Η δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο υπεξαίρεσης που ταλάνισε την Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), ξεκινά, φέρνοντας στο εδώλιο τρία υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας: τον πρώην γενικό διευθυντή Δημήτρη Ξανθόπουλο, τον αναπληρωτή διευθυντή Παντελή Γρετζελιά και τον πρώην οικονομικό διευθυντή Αντώνιο Κουρτικάκη.
Διαβάστε επίσης:
Τραμπ: Τα κρυπτονομίσματα κρυφό όπλο στην εκλογική μάχη. Πως επηρεάζεται η αξία του τις τελευταίες μέρες
Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, οι κατηγορούμενοι φέρονται να ιδιοποιήθηκαν παρανόμως χρηματικά ποσά που προορίζονταν για τη διανομή δικαιωμάτων σε καλλιτέχνες, αναδεικνύοντας ένα βαθιά ριζωμένο σύστημα αδιαφάνειας και απιστίας εντός της ΑΕΠΙ.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, γνωστοί καλλιτέχνες, ανάμεσά τους στιχουργοί, συνθέτες και ερμηνευτές, θα καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας σε μία προσπάθεια να φωτίσουν τις πρακτικές που, όπως αναφέρουν, ζημίωσαν εκατοντάδες δημιουργούς που ανέμεναν νόμιμες αποζημιώσεις για τα έργα τους.
Μάρτυρες από το Καλλιτεχνικό Στερέωμα
Η εκδίκαση της υπόθεσης προσελκύει έντονο ενδιαφέρον, καθώς πλήθος καλλιτεχνών κατέφθασε για να δηλώσει συμμετοχή ως μάρτυρες, καταθέτοντας υπέρ των κατηγοριών που αποδίδονται στους κατηγορούμενους.
Διάσημα ονόματα, όπως ο Αντώνης Πλέσσας, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Μυρσίνη Λοΐζου, ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος και πολλοί άλλοι, περιλαμβάνονται στη λίστα των μαρτύρων, μαζί με τον καταξιωμένο συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο και άλλες καλλιτεχνικές προσωπικότητες.
Όλοι οι καλλιτέχνες καταγγέλλουν ότι τα ποσά που τους οφείλονταν από τα πνευματικά δικαιώματα καταχράστηκαν οι κατηγορούμενοι, αφήνοντάς τους να λαμβάνουν ελάχιστα σε σχέση με όσα δικαιούνταν. Μάλιστα, οι δικηγόροι τους ζητούν να παραμείνουν ενεργοί στην κατηγορία για το αδίκημα της υπεξαίρεσης, το οποίο ο εισαγγελέας τάσσεται υπέρ της εξέτασής του από το δικαστήριο.
Το Βούλευμα Κόλαφος
Το παραπεμπτικό βούλευμα, με αριθμό 493/2024, περιγράφει με λεπτομέρεια πώς οι κατηγορούμενοι, από το 2010, κατηγορούνται ότι ενορχήστρωσαν και υλοποίησαν μια μεθοδική σειρά παράνομων ενεργειών, αποσπώντας χρήματα από τα δικαιώματα που θα έπρεπε να έχουν διανεμηθεί σε δημιουργούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, μόνο για το 2011, το ποσό της υπεξαίρεσης αγγίζει τα 4,9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αντίστοιχα ποσά αναφέρονται για τα επόμενα έτη, αγγίζοντας τα 10,1 εκατομμύρια το 2015.
Το κατηγορητήριο παραθέτει συγκεκριμένα περιστατικά κατά τα οποία οι κατηγορούμενοι φαίνεται να διένειμαν αδιάθετα ποσά σε προσωπικούς τους λογαριασμούς ή να πραγματοποιούσαν αδικαιολόγητες οικονομικές συναλλαγές που δεν σχετίζονταν με τις δραστηριότητες της εταιρείας.
Πέραν της υπεξαίρεσης, οι κατηγορούμενοι αποδίδεται ότι ανέθεσαν στην εταιρεία «ΕΔΙΣ Α.Ε.» υπηρεσίες υψηλού κόστους με επικεφαλής συγγενικά τους πρόσωπα, επιβαρύνοντας οικονομικά την ΑΕΠΙ χωρίς λόγο, αφού η εργασία αυτή μπορούσε να καλυφθεί από το υπάρχον προσωπικό.
Αδιαφανείς Ενέργειες και Χρηματικά Κενά
Το βούλευμα παρουσιάζει επιπλέον στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι τρεις κατηγορούμενοι παρέλειπαν να εισπράξουν σημαντικά οφειλόμενα ποσά για πνευματικά δικαιώματα, οδηγώντας σε οικονομικά κενά που εκτιμώνται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Όπως αναφέρεται, το 2016 το ποσό που δεν εισπράχθηκε ανήλθε σε περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι φαίνεται να μην είχαν μεριμνήσει για τη συλλογή των εσόδων της εταιρείας, παράλληλα εγκρίνοντας δάνεια και προκαταβολές στους ίδιους και σε άλλους υπαλλήλους, τα οποία δεν έφεραν εγγυήσεις.
Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς το 2018 η εταιρεία «ΕΔΙΣ Α.Ε.» ανατέθηκε η παρακολούθηση μισθοδοσίας των υπαλλήλων της ΑΕΠΙ με αμοιβή για κάθε εργαζόμενο, δημιουργώντας περιττά έξοδα συνολικού ύψους 243.180 ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι φέρεται να ενίσχυσαν την οικονομική επιβάρυνση της ΑΕΠΙ μέσω εσωτερικών αναθέσεων που περιλάμβαναν ιδιοτελείς επιλογές και εκμετάλλευση της θέσης τους προς όφελος τους, αποδεικνύοντας, σύμφωνα με το βούλευμα, πρόθεση για προσωπική εκμετάλλευση της περιουσίας της εταιρείας.
Η υπόθεση ΑΕΠΙ έχει ήδη χαρακτηριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές υποθέσεις κακοδιαχείρισης στον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, και η δίκη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να φέρει στην επιφάνεια το βάθος των πράξεων που αποδίδονται στα τρία κατηγορούμενα στελέχη.