10.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Εκρηξη: Με ρυθμούς προ κρίσης τρέχει η αγορά κατοικίας. Τι αναμένεται

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

 

Με ρυθμούς προ κρίσης –οικονομικής και υγειονομικής- «τρέχει» η εγχώρια αγορά κατοικίας την ώρα που οι επιδόσεις των εμπορικών ακίνητων φαίνεται να είναι λίγο πιο συγκρατημένες.

Βεβαίως, οι επιδράσεις που σχετίζονται με την εν εξελίξει πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία ακόμη δεν έχουν καταγραφεί, καθώς η αγορά του real estate επηρεάζεται κατά τη διάρκεια κρίσεων με χρονοκαθυστέρηση 8 έως 10 μηνών. Εάν λοιπόν η γεωπολιτική ένταση συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα, η εικόνα ενδεχομένως να αλλάξει.

Τι λένε οι ειδικοί της αγοράς

Mε ταχύτητες από τα… παλιά «τρέχουν» οι τιμές των κατοικιών και σύμφωνα με παράγοντες της εγχώριας αγοράς το ράλι θα συνεχιστεί.

Στην κορυφή της λίστας ανόδου βρίσκονται τα νεόδμητα διαμερίσματα στην περιοχή της Αθήνας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, το δ’ τρίμηνο του 2021, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 9,1%, με τις τιμές στην Αθήνα να σημειώνουν ακόμη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο, στο 11,1%.

Είναι το 16ο τρίμηνο που οι τιμές των νέων διαμερισμάτων της ελληνικής πρωτεύουσας καταγράφουν αύξηση. Συγκεκριμένα στο ξεκίνημα της περασμένης χρονιάς για το α’ τρίμηνο το ποσοστό ανόδου των τιμών για τα σπίτια έως 5 ετών στην Αθήνα ήταν στο 7,9%, με τους ρυθμούς να επιταχύνονται περαιτέρω κατά τη διάρκεια του έτους και να φθάνουν πάνω από 11% στο τέλος της χρονιάς. Η αύξηση συνεχίζεται και εφέτος με τους ειδικούς της κτηματαγοράς να εκτιμούν ότι οι τιμές κινούνται στο +10% το πρώτο δίμηνο του έτους.

Το ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας της Αθήνας είναι και το γεγονός πως σημαντικά υψηλότερα διαμορφώνονται οι τιμές και των παλαιότερων διαμερισμάτων (+10,1% στο δ’ τρίμηνο).

Διψήφια ήταν η άνοδος που σημείωσαν και τα νεόδμητα διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης (+10,8%) το δ’ τρίμηνο, ενώ πολύ υψηλά κινήθηκαν οι τιμές και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας (+9,9%).

Πήρε «φωτιά» η αγορά κατοικιών σε όλο τον κόσμο

Η ελληνική αγορά κατοικιών ακολουθεί την παγκόσμια αγορά, καθώς ο μέσος όρος αύξησης σε 56 χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, που εξετάζει η διεθνής εταιρεία εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων Knight Frank ανήλθε σε 10,3% το 2021. Οι αναλυτές της Knight Frank πάντως αναμένουν πιο συγκρατημένη ανάπτυξη το 2022, καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι.

Η κρίση στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε ασθενέστερη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, μετριάζοντας τις προοπτικές για τις διεθνείς τιμές των κατοικιών, τονίζεται. Από την άλλη πλευρά, μπορεί επίσης να μειώσει και την ταχύτητα των αυξήσεων των επιτοκίων που ανακοίνωσαν ορισμένες κεντρικές τράπεζες μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

Η Διεθνής αγορά  ακτοικίας

Στην παγκόσμια αγορά κατοικίας υπήρξε απόκλιση μεταξύ ονομαστικής και πραγματικής τιμής το τελευταίο τρίμηνο του 2021, με την αύξηση των πραγματικών τιμών να μετριάζεται από 6,2% το τρίτο τρίμηνο σε 4,7% το τέταρτο τρίμηνο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού ετήσιας ανάπτυξης από την έναρξη της πανδημίας, επισημαίνεται στην έρευνα.

Η Τουρκία ηγείται του δείκτη τιμών κατοικιών σε ονομαστικούς όρους με τις τιμές να αυξάνονται κατά 59% το 2021. Ωστόσο, αν αφαιρέσουμε τον τουρκικό πληθωρισμό 36% στο τέλος του 2021 (54% έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022), την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Αυστραλία η οποία προηγείται σε πραγματικούς όρους με την αύξηση των τιμών κατοικιών να φθάνει στο 17,5%.

Είτε πρόκειται για τις ονομαστικές, είτε τις πραγματικές τιμές, οι πέντε κορυφαίες αγορές παραμένουν οι ίδιες, αλλάζει απλώς η σειρά κατάταξης. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Τουρκία, η Νέα Ζηλανδία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Αυστραλία.

Μόνο τρεις αγορές σημείωσαν πτώση των τιμών το 2021 – Μαλαισία, Μάλτα και Μαρόκο.

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 36η θέση της λίστας της Knight Frank με αύξηση ονομαστικών τιμών κατοικιών 8% το 2021, ενώ «ανεβαίνει» στην 30η στη λίστα με τις πραγματικές αυξήσεις (+5,6%).

Η εκτίναξη των οικοδομικών υλικών

Καταλυτικό ρόλο για τη διαμόρφωση της πορείας της αγοράς ακινήτων έχει το κόστος των οικοδομικών υλικών. Σε μια περίοδο που η κατασκευαστική δραστηριότητα είναι σε ανοδική πορεία και λόγω της αναστολής του ΦΠΑ στα οικιστικά έργα, οι φρενήρεις ρυθμοί αύξησης στα δομικά υλικά γίνονται ακόμη πιο έντονοι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τόσο οι τιμές στην ενέργεια, όσο και στα μέταλλα αλλά και σε προϊόντα που αποτελούν παράγωγα του πετρελαίου, καταγράφονται μέρα με τη μέρα μεγαλύτερες αυξήσεις πλέον της ανατίμησης που είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια του 2021 λόγω της πανδημίας.

Οι κατασκευαστές μιλούν για κόστος κατασκευής που πλέον φθάνει ακόμη και τα 1.400 – 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, καθώς η πλειονότητα των υλικών λόγω των υπέρογκων αυξήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα και πρώτες ύλες έχουν δει ανατιμήσεις άνω του 40 – 50% μέσα σε διάστημα ενός έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

“Έκρηξη” τιμών στα ενοίκια τους τελευταίους μήνες Σε ποιες περιοχές γίνονται απλησίαστα

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση με τα ενοίκια με αποτέλεσμα ένα «τριάρι» στην Πλατεία...