14.1 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Στον Ομιλο Σαράντη η ιστορική Γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

 

Ο όμιλος Σαράντη (Ελληνικά Γαλακτοκομεία-  ΟΛΥΜΠΟΣ)- στα Τρίκαλα. απέκτησε σήμερα τη γλακτοβιομηχανια ΑΓΝΟ, μετά απο πλειστηρισμό.

Η εταιρεία έβαλε, πριν 8 χρόνια, οριστικό λουκέτο. Προηγήθηκαν αγονοι  πλειστηριασμοί τον Νοέμβριο του 2019,  και δύο ακόμη που προηγήθηκαν στα τέλη του 2017 και τον Σεπτέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία ήταν ο μοναδικός πλειοδότης της ΑΓΝΟ. Αποκτά το ακίνητο, τον μηχανολογικό εξοπλισμό και το εμπορικό σήμα της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ.

Πρόκειται για έκταση 132.239 τετραγωνικών μέτρων στις περιοχές των δημοτικών κοινοτήτων Περιβολακίου, Λαγυνών και Καβαλλαρίου μαζί με τα κτίρια και τον εξοπλισμό, το κατοχυρωμένο εμπορικό σήμα ΑΓΝΟ και όλα τα άλλα κατοχυρωμένα από την ΑΓΝΟ εμπορικά σηήματα.

Τα χρήματα που προσέφεραν οι νέοι ιδιοκτήτες θα διατεθούν για την ικανοποίηση των προνομιακών οφειλετών όπως είναι ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενοι και τράπεζες.

Ίδρυθηκε το 1950 ως Συνεταιριστική Επιχείρηση

H ΑΓΝΟ ιδρύθηκε το 1950 στη Θεσσαλονίκη ως συνεταιριστική επιχείρηση της Ένωσης Αγελαδοτροφικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, ενώ πέντε χρόνια αργότερα έγινε η πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στην Ελλάδα. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ξεκίνησε η κατασκευή του νέου εργοστασίου της στον Λαγκαδά, ενώ στις διαφημίσεις της τότε πρωταγωνιστούσε ο Νίκος Γκάλης, όντας ακόμα παίκτης του Άρη.

Το 2003 η εταιρεία περιήλθε στην κατοχή της έταιρης βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιονηχανίας, Κολιός, η οποία ήταν η μοναδική που είχε καταθέσει προσφορά στον διαγωνισμό που υλοποίησε η Αγροτική Τράπεζα.    Η ΑΓΝΟ πέρασε στα χέρια της Κολιός χωρίς καμία επιβάρυνση από χρέη, ενώ ο επιχειρηματίας, Νίκος Κολιός την απέκτησε τότε με προκαταβολή 1,2 εκατ. ευρώ και δανειζόμενος ακόμα 10 εκατ. ευρώ από την Αγροτική. Η εταιρεία παρ’ όλ’ αυτά δεν κατάφερε ποτέ να ορθοποδήσει.

Τελευταία προσπάθεια να διασωθεί η ιστορική γαλακτοβιομηχανία, έγινε το 2012 με την κατάθεση αίτησης υπαγωγής στις διατάξης του άρθρου 99, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πτωχεύσει η εταιρεία, διατηρώντας οφειλές ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο τελευταίος ισολογισμός της ΑΓΝΟ, το 2012 αναφέρει ότι ο τζίρος της ήταν 6,5 εκατ. ευρώ, με καθαρές ζημίες μετά από φόρους 7,7 εκατ. ευρώ και συσσωρευμένες ζημίες 38,75 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές της υποχρεώσεις ήταν 49,4 εκατ. ευρώ.

Σειρά άγονων πλειστηριασμών

Ο πρώτος πλειστηριαμός έγιεν το 2017 με ελάχιστο τίμημα στα 18,28 εκατ. ευρώ, το 2018 όταν το τίμημα μειώθηκε κατά 3 εκατ. ευρώ, στα 15 εκατ. ευρώ αλλά και τον Νοέμβριο του 2019 με το τίμημα να τοποθετείται στα 10 εκατ. ευρώ. Ολοι τους άγονοι, λογω της υψηλής τιμής πρώτης πρώτης προσφοράς.  Εν τέλει το τίμημα ορίστηκε στα 7,7 εκατ. ευρώ, και ήταν αυτό στο οποίο κατέληξε η μπίλια με τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία να προβαίνουν στην απόκτηση της ΑΓΝΟ. Εκλεισε έτσι ένα παρατεταμένο κεφάλαιο περιπετειών για την εταιρεία και ανοίγοντας μία σελίδα για την επόμενη μέρα της στην αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Σε πλειστηριασμό το πολυτελές «Athenaeum Palace & luxury suites» στη λεωφόρο Συγγρού. Ποια είναι η τιμή πρώτης προσφοράς

Σε πλειστηριασμό βγαίνει ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της Αθήνας, το 4στερο «Athenaeum...

Κέρκυρα: Σε πλειστηριασμό δύο πασίγνωστα ξενοδοχεία. Ποια είναι η τιμή εκκίνησης (φωτό)

Σε πλειστηριασμό βγαίνουν δύο πασίγνωστα ξενοδοχεία 3 αστέρων στην Κέρκυρα, καθώς δεν κατάφεραν να...

Γρεβενά: Σε πλειστηριασμό μεγάλη βιομηχανία τροφίμων και σημαντικά ακίνητα του Αγούδημου. Ποιες είναι οι τιμές εκκίνησης

Στο σφυρί βγαίνει μεγάλη βιομηχανία τροφίμων στα Γρεβενά, αλλά και σημαντικά ακίνητα τα οποία...