Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας και έρευνα του ομίλου Adecco αναδεικνύει τις κορυφαίες ειδικότητες του αύριο
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της Αdecco, οι εργοδότες σήμερα φαίνεται να επενδύουν έντονα στην προσέλκυση ταλέντων στα τμήματα Πληροφορικής, Πωλήσεων και Ανάπτυξης Αγοράς, Προμηθειών, Εφοδιαστικής αλυσίδας, Παραγωγής και Operations, Marketing (Digital και Social Media), Νομικών (GDPR, Data analysts) καθώς και τομέων που σχετίζονται με την Υγεία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του Ομίλου Adecco για το Μέλλον της Εργασίας, τόσο η αυξανόμενη αυτοματοποίηση όσο και η ψηφιοποίηση δημιουργούν ζήτηση και για νέες δεξιότητες, εφόσον έως το 2025 τόσο οι άνθρωποι όσο και οι αυτοματοποιημένες μηχανές αναμένεται να απασχολούνται τον ίδιο αριθμό ωρών.
Η ίδια έκθεση προβλέπει ότι οι ειδικότητες και οι δεξιότητες που θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση έως το 2025 σχετίζονται με:
- Επιστήμη Δεδομένων (Data Science) & Υπολογιστικό Νέφος (Cloud Computing): Ειδικότητες όπως data architects, προγραμματιστές και data scientists απαιτούνται για την ανάλυση και αξιοποίηση των δεδομένων και τη διαχείριση των υπολογιστικών απαιτήσεων στο νέφος.
- Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) και Μηχανική Μάθηση (Machine Learning – ML): Ειδικότητες που αναλαμβάνουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης, προσφέρουν λύσεις σε προβλήματα που απαιτούν αναγνώριση μοτίβων και αυτοματοποίηση.
- Big Data Science: Ειδικότητες που εξειδικεύονται στη διαχείριση και αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων προκειμένου να εξαχθούν πολύτιμες πληροφορίες και αναλύσεις.
- Ψηφιακό Marketing & Στρατηγική: Ειδικότητες που εξειδικεύονται στον ψηφιακό κόσμο, στην ανάπτυξη ψηφιακών στρατηγικών και την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών μέσω διαδικτύου και ψηφιακών μέσων.
- Αυτοματοποίηση Διαδικασιών: Ειδικότητες που αναπτύσσουν λύσεις αυτοματοποίησης διαδικασιών και συστημάτων, όπως αυτοματισμός ρομπότ, αυτόνομα οχήματα κ.α.
- Ασφάλεια Πληροφοριών & Κυβερνοασφάλεια: Ειδικότητες που αντιμετωπίζουν τις απειλές και τα προβλήματα της κυβερνοασφάλειας σε συστήματα και δίκτυα πληροφορικής.
Την ίδια στιγμή, η διαρκής εκπαίδευση μειώνει τον κίνδυνο που προκαλείται από τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας εξαιτίας της αυτοματοποίησης και των τεχνολογικών εξελίξεων -η αυτοματοποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 85 εκατ. θέσεων εργασίας- κυρίως χειρωνακτικών και θέσεων που απαιτούν επαναλαμβανόμενες διαδικασίες.
Παράλληλα, τα “soft skills”, όπως η κριτική και αναλυτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων και οι ηγετικές ικανότητες, παραμένουν στην πρώτη γραμμή, καθώς για τους σύγχρονους εργοδότες συμπληρώνουν τις τεχνικές δεξιότητες και είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση πολυσύνθετων ζητημάτων στον εργασιακό χώρο.Πώς επηρεάζονται οι μισθοί, ποιοι παράγοντες καθορίζουν τη ζήτηση
Πώς επηρεάζονται οι μισθοί
Οι παραπάνω ειδικότητες αναμένεται μεταξύ άλλων να επηρεάσουν και τη διαμόρφωση των μισθών, καθώς η ανάγκη για κάλυψη θέσεων υψηλής εξειδίκευσης θα οδηγήσει το εύρος των μισθών προς τα πάνω.
Συγκεκριμένα, όσο η ζήτηση για τους εξειδικευμένους αυτούς τομείς αυξάνεται συνεχώς, οι εταιρείες θα προσφέρουν ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστικά πακέτα αποδοχών και παροχών για να προσελκύσουν τα στελέχη που χρειάζονται, τα οποία θα αποκτήσουν ενισχυμένη «διαπραγματευτική δύναμη».
Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ομίλου Adecco,Global workforce of the future από τους 34.200 εργαζόμενους σε 25 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 45% δήλωσε ότι το ύψος του μισθού και οι παροχές αποτελούν και τον σημαντικότερο παράγοντα επιλογής εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εταιρείες που θα παρέχουν τον κατώτατο μισθό θα δυσκολεύονται να προσελκύσουν εργαζόμενους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εντάσσεται στο τρίτο γκρουπ χωρών με κατώτατο μισθό κάτω από 1.000€/μήνα, ενώ η αύξηση της 1ης Απριλίου του 2023 αποτελεί την τρίτη από το καλοκαίρι του 2019.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την πρόσφατη αύξηση, η Ελλάδα ανεβαίνει στη 10η θέση μεταξύ των 22 χωρών-μελών της Ε.Ε. που έχουν κατώτατο μισθό, από τη 13η θέση που βρισκόταν προηγουμένως ενώ με όρους αγοραστικής δύναμης ανεβαίνει στη 13η από τη 18η θέση.