Μια επαναστατική ιατρική καινοτομία έλαβε χώρα στην Πάδοβα της βόρειας Ιταλίας, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στον τομέα των μεταμοσχεύσεων καρδιάς. Για πρώτη φορά παγκοσμίως, μια ομάδα γιατρών κατάφερε να πραγματοποιήσει μεταμόσχευση “παλλόμενης καρδιάς” – μια διαδικασία όπου το μόσχευμα διατηρήθηκε σε λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης.
Ο 65χρονος λήπτης, που έπασχε από ισχαιμική καρδιοπάθεια, αναρρώνει ομαλά και αναμένεται να επιστρέψει στο σπίτι του πριν τα Χριστούγεννα. Η νέα αυτή τεχνική υπόσχεται ταχύτερη ανάρρωση και καλύτερη καρδιακή λειτουργία, καθώς αποφεύγεται η κυτταρική βλάβη που προκαλείται όταν η καρδιά σταματά να χτυπά κατά την παραδοσιακή διαδικασία μεταμόσχευσης.
Η πρωτοποριακή επέμβαση
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο της Πάδοβα από την ομάδα του διακεκριμένου καρδιοχειρουργού, καθηγητή Τζίνο Τζερόζα. Η καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι η καρδιά του δότη διατηρήθηκε σε λειτουργία με μηχανική υποστήριξη αμέσως μετά τη λήψη της και συνέχισε να πάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταμόσχευσης. Αυτή η τεχνική αποτελεί σημαντική εξέλιξη σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο, όπου η καρδιά παραμένει ανενεργή κατά τη μεταφορά και τη μεταμόσχευση.
Μελλοντικές προοπτικές και οφέλη
Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζερόζα, η νέα τεχνική έχει σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς αποφεύγεται η κυτταρική βλάβη που προκαλείται όταν η καρδιά σταματά να χτυπά. Η μέθοδος αυτή μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί από χειρουργούς σε όλο τον κόσμο, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στον τομέα των μεταμοσχεύσεων καρδιάς.
Τα οφέλη περιλαμβάνουν ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών και καλύτερη μετεγχειρητική καρδιακή λειτουργία. Η επιτυχής έκβαση της πρώτης επέμβασης, όπως αποδεικνύεται από την ομαλή ανάρρωση του 65χρονου ασθενούς, δημιουργεί αισιοδοξία για το μέλλον των καρδιακών μεταμοσχεύσεων.