Χαρακτηριστικό της βαρύτητας που έχει η υλοποίηση του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη όχι μόνο για την περιοχή μας, άλλα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το γεγονός ότι το “παρών” θα δώσουν, εκτός του Ελληνα Πρωθυπουργού, ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.
Ο πλωτός τερματικός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, η ολοκλήρωση του οποίου τοποθετείται χρονικά την επόμενη χρονιά, το 2023, θα αποτελέσει τη νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα:
-Θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
-Θα αποτελέσει ακόμα ένα βήμα, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, στη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο.
-Θα ενισχύσει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή ανεξαρτησία.
-Θα προσφέρει τη δυνατότητα διαφοροποίησης των πηγών και των οδών εφοδιασμού της περιοχής σε φυσικό αέριο.
-Θα δώσει ώθηση στην περιφερειακή συνεργασία, καθώς στο έργο συμμετέχουν ουσιαστικά όλες οι χώρες των Βαλκανίων.
“Ο πλωτός τερματικός σταθμός Αλεξανδρούπολης θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταργήσει σταδιακά την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο το συντομότερο δυνατό, όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Επίσης, το έργο θα προσφέρει νέες πηγές και διαδρομές προμήθειας φυσικού αερίου και θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες της περιοχής”, σχολίασε ο εκπρόσωπος του κ. Μισέλ, λίγες ώρες πριν την άφιξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη χώρα μας.
Ο τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης αποσκοπεί στη δημιουργία μίας τέταρτης πύλης εισαγωγής φυσικού αερίου στην χώρα μας, δυναμικότητας παροχής έως 700.000 κυβικών μέτρων ανά ώρα ή 6,1 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου σε ετήσια βάση.
Στη χώρα μας η κατανάλωση είναι έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, στη Βουλγαρία 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και στη Ρουμανία έντεκα εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ταυτόχρονα, θα διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας στην διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των βαλκανικών χωρών, αλλά και στη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ευελιξίας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.