Μια παρατεταμένη οικονομική ύφεση βιώνει το Κουβέιτ, παρά την τεράστια παραγωγή πετρελαίου και την κατοχή του δεύτερου μεγαλύτερου κοιτάσματος παγκοσμίως. Η υπερβολική εξάρτηση από το πετρέλαιο, που αποτελεί το 50% του ΑΕΠ και το 90% των εξαγωγών, σε συνδυασμό με τις περικοπές του ΟΠΕΚ και την αργή πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, έχουν οδηγήσει τη χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παράλληλα, η υψηλή ανεργία των νέων και η εξάρτηση από ξένο εργατικό δυναμικό περιπλέκουν περαιτέρω την κατάσταση.
Το κόστος της υπερβολικής εξάρτησης
Το κοίτασμα Μπουργκάν, που ανακαλύφθηκε το 1938, διαθέτει 70 δισεκατομμύρια βαρέλια από τα συνολικά 100 δισ. βαρέλια του εμιράτου. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα παγκοσμίως, μετά το Γκαουάρ της Σαουδικής Αραβίας.
Η οικονομική ύφεση οφείλεται κυρίως στην υπερβολική εξάρτηση από το πετρέλαιο. Οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ και η μείωση της παραγωγής κατά 4,3% έχουν επιδεινώσει την κατάσταση.
Τα εσωτερικά πολιτικά εμπόδια και η βαριά γραφειοκρατία καθυστερούν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ο εμίρης διέλυσε το Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2024 για να επιταχύνει τις αλλαγές.
Μάστιγα η ανεργία των νέων, έρχονται ξένοι για δουλειές
Η αγορά εργασίας εξαρτάται κατά 80% από ξένο εργατικό δυναμικό. Η ανεργία των νέων στον ιδιωτικό τομέα παραμένει υψηλή.
Πάντως η Kuwait Petroleum Corporation σχεδιάζει επενδύσεις 30 δισ. δολαρίων έως το 2035. Ο στόχος είναι η αύξηση της ημερήσιας παραγωγής από 2,9 σε 4 εκατομμύρια βαρέλια.
Η πράσινη μετάβαση παγκοσμίως στέλνει ισχυρό μήνυμα στο Κουβέιτ για ανάγκη διαφοροποίησης της οικονομίας του. Το σχέδιο “Νέο Κουβέιτ Όραμα 2035” προχωρά ωστόσο με αργούς ρυθμούς.