Είμαστε πολύ κοντά στο τέλος των κινητών τηλεφώνων, αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Meta, ο οποίος προβλέπει ότι τα κινητά τηλέφωνα θα αντικατασταθούν σε μεγάλο βαθμό από έξυπνα γυαλιά μέσα σε μια δεκαετία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα smartphones συχνά μας αποσπούν την προσοχή από το περιβάλλον μας. Τα έξυπνα γυαλιά προσφέρουν μια λύση κάνοντας την τεχνολογία προσιτή χωρίς να αποστρέφεται το βλέμμα σας από τον πραγματικό κόσμο.
Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα έξυπνα γυαλιά θα φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε την τεχνολογία. Τι θα καταστήσει όμως δυνατή αυτή τη μετάβαση και ποιες είναι οι προκλήσεις;
Τα έξυπνα γυαλιά συνδυάζουν την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) με καθημερινές λειτουργίες. Προβάλλουν ψηφιακές πληροφορίες απευθείας στους φακούς, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα χωρίς φυσική οθόνη. Παραδείγματα όπως τα Ray-Ban Stories της Meta και το Vision Pro της Apple δείχνουν πώς αυτή η τεχνολογία έχει ήδη λάβει έδαφος.
Χαρακτηριστικά των “έξυπνων γυαλιών”
- Άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες: Χωρίς να βγάλετε το τηλέφωνό σας από την τσέπη σας.
- Ενσωμάτωση της AR: Εικονικά αντικείμενα και πληροφορίες προβάλλονται πάνω στον πραγματικό κόσμο.
- Διακριτικός σχεδιασμός: Τα έξυπνα γυαλιά έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι λιγότερο εμφανή από τα παραδοσιακά gadgets.
Τα έξυπνα γυαλιά αντιμετωπίζουν προκλήσεις
Ενώ το όραμα είναι εντυπωσιακό, παραμένουν ορισμένες σημαντικές προκλήσεις:
- Το κόστος: Τα τρέχοντα πρωτότυπα είναι ακριβά και δεν είναι προσιτά σε όλους.
- Τεχνολογία: Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας και η ποιότητα της εικόνας χρειάζονται περαιτέρω βελτίωση.
- Ιδιωτικότητα: Η χρήση καμερών και αισθητήρων εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη συλλογή δεδομένων.
- Αποδοχή από τους χρήστες: Μπορεί να χρειαστεί χρόνος μέχρι οι άνθρωποι να είναι πρόθυμοι να ανταλλάξουν τα smartphones τους.
Σίγουρα η μετάβαση από τα κινητά τηλέφωνα στα έξυπνα γυαλιά θα είναι σταδιακή και θα εξαρτηθεί από την τεχνολογική πρόοδο και τη συμπεριφορά των καταναλωτών.
Πρώτο κινητό τηλέφωνο το Motorola DynaTAC 8000X
Το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο κινητό τηλέφωνο κυψελών ήταν το Motorola DynaTAC 8000X το 1984 και επέτρεπε στους χρήστες να κάνουν τηλεφωνήματα χωρίς να είναι συνδεδεμένοι με καλώδια. Ύστερα εμφανίστηκαν τα λεγόμενα «feature phones», τα οποία ήταν συνδεδεμένα με το ίντερνετ και μπορούσαν να αποθηκεύσουν και να παίξουν τραγούδια.
Το 1997, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο όρος smartphone, ενώ το 2007 η Apple, με το iPhone, ξεκίνησε να κυριαρχεί στην εποχή του smartphone, φέρνοντας στα χέρια μας κάμερες υψηλών δυνατοτήτων, χάρτες και το App Store με εκατομμύρια εφαρμογές. Σήμερα, το κινητό τηλέφωνο αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο κάθε πολίτη παγκοσμίως, καθώς εκτός από την αναμφισβήτη συνδρομή του στην επικοινωνία και την ενημέρωση, χρησιμοποιείται και για εκπαίδευση και ψυχαγωγία.