16.7 C
Athens
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Unicredit – Alpha Bank: Ανατροπές στην αγορά των μικρών χρηματοδοτήσεων φέρνει η συνεργασία των δυο τραπεζών. Τι αλλάζει για αμοιβαία, ΑΕΔΑΚ, επιτόκια

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Οι ελληνικές τράπεζες, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις που φέρνει η πίεση στα επιτοκιακά περιθώρια, προσαρμόζουν τη στρατηγική τους, δίνοντας έμφαση στη διεύρυνση των εργασιών τους στον τομέα της διαχείρισης επενδύσεων και στη διάθεση ασφαλιστικών προϊόντων. Η νέα αυτή κατεύθυνση είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των μη τοκοφόρων εσόδων τους, καθώς η παραγωγή οργανικής κερδοφορίας από παραδοσιακές τραπεζικές δραστηριότητες καθίσταται δυσκολότερη λόγω της πολιτικής χαμηλού κόστους χρήματος.

Διαβάστε επίσης:
Andrea Orcel-UniCredit: «Είμαι ενθουσιασμένος με όσα επιτυγχάνουμε με την Alpha Bank. Σε λιγότερο από έναν χρόνο, καταφέραμε τρεις φορές περισσότερα απ’ όσα περιμέναμε»

Η Αναγκαία Διεύρυνση Εσόδων από Μη Τοκοφόρες Δραστηριότητες

Η πίεση στα επιτοκιακά περιθώρια, που προκύπτει από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, οδηγεί τις τράπεζες να αναζητούν νέους τρόπους για να διατηρήσουν την κερδοφορία τους. Οι ελληνικές τράπεζες στρέφονται προς τα έσοδα από μη τοκοφόρες δραστηριότητες, όπως είναι οι προμήθειες από επενδυτικά και ασφαλιστικά προϊόντα. Παρά την εντυπωσιακή άνοδο των προμηθειών τα τελευταία χρόνια, τα έσοδα αυτά παραμένουν χαμηλότερα από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο. Για τον λόγο αυτό, οι συστημικοί όμιλοι επενδύουν στην ανάπτυξη νέων προϊόντων μέσω των ΑΕΔΑΚ τους και στη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς επενδυτικούς οίκους.

Η Σημαντική Άνοδος των ΑΕΔΑΚ και οι Στρατηγικές Συνεργασίες

Η στρατηγική των ελληνικών τραπεζών αποδίδει καρπούς, καθώς τα στοιχεία δείχνουν σημαντική άνοδο στη διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων. Το ενεργητικό των ΑΕΔΑΚ των συστημικών τραπεζών έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 2020, φτάνοντας τα 17 δισ. ευρώ, ενώ οι καθαρές εισροές κεφαλαίων υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο. Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόσφατη συμφωνία της Alpha Bank με την UniCredit, η οποία επιτρέπει την αποκλειστική διάθεση των επενδυτικών προϊόντων του ιταλικού ομίλου από την ελληνική τράπεζα. Tο συνολικό ποσοστό του ιταλικού ομίλου ανέρχεται στο 9,61% έπειτα από τη μεταβίβαση του 8,97% που κατείχε το ΤΧΣ και όπως προκύπτει, αγορών που έγιναν από το ταμπλό του Χ.Α..Οι πωλήσεις αυτών των προϊόντων έχουν ήδη ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ σε λίγες εβδομάδες, επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον των πελατών για επενδυτικές λύσεις που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Η Επικείμενη Αποκλιμάκωση των Επιτοκίων και οι Επιπτώσεις στον Δανεισμό

Παράλληλα, οι τράπεζες προετοιμάζονται για την επικείμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη μειώσει τα παρεμβατικά επιτόκια και αναμένονται περαιτέρω μειώσεις κατά τη διάρκεια του 2024 και 2025. Αυτή η εξέλιξη θα διευκολύνει τις ελληνικές τράπεζες να προσφέρουν πιο ελκυστικά δανειακά προϊόντα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην αύξηση της ζήτησης για νέα δάνεια. Ήδη, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια των νέων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τη δραστηριότητά τους στον τομέα της λιανικής πίστης.

Θετικές Προοπτικές Παρά τις Προκλήσεις

Παρά τις προκλήσεις, οι προοπτικές για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα παραμένουν θετικές. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της αμερικανικής Citi, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φθηνές σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων. Ο οίκος εκφράζει αισιοδοξία για την πορεία των τραπεζών μέχρι το 2026, υπογραμμίζοντας ότι οι ισχυρές βάσεις που έχουν χτίσει οι ελληνικές τράπεζες τις καθιστούν ανθεκτικές απέναντι σε διαταραχές. Αντίστοιχη αισιοδοξία εξέφρασε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας τη συμβολή των τραπεζών στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσω της χρηματοδότησης επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και υποδομές.

Συνολικά, οι ελληνικές τράπεζες προσαρμόζονται σε ένα νέο περιβάλλον όπου η δημιουργία κερδοφορίας απαιτεί διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων τους και καινοτόμες λύσεις για τους πελάτες τους. Με τις σωστές στρατηγικές, η μετάβαση αυτή αναμένεται να είναι επιτυχής, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ελληνική οικονομία.

Διαβάστε επίσης:
Unicredit-Commerzbank: Κάτι περισσότερο απο απλα μια εξαγορά. Η επίδραση του Σολτς και το σχέδιο Ντράγκι. Ποιο είναι το μέλλον για τις ευρωπακές τράπεζες;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

EKT: Οικονομική ανάσα στις αγορές φέρνει η μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες. Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται

Σε νέα  μείωση τη τρίτη κατά σειρά φέτος του βασικού της επιτοκίου προχώρησε η...

Επιτόκια: Νέα δεδομένα για την οικονομία, επενδυτές και καταναλωτές – Ταχύτερη μείωση των επιτοκίων αποφασίζει η ΕΚΤ

Τους ρυθμούς μείωσης των επιτοκίων και χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής επιταχύνει η Ευρωπαϊκή...

Reuters:Μπρα-ντε-φερ Γερμανίας και Ιταλίας για την Εξαγορά της Commerzbank από την UniCredit. Το Βερολινο προσαθει να ματαιώσει την εξαγορα με καθε τροπο

Η γερμανική κυβέρνηση καταβάλλει έντονες προσπάθειες για να αποτρέψει μια πιθανή εξαγορά της Commerzbank...