς τους για τον οποίο αναγνωρίζεται η Οµάδα Παραγωγών / Οργάνωση Παραγωγών: Κτηνοτροφία 20 µόρια, Φυτική Παραγωγή 16 µόρια.
  • Αξιολογείται η χωρική (έδρα) δραστηριοποίηση των Οµάδων Παραγωγών / Οργανώσεων Παραγωγών: Νησιωτικές 20 µόρια, ορεινές 15 µόρια, Μειονεκτικές 10 µόρια, λοιπές 5 µόρια.

Πρόσκληση ΕΛΓΟ για ένταξη σε Μητρώο Εκπαιδευτών

Να κάνουν αίτηση για ένταξη στο Μητρώο Εκπαιδευτών του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους τα ήδη ενταγµένα µέλη, καλεί τους ενδιαφερόµενους ο Οργανισµός. Η υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Μητρώο και η επικαιροποίηση των στοιχείων των ήδη ενταγµένων σε αυτό, θα λαµβάνει χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κατ’ εξαίρεση, για την πρώτη αξιολόγηση των αιτήσεων στο Μητρώο Εκπαιδευτών του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα θα ληφθούν υπόψη οι αιτήσεις που θα έχουν υποβληθεί από 24-07-2023 έως 28-08-2023 Η εν λόγω αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πριν την έναρξη υλοποίησηςτων Προγραµµάτων Κατάρτισης. Οι Αιτήσεις ένταξης νέων εκπαιδευτών στο Μητρώο Εκπαιδευτών του ΕΛΓΟ ∆ήµητρα που θα υποβληθούν µετά από το πέρας του ανωτέρου χρονικού διαστήµατος θα εξετάζονται δύο (2) φορές το χρόνο κατά τους µήνες Ιούνιο και Νοέµβριο κάθε έτου

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE