7.1 C
Athens
Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, 2025

Όμιλος Σαράντη – Όλυμπος: Μεγάλη επένδυση στα έντομα – Oι νέες δυνατότητες στην τεχνολογία της εκτροφής 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Η βιομηχανία τροφίμων εισέρχεται σε μια νέα εποχή και ο Όμιλος Σαράντη πρωτοπορεί στην ελληνική αγορά. Μέσω της νεοσύστατης Nutribugs Α.Ε., που όμως δεν ανήκει στον Ομιλο, η νέα γενιά της οικογένειας επεκτείνεται στην αναδυόμενη αγορά των εντόμων, επενδύοντας αρχικά 25.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση σε έναν κλάδο που αναμένεται να αγγίξει τα 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μέχρι το 2033. Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί τη μετάβαση του παραδοσιακού γαλακτοκομικού ομίλου στην εποχή των εναλλακτικών πρωτεϊνών, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες προκλήσεις της διατροφικής βιομηχανίας.

Καινοτομία και θεσμικά εμπόδια

Σε μια καινοτόμο επιχειρηματική κίνηση, η τρίτη γενιά της οικογένειας Σαράντη εγκαινιάζει τη νέα της δραστηριότητα στον τομέα της εντομοτροφίας. Υπό την ηγεσία του Στέλιου Σαράντη στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, η Nutribugs φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της βιοτεχνολογίας στην παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών.

Παρότι ο όμιλος διατηρεί την ισχυρή του παρουσία στα γαλακτοκομικά με τα εμπορικά σήματα Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς, Αγνό, Δουμπιά και Κλιάφα, η νέα επένδυση αντανακλά τη στρατηγική διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου του.

Ωστόσο, η υλοποίηση του εγχειρήματος προσκρούει προς το παρόν σε σημαντικά θεσμικά εμπόδια. Η απουσία Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για την εκτροφή και διακίνηση εντόμων, καθώς και η έλλειψη τεχνικών προδιαγραφών για τις εγκαταστάσεις εκτροφής, δημιουργούν ένα ασαφές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα για τη διαμόρφωση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου, με τις συζητήσεις να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Προοπτικές και προκλήσεις της αγοράς εντόμων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εγκρίνει τη χρήση εντομοπρωτεΐνης σε ιχθυοτροφές από το 2017, ενώ από το 2021 επιτρέπεται η χρήση της και στη διατροφή πουλερικών και χοίρων. Συγκεκριμένα, δέκα είδη εντόμων έχουν λάβει έγκριση για χρήση σε ζωοτροφές, ενώ τέσσερα από αυτά επιτρέπονται και για ανθρώπινη κατανάλωση.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Πλατφόρμα Εντόμων για Τροφή και Ζωοτροφή, έχουν ήδη επενδυθεί 1,5 δισ. ευρώ στον κλάδο, με προοπτική δημιουργίας 30.000 θέσεων εργασίας έως το 2030. Ωστόσο, η αποδοχή των εντόμων ως τρόφιμο παραμένει χαμηλή στην Ευρώπη, με τη γενιά Ζ στην Ελλάδα να εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική, καθώς το 70,9% θεωρεί απίθανο να καταναλώσει έντομα.

Παρά τις προκλήσεις, τα συμπληρώματα διατροφής με έντομα για αθλητές εμφανίζουν υψηλή αποδοχή, με το 71% των ερωτηθέντων να δηλώνει πρόθυμο να τα δοκιμάσει, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες και μέταλλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Telegraph: Οι 20 μοναδικές εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις στην Ελλάδα!  Αποθεώνει τις ομορφιές της χώρας μας όπως το φαράγγι της Σαμαριάς και ο Όλυμπος

Μερικές από τις πιο άγνωστες ομορφιές της Ελλάδας παρουσιάζει σε δημοσίευμα της η βρετανική...