Προγράμματα εθελουσίας εξόδου βάζουν μπροστά, οι τράπεζες κάτι που σημαίνει ότι άμεσα θα αδειάσουν από υπαλλήλους.
Ο κύκλος της εθελούσιας εξόδου από τις τράπεζες θα κλείσει στα τέλη του 2025, καθώς μέχρι τότε οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών εκτιμούν ότι θα έχουν πιάσει το στόχο, που είναι το δίκτυο τους να αριθμεί περί τα 250 καταστήματα.
Στόχος είναι ο αριθμός των εργαζομένων να διαμορφώνεται στις 5.500 με 6.000 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι θα αποχωρήσουν περί τις 3.000 παλαιοί εργαζόμενοι.
Η Eurobank στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να εγκαινιάσει τον νέο γύρο μείωσης εργαζομένων στις τράπεζες ανακοινώνοντας πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα:
- θα έχει αυξημένο εφάπαξ αποζημίωσης στις 160.000 ευρώ από 140.000 που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα της Τράπεζας,
- θα παρέχει ελκυστικότερες επιλογές και όρους αποχώρησης.
Στη διάρκεια της χρονιάς αναμένεται να ακολουθήσουν με εθελούσιες και οι άλλες τράπεζες, στο πλαίσιο της ελάφρυνσης των εξόδων τους και κυρίως της ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού τους με εργαζόμενους ηλικιακά νεότερους και με δεξιότητες στον χώρο της τεχνολογίας.
Από το 2020, όταν η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε απότομα και μαζικά τις συνθήκες εργασίαςστον τραπεζικό τομέα, με την τεχνολογία να παίρνει το «πάνω χέρι», το προσωπικό των ελληνικών τραπεζών έχει μειωθεί κατά 30%.
Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου προσανατολίζονται, κατόπιν αυτού, στους άνω των 40 ετών και ιδίως στους άνω των 55, καθώς και σε μονάδες των τραπεζών που λειτουργούν πλέον με μεγαλύτερη ψηφιοποίηση (θέσεις εργασίας στο φυσικό δίκτυο καταστημάτων ή σε διοικητικές μονάδες).
Και λήψη υποχρεωτικής άδειας 2, 5 και 7 ετών αντί της άμεσης αποχώρησης
Πέραν της άμεσης αποχώρησης, το πρόγραμμα προβλέπει τις επιλογές για λήψη υποχρεωτικής άδειας 2, 5 και 7 ετών αντί της άμεσης αποχώρησης, κατά τις οποίες ο εργαζόμενος απαλλάσσεται πλήρως από την υποχρέωση παρουσίας και εργασίας στην τράπεζα.
Οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν κάποιο από τα προγράμματα sabbatical θα συνεχίσουν να αμείβονται με μισθούς που δεν θα είναι χαμηλότεροι από την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Στα αντίστοιχα προγράμματα εθελουσίας εξόδου των άλλων τραπεζών η ΣΣΕ δεν αποτελεί τη βάση για τις αμοιβές των εργαζομένων που τελούν σε υποχρεωτική άδεια, καθώς αυτοί λαμβάνουν μέρος του μισθού τους, ουσιαστικά προκειμένου να καλύπτουν ένσημα και ασφάλιση. Σημειώνεται ότι η Eurobank είναι η μόνη Τράπεζα που έχει εφαρμόσει 1 χρόνο νωρίτερα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Τα προγράμματα sabbatical της Eurobank ξεχωρίζουν επίσης από πλευράς παροχών, καθώς δίνουν 4 μισθούς για κάθε παιδί έως 22 ετών (από 2 μισθούς που προβλεπόταν στα προηγούμενα προγράμματα εθελουσίας της Τράπεζας), ιατροφαρμακευτική κάλυψη της οικογένειας για 5 έτη, ενώ καλύπτουν και υπηρεσίες επαγγελματικής μετάβασης στην αγορά, μεταξύ άλλων.
Κάνοντας χρήση της επιλογής sabbatical 2, 5 ή 7 ετών, ο εργαζόμενος λαμβάνει μέρος του εφάπαξ και το υπόλοιπο κάθε μήνα και είναι ελεύθερος να εργασθεί όπου θέλει. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 28 μεικτούς μισθούς που θα καταβάλλονται στον εργαζόμενο με τη λήξη της σύμβασης εργασίας στο πέρας της περιόδου της υποχρεωτικής άδειας.