Εξακολουθεί να παραμένει υψηλή η παραγωγικότητα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, παρά τα προβλήματα με την τουρκική λίρα, κάτι που αποτελεί ισχυρή ένδειξη των προθέσεων της Άγκυρας για το Αιγαίο, και ειδικά τα νησιά μας.
Δημοσιογραφικές πηγές της γείτονος παρουσίασαν το KM-STC10, ένα θαλάσσιο όχημα που μπορεί να κινηθεί τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας, όσο και κάτω από αυτή, και αφορά τον εξοπλισμό των Τούρκων υποβρύχιων κομάντος της δύναμης SAS-SAT (το τουρκικό αντίστοιχο της ΜΥΚ).
Το όχημα είναι σχεδιασμένο από την τουρκική εταιρεία Kuasar Marine για τις μονάδες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, κι έχει χωρητικότητα 5,3 τόνων, ενώ μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα 25 κόμβων στην επιφάνεια και 4 κόμβων σε βάθος 30 μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μίνι υποβρύχια είναι σχεδιασμένα για να χρησιμοποιηθούν από τους Τούρκους βατραχανθρώπους, σε ειδικές και πολύ δύσκολες αποστολές, όπως για παράδειγμα την αποβίβαση «αθέατων» δυνάμεων σε εχθρική ακτή, την κατάληψη βραχονησίδας και πολλές άλλες αποστολές στα πλαίσια του ανορθόδοξου πολέμου.
Πρόκειται στην ουσία για ένα σοβαρό υποβρύχιο σύστημα στα χέρια των Τούρκων «υποβρύχιων καταστροφέων», στο περιβάλλον του Αιγαίου, με το οποίο θα δύνανται να επιχειρήσουν μελλοντικά να αιφνιδιάσουν την ελληνική πλευρά λόγω και της εγγύτητας των μικρασιατικών παραλίων στα ελληνικά νησιά.
Η κύρια αποστολή του υποβρυχίου μεταφορικού πλοίου KM-STC10 είναι να μεταφέρει Προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων του Τουρκικού Στρατού στην περιοχή επιχείρησης.
Το μίνι υποβρύχιο KM-STC10 θα προσφέρει σημαντική υποστήριξη στις αποστολές των ομάδων υποβρύχιας επιδρομής, όπως επιδρομή, δολιοφθορά, επίθεση, υποβρύχια επίθεση, σήμανση στόχων και διείσδυση, όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές.
Το μίνι υποβρύχιο υλοποιήθηκε με τη βοήθεια της επιστημονικής κοινότητας της Τουρκίας ως ένα τολμηρό και συνάμα πολύ χρήσιμο «υποβρύχιο εργαλείο» για τις επίλεκτες τουρκικές δυνάμεις SAT, οι οποίες είχαν πρωταγωνιστήσει στην κρίση των Ιμίων πριν 21 χρόνια.
Στην τελευταία τουρκική άσκηση Denizkurdu, που πραγματοποίησαν οι τουρκικές δυνάμεις και πιο συγκεκριμένα το τουρκικό Ναυτικό, στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου, άνδρες της SAS-SAT υλοποίησαν προσβολή προγεφυρωμάτων σε νησί.
Με λίγα και απλά λόγια, οι Τούρκοι πιθανότατα δύναται να βυθίσουν στο νερό έναν αριθμό τέτοιων οχημάτων και να βγουν αθέατοι οπουδήποτε θελήσουν, ειδικά κοντά σε ελληνικές μικρονήσους ή βραχονησίδες ή ακόμη και σε πλοία που διεξάγουν εξορύξεις στην Κύπρο.
Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό οφείλει και πρέπει να αναζητήσει «αντίδοτο» άμεσα σε αυτό το λίαν επικίνδυνο σχέδιο της Τουρκίας.
Οι αποστολές διείσδυσης των Ελλήνων αμφίβιων κομάντος σε εχθρικό έδαφος, περιορίζονται σήμερα σε πλωτά μέσα με τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κινούνται με μέσες και υψηλές ταχύτητες. Αν και είναι κατάλληλα για κάλυψη των άμεσων αναγκών δεν εξασφαλίζουν τις καλύτερες αποδόσεις σε σενάρια που απαιτούν μια μη διακριτή στον εχθρό διείσδυση, η οποία εξασφαλίζεται μόνο με μίνι υποβρύχια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.