Εκτίμηση για εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη. και ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δίνει η UBS, μέσω σχετικής έκθεσής της.
Ο οίκος…ανεβάζει τις προβλέψεις του για την τρέχουσα χρονιά, 2022 στο 5,5% ενώ για την προηγούμενη χρονιά βλέπει το ΑΕΠ για το 2021 στο 8,5%..Η εκτίμηση αυτή γίνεται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το 4ο τρίμηνο του 2021, που ήταν πολύ καλύτερο του αναμενομένου και υποχρεώνει σε αναθεώρηση την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ για το 2021 σε 8,5% από 7,9% προηγουμένως.
Το ΑΕΠ υπερβαίνει το επίπεδο πριν από την πανδημία ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2021, ενώ η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,7% το 3ο τρίμηνο (13,4% ετησίως) μετά από 2,1% το 4ο τρίμηνο του 2021.
Οι λεπτομέρειες της έκθεσης
Η ανάπτυξη του 2021, όπως επισημαίνει, η Ελβετική Τράπεζα, ευνοήθηκε από την κατανάλωση των νοικοκυριών, από μια αρκετά σταθερή αύξηση των πάγιων επενδύσεων και την ανάκαμψη των εξαγωγών υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία.
Αναθεωρεί επίσης επί τα βελτίω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ για το 2022 στο 5,5%, ήτοι πάνω από τις προβλέψεις της Κομισιόν (4,9%).
Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, το 2022 η Ελλάδα θα επωφεληθεί από τις εισροές κεφαλαίων της ΕΕ, τον τουρισμό και την κατανάλωση.
Η αναθεωρημένη πρόβλεψή της για το 2022 είναι επίσης σύμφωνη με το επιχειρηματικό κλίμα που φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000, λόγω βιομηχανίας, υπηρεσιών και κατασκευών.
Η αναθεώρηση του ΑΕΠ βασίζεται επίσης στην έναρξη της τουριστικής περιόδου νωρίτερα, την προκαταρκτική έγκριση της επόμενης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 3,6 δισ. ευρώ δεδομένου του επιτεύγματος 15 ορόσημων, και την αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 19 δισ. ευρώ ή περίπου 10% του ΑΕΠ το 2020-2021, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει την κατανάλωση, παρά το πληθωριστικό κύμα που έρχεται.
Μείωση χρέους και ελλείμματος
Η UBS εκτιμά πως η Ελλάδα θα σημειώσει μεγάλη πτώση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2022 και το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να μειώνεται φέτος. Όπως σημειώνει, η Ελλάδα κατέγραψε αξιοσημείωτη δημοσιονομική υπεραπόδοση το 2021 με το πρωτογενές έλλειμμα να πλησιάζει το 6% του ΑΕΠ.
Ο προϋπολογισμός του 2022 στοχεύει σε πρωτογενές έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ, δεδομένου ότι μέτρα ύψους μόνο περίπου 1,7% του ΑΕΠ που σχετίζονται με την πανδημία θα συνεχιστούν φέτος.
Παράλληλα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού ξεκίνησε με υπεραπόδοση 1,2 δισ. ευρώ έναντι των στόχων, κατά τον Ιανουάριο.
Για αυτό, ο οίκος αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί από 206,3% του ΑΕΠ το 2020 σε 184% του ΑΕΠ έως το 2023, σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ (1,9 δισ. ευρώ απομένουν) μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ενώ έχει ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο ταμειακών διαθεσίμων.
Οι κίνδυνοι που απειλούν
Αναφορικά με τους κινδύνους της Ελλάδας στο μακροοικονομικό μέτωπο από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την έκθεση σε Ρωσία/Ουκρανία, η UBS τονίζει τον ρόλο της ενέργειας. Η Ελλάδα προμηθεύεται το 20% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία και περίπου το 32% των εισαγωγών φυσικού αερίου. Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου οικιακής χρήσης να συνεισφέρουν 2,2% και 0,3% αντίστοιχα στον πληθωρισμό του Ιανουαρίου (5,5%). Οι αφίξεις Ρώσων τουριστών αντιπροσώπευαν μόνο το 0,8% των αφίξεων ξένων τουριστών το 2021 και η Ρωσία αντιπροσώπευε μόνο το 0,5% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους κινδύνους, η UBS αναφέρει πως αυτοί αφορούν μια άλλη παραλλαγή του κορονοϊού που θα επηρεάσει τους περιορισμούς του τουρισμού και της κινητικότητας και πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης.