Υπήρξε μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της νεότερης ελληνικής πολιτικής σκηνής. Ο Κώστας Σημίτης, ήταν καθηγητής πανεπιστημίου και πολιτικός.
Διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (30 Ιουνίου 1996 – 8 Φεβρουαρίου 2004) και πρωθυπουργός της Ελλάδας (18 Ιανουαρίου 1996 – 10 Μαρτίου 2004), αφήνοντας το στίγμα του σε μια εποχή σημαντικών μεταρρυθμίσεων.
Μετά την πτώση της Χούντας το 1974, ο Σημίτης ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ). Στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, ανέλαβε πολλές υπουργικές θέσεις, συμβάλλοντας ενεργά στην εδραίωση του κόμματος στην εξουσία.
Διαδέχθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου
Η πορεία του κορυφώθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1996, όταν διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, μετά από ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Εκπροσωπώντας τον εκσυγχρονιστικό πόλο, επικεντρώθηκε στην οικονομική μεταρρύθμιση και την ευρωπαϊκή σύγκλιση της Ελλάδας. Λίγο αργότερα, στις 30 Ιουνίου 1996, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο 4ο Συνέδριο του κόμματος.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Σημίτης προώθησε μέτρα οικονομικής σταθερότητας και μετριοπαθή εξωτερική πολιτική και πέτυχε την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ.
Ιδιωτικοποιήσεις, ΟΝΕ
Η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα και η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2001 ήταν δύο από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματά του.
Η δεύτερη θητεία του χαρακτηρίστηκε από μέτρα λιτότητας με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού και του εθνικού χρέους, καθώς και από προσπάθειες επίλυσης διαφορών με την Τουρκία και του Κυπριακού προβλήματος.
Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Σημίτης απέδωσε έμφαση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και την προσαρμογή της Ελλάδας στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. Η αποριζοσπαστικοποίηση του πολιτικού λόγου του κόμματος συνδέθηκε με την προσπάθεια ευθυγράμμισης της χώρας με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πολιτικές του, ο Κώστας Σημίτης αναγνωρίζεται για την καθοριστική του συμβολή στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.
Ο Πρωθυπουργός των Μεγάλων έργων: Μετρό, Αεροδρόμιο, Αττική Οδός, Γεφυρα Ρίου Αντιρρίου
Επί πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη κατασκευάστηκαν ή ολοκληρώθηκαν μεγάλα έργα υποδομής.
Σε μια περίοδο που η Ελλάδα προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τεράστια έργα, όπως το μετρό της Αθήνας, το τραμ, το νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Αττική Οδός, η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Εγνατία Οδός και το Ολυμπιακό κέντρο του Αγίου Κοσμά, παραδόθηκαν επί των ημερών του.
Παρά την έντονη κριτική που είχε δεχτεί για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων (ειδικά στην περίπτωση της Εγνατίας οδού) τα έργα ολοκληρώθηκαν και άλλαξαν την εικόνα της χώρας, ειδικά στις μεταφορές, ριζικά.
Η Αττική ειδικά άλλαξε εντελώς όψη επί των ημερών του Κ. Σημίτη.
Στις 29 Ιανουαρίου του 2000 εγκαινιάστηκαν οι πρώτες γραμμές του Μετρό (Σεπόλια – Σύνταγμα στη γραμμή 2 και Σύνταγμα – Εθνική Αμυνα στην γραμμή 3).
![](https://iependitis.gr/wp-content/uploads/2025/01/image.png)
O Kώστας Σημίτης στα εγκαίνια του Μετρό στην Αττική
Τον Μάρτιο του 2001, εγκαινίασε το αεροδρόμιο των Σπατών, αντικαθιστώντας αυτό του Ελληνικού έπειτα από 60 χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή άνοιξε το πρώτο τμήμα της Αττικής οδού, ένα έργο που άλλαξε ριζικά το κυκλοφοριακό στην Αθήνα.
![](https://iependitis.gr/wp-content/uploads/2025/01/image-1.png)
Ο Κώστας Σημίτης σε επιθεώρηση του αεροδρομίου Ελ Βενιζέλος, λίγες ημέρες πριν την λειτουργία του
Το 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τέθηκε σε λειτουργεία η γέφυρα του Ρίου- Αντιρρίου, η μεγαλύτερη καλωδιακή γέφυρα το κόσμου εκείνη την περίοδο.