24.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Διαφημιστείτε εδώ

Αυτές είναι οι 6 μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2022

 

Οι βασικές προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου για το 2022 καθαρίστηκαν στο  τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για το 2021 που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα.  Πρόκειται για  έξι κρίσιμους τομείς στους οποίου η κυβέρνηση θα στρέψει την προσοχή της Η επιλογή αυτή  θεωρείται και απάντηση στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές, κυρίως δε στην τακτική για  να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει με σαφείς αναφορές ως προς την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της σημερινής κυβέρνησης, εν τούτοις κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις που συνδέονται άμεσα με τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται στην πορεία μιας κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου, μέσα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έδειξε τις προθέσεις του για την επόμενη χρονιά μέσα από την αναλυτική παρουσίαση του λεγόμενου Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί τον οδικό χάρτη του Μαξίμου για την επόμενη χρονιά πάνω στην οικονομία και την κοινωνία. Ένας χάρτης που ξεδιπλώνεται ολόκληρη τη χρονιά.

Το σχέδιο και οι έξι πυλώνες:

  • Οικονομία, ανάπτυξη και επενδύσεις που στοχεύουν στη διευκόλυνση του επιχειρείν, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας αποτελούν τον πρώτο πυλώνα.
  • Ο δεύτερος αφορά στην πράσινη μετάβαση και έχει να κάνει με τη μεταστροφή προς μια οικονομία φιλικότερη προς το περιβάλλον.
  • Ο τρίτος είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων (σύγχρονες δεξιότητες για όλους) ως ένα εργαλείο ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και οικονομικής συμμετοχής των πολιτών.
  • Ο τέταρτος πυλώνας αφορά στη δημόσια διοίκηση, ώστε να καταστεί προσβάσιμη, γρήγορη και αποτελεσματική, με εξορθολογισμό των δομών, οριοθέτηση του οικονομικού ρόλου της και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.
  • Ο πέμπτος είναι η ψηφιακή μετάβαση που θα επιτευχθεί με την ψηφιακή αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου και της λειτουργίας του κράτους.
  • Ο έκτος πυλώνας είναι το κοινωνικό κράτος, με αιχμή την ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και πρόνοιας και το ολιστικό σχέδιο για ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ+ και την κακοποίηση παιδιών.

Όλα τα παραπάνω περιγράφονται στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής, το οποίο δεν είναι απλώς ένα ακόμα σχέδιο στα κυβερνητικά συρτάρια αλλά ουσιαστικά διαχέεται σε 40 “χειροπιαστές” πολιτικές που θα γίνουν πράξη μέσα στο 2022.

Οι 40 αυτές πολιτικές προτεραιότητες και μεταρρυθμίσεις αναφέρονται αναλυτικά στο Σχέδιο και πλαισιώνονται από 25 σημαντικά Έργα που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών αλλά και από ένα αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής σημασίας που περιλαμβάνει από στρατηγικές αναπλάσεις (π.χ.Αθηναϊκή Ριβιέρα), την ανακαίνιση του ΟΑΚΑ και νέα βιομηχανικά πάρκα, μέχρι τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις ανακαινίσεις και τον εκσυγχρονισμό νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα, το νέο νόμο Ανώτατης Εκπαίδευσης, τη μετεγκατάσταση καταστημάτων κράτησης και το Σχέδιο Δασικής Προστασίας.

Παράλληλα στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με ημερομηνίες ορόσημα, αλλά και με τη διαδικασία παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου με μηνιαίες αναφορές.

Το αίτημα Τσίπρα για παραίτηση του πρωθυπουργού, θα επιχειρηθεί να διατηρηθεί στο προσκήνιο από την αξιωματική αντιπολίτευση σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους αλλά και τα στελέχη του κόμματος ενόψει συνεδρίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει αποφασισμένος να το διατηρήσει «ζωντανό» προκειμένου να πεισθούν οι οπαδοί του κόμματος ότι παραμένει ενεργό το ενδεχόμενο επιστροφής στην εξουσίας.

Όμως όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει κανείς πρωθυπουργός δεν προκήρυξε εκλογές επειδή το ζήτησε η αντιπολίτευση, ενώ την ίδια στιγμή δεν γίνεται πιστευτός ως προς την έκφραση της επιθυμίας προσφυγής στις κάλπες. Αντιθέτως, δείχνει να μην επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη αφού, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, εάν τελικά η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες εντός του 2022 θα είναι ο βασικός χαμένος.

 

Διαφημιστείτε εδώ
Latest news
BUSINESS
LIFE STYLE