19.3 C
Athens
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024

Bloomberg: Η ΕΚΤ σχεδιάζει να προχωρήσει σε ταχύτερες μειώσεις των επιτοκίων. Τι επηρεάζει τις αποφάσεις της

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προετοιμάζεται για μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων, ανταγωνιζόμενη την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομίας σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες. Με τον πληθωρισμό να υποχωρεί κοντά στο στόχο του 2%, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 0,25% την επόμενη εβδομάδα και πιθανόν σε κάθε συνεδρίαση μέχρι τον Μάρτιο.

Διαβάστε επίσης:
Άλμα των εταιρικών ομολόγων: Υπεραξίες και υψηλές αποδόσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ποιες οι τιμές των εισηγμένων ομολόγων

Στρατηγική Επιταχυνόμενης Χαλάρωσης

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, η ΕΚΤ σχεδιάζει να προχωρήσει σε ταχύτερες μειώσεις των επιτοκίων, με στόχο να φέρει το κόστος δανεισμού σε επίπεδα που θα επιτρέψουν την οικονομική ανάπτυξη μέχρι το τέλος του 2025. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι μειώσεις θα συνεχιστούν και θα φέρουν τον δείκτη αναφοράς στο 2%.

Προβληματισμοί για τις Μελλοντικές Μειώσεις

Αν και σχεδόν οι μισοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα είναι ουδέτερα μέχρι τον Μάρτιο, υπάρχει προβληματισμός για τις επιπτώσεις των επόμενων κινήσεων της ΕΚΤ. Οι αξιωματούχοι επισημαίνουν την ανάγκη προσοχής στη διαχείριση των προσδοκιών της αγοράς, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική προσμονή για επιπλέον μειώσεις.

Αβεβαιότητες και Γεωπολιτικοί Κίνδυνοι

Οι αγορές χρήματος προετοιμάζονται για μείωση των επιτοκίων, αλλά οι ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσεις και την οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ παραμένουν υψηλές. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα αναγνωρίζουν ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία προέρχονται από αυτές τις αναταραχές, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Αντίκτυποι στην Ευρωζώνη

Η ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς η ΕΚΤ προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη για χαλάρωση και στους κινδύνους που ενδέχεται να πλήξουν την οικονομία. Καθώς οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται και η ανεργία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι πολιτικές της ΕΚΤ πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ανάκαμψης.

Αυτή η νέα στρατηγική της ΕΚΤ σηματοδοτεί μια δυναμική περίοδο για την ευρωπαϊκή οικονομία, με τις επόμενες συνεδριάσεις να είναι κρίσιμες για την κατεύθυνση των πολιτικών νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

EKT: Οικονομική ανάσα στις αγορές φέρνει η μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες. Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται

Σε νέα  μείωση τη τρίτη κατά σειρά φέτος του βασικού της επιτοκίου προχώρησε η...

Επιτόκια: Νέα δεδομένα για την οικονομία, επενδυτές και καταναλωτές – Ταχύτερη μείωση των επιτοκίων αποφασίζει η ΕΚΤ

Τους ρυθμούς μείωσης των επιτοκίων και χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής επιταχύνει η Ευρωπαϊκή...

Unicredit – Alpha Bank: Ανατροπές στην αγορά των μικρών χρηματοδοτήσεων φέρνει η συνεργασία των δυο τραπεζών. Τι αλλάζει για αμοιβαία, ΑΕΔΑΚ, επιτόκια

Οι ελληνικές τράπεζες, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις που φέρνει η πίεση στα επιτοκιακά περιθώρια, προσαρμόζουν...