Όταν αναφερόμαστε σε καλό φαγητό ένα νησί μας έρχεται στο μυαλό: Στη Σίφνο, πρώτα ισχύουν οι νόμοι της γαστρονομίας και του στομαχιού και μετά έρχονται οι βουτιές και οι ηλιοθεραπείες.
Πριν το καλοκαίρι το έγραψαν National Geographic και Conde Nast Traveller, τώρα ήρθε η σειρά της Telegraph να το επιβεβαιώσει. Σε άρθρο για τις 20 ταξιδιωτικές εμπειρίες να ζήσει κάποιος το φθινόπωρο στην Ελλάδα, υπάρχει μόνο μία αναφορά που συνδέει νησί με φαγητό και αυτό είναι η Σίφνος.
Το αφιέρωμα αναφέρει την καταγωγή του Τσελεμεντέ και προτείνει δύο καφενεία για παραδοσιακό φαγητό.
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Telegraph
«Όταν ο ντόπιος σεφ Νικόλαος Τσελεμεντές έγραψε το πρώτο βιβλίο μαγειρικής της Ελλάδας για τη Σίφνο το 1910, έβαλε αυτό το μικροσκοπικό νησί των Κυκλάδων στον γκουρμέ χάρτη της χώρας. Κατά ειρωνικό τρόπο, οι συνταγές του σεφ ήταν σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένες από ξένες κουζίνες- ο Τσελεμεντές ήταν ο άνθρωπος που εφηύρε τον πανταχού παρόντα με μπεσαμέλ-φορτωμένο μουσακά της Ελλάδας.
Οι Έλληνες, ωστόσο, συρρέουν στη Σίφνο για τα παραδοσιακά πιάτα που μαγειρεύονται στις τσανάκες, ένα ειδικό πήλινο σκέυος που εξακολουθεί να κατασκευάζεται στο νησί σε καταστήματα κεραμικών.
Ακολουθήστε τους ντόπιους στην ταβέρνα της Μαργαρίτας στον Αρτεμώνα και παραγγείλτε παραδοσιακή ρεβιθάδα στιφάδο, ή καθίστε στου Δρακάκη, ένα παραδοσιακό καφενείο που λειτουργεί από την ίδια οικογένεια για περισσότερο από έναν αιώνα».