Στην ίδρυση ΑΕΙ Παραστατικών Τεχνών αναφέρθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ιδρύεται Ανωτάτη Σχολή Παραστατικών Τεχνών (ΑΣΠΤ) με χαρακτηριστικά Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Με βάση το νομοσχέδιο, το οποίο προέκυψε ύστερα από διάλογο και πόρισμα επιτροπής καλλιτεχνών και πανεπιστημιακών, η ΑΣΠΤ είναι το 24ο ΑΕΙ και θα λειτουργεί στα πρότυπα της εμβληματικής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με ανάλογο σύστημα οργάνωσης και τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων.
Η κίνηση αυτή έρχεται να κλείσει την “εκκρεμότητα” που προέκυψε με τα πτυχία των καλλιτεχνών προ διετίας.
Πτυχιούχοι καλλιτέχνες: τα χαρακτηριστικά σχολής και πτυχίου
Η πρόσβαση στην ΑΣΠΤ και εν γένει στην ανωτάτη καλλιτεχνική εκπαίδευση δεν θα γίνεται με συμμετοχή στις Πανελλαδικές, αλλά με τη θέσπιση ειδικών εξετάσεων, όπως στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ιδίως δε του χώρου της ορχηστικής τέχνης. Ως σχολή Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα συμπεριλαμβάνει προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών στο θέατρο, στον χορό και στη μουσική.
Οι υπάρχουσες καλλιτεχνικές σχολές αναβαθμίζονται στο επίπεδο των κολεγίων, όπως και τα πτυχία τους για την πρόσληψη στο Δημόσιο, ενώ οι απόφοιτοί τους θα μπορούν να σπουδάσουν σε συναφή πανεπιστημιακά τμήματα.
Όπως σημειώνει ο Απόστολος Λακασάς, τα πτυχία των ΑΣΚΕ και των Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΜΕΙ) θα είναι διαβαθμισμένα στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Δηλαδή θα εντάσσονται στους πίνακες των διορισμών στο Δημόσιο ως απόφοιτοι μεταλυκειακής εκπαίδευσης, με δυνατότητα να αναβαθμιστούν σε πανεπιστημιακής.
Η κίνηση αυτή έρχεται να λύσει τους προβληματισμούς των καλλιτεχνών διαφόρων κλάδων που εκφράστηκαν το 2022. Τότε στο προεδρικό διάταγμα 85/2022 με το οποίο επικαιροποιήθηκε το μισθολόγιο – κλαδολόγιο του Δημοσίου, οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών για την πρόσληψη σε θέση δημοσίου υπαλλήλου (όχι σε κάποια θεατρική σκηνή) λογίζονταν ως απόφοιτοι λυκείου.
Με την ίδρυση του νέου τμήματος και την αναβάθμιση των πτυχίων των ΑΣΚΕ και των Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ρυθμίζεται το ζήτημα του προσοντολογίου και της μισθολογικής κλίμακας των καλλιτεχνών που αποτέλεσε πεδίο αντιδράσεων προ διετίας.
Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού
Αναφορικά με την ίδρυση της νέας Πανεπιστημιακής σχολής ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για «τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών που ήταν αρρύθμιστα εδώ και 10ετιες επιτρέποντας σε κάποιους να κατασκευάζουν μύθους. Σήμερα είναι αυτή η κυβέρνηση που έρχεται να απαντήσει στους στημένους ακτιβισμούς και σε παράφωνες συναυλίες καθώς για πρώτη φορά η χώρα αποκτά ανώτατη σχολή παραστατικών τεχνών. Ταυτόχρονα οι πολλές ιδιωτικές σχολές τίθενται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Ξεδιαλύνουμε όλα τα θολά σημεία ενός αρρύθμιστου τοπίου και δίνουμε έναν ξεκάθαρο δρόμο σύνδεσης των παραστατικών τεχνών με την ανώτατη εκπαίδευση».