Στον απόηχο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, σήμερα θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαρατήρητη δεν πέρασε η προεκλογική αισθητική και ο πολιτικός πολιτισμός που επέδειξε η Χαριλάου Τρικούπη ούτε από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Στο πλαίσιο αυτό, τα περισσότερα από τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέχουν στο καθοδηγητικό όργανο, αναμένεται να προκρίνουν στην σημερινή συνεδρίαση την πιστή τήρηση του νέου χρονοδιαγράμματος για τις εσωκομματικές εκλογές, ώστε να αποφύγουν εντάσεις πιθανές καθυστερήσεις.
Ακόμη και οι υποστηρικτές Κασσελάκη, που φαίνεται να επιθυμούσαν φαίνεται να κατανοούν τις τελευταίες ώρες ότι τα περιθώρια εσωκομματικών ελιγμών στενεύουν για τον έκπτωτο πρόεδρο, ακόμη και αν ο ίδιος δήλωσε παρών μέσω της Θεοδώρας Τζάκρη στην εκλογική κούρσα το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, βέβαια, φαίνεται να «προκαλεί» τους ήδη «θορυβώδεις» υποστηρικτές του, με δηλώσεις όπως αυτή που έκανε σε συγκέντρωση φίλων στην Αθήνα, όπου είπε πως «το συνέδριο θα γίνει και θα είμαστε εκεί (…) Και αν δεν μας χωρέσει μέσα, θα είμαστε απ’ έξω».
Τους φακέλους των υποψηφίων εξετάζει η Πολιτική Γραμματεία
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα θα μελετήσει σε βάθος τους φακέλους των υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν τις τελευταίες ημέρες και θα εγκρίνει τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να ξεκινήσουν τις προεκλογικές καμπάνιες τους.
Μέχρι σήμερα, επισήμως υποψήφιος θεωρείται ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχει προσκομίσει στην Κουμουνδούρου, αίτηση, 32 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής και το Πόθεν Έσχες του.
Υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν το περασμένο Σάββατο οι:
- Νικόλας Φαραντούρης, προσκομίζοντας 34 υπογραφές και Πόθεν Έσχες
- Απόστολος Γκλέτσος, προσκομίζοντας 32 υπογραφές και Πόθεν Έσχες και
- Στέφανος Κασσελάκης, προσκομίζοντας μέσω της Θεοδώρας Τζάκρη 87 υπογραφές και το Πόθεν Έσχες.
Εφόσον η Πολιτική Γραμματεία αποδεχθεί το περιεχόμενο των φακέλων που κατέθεσαν οι υποψήφιοι πρόεδροι, τότε εκείνοι θα έχουν εξασφαλίσει την παραμονή τους στην εκλογική κούρσα, ακόμη και αν εξέφρασαν τη διαθεσιμότητά τους δια αντιπροσώπων.
Στην περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη που παρέδωσε υπογραφές και Πόθεν Έσχες μαζί, αλλά όχι αυτοπροσώπως, ακόμη και στελέχη που έχουν συγκρουστεί μετωπικά μαζί του, όλους τους προηγούμενους μήνες, συνηγορούν πρέπει να είναι εντός της προεδρικής κούρσας.
Από τη στιγμή που παρέδωσε τα απαιτούμενα και δήλωσε υποψήφιος για το αξίωμα, μπορεί να γίνει δεκτή η υποψηφιότητα του.
Από αυτή του τη διάθεση να ακολουθήσει τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαιρούν και την υποχρέωση της δημοσιοποίησης του Πόθεν Έσχες στην ιστοσελίδα του κόμματος.
Την στιγμή, ωστόσο, που ο κ. Κασσελάκης φαίνεται να παρακολουθεί τον κοινό, κομματικό βηματισμό, την ίδια στιγμή μοιάζει και να αποκλίνει.
Δυναμιτίζει το εσωκομματικό κλίμα, όπως προχθές, όταν ενώ μιλούσε σε συγκέντρωση φίλων του στα βόρεια προάστια της Αθήνας είπε πως «το συνέδριο θα γίνει και θα είμαστε εκεί (…) Και αν δεν μας χωρέσει μέσα, θα είμαστε απ’ έξω», κλείνοντας το μάτι στους «θορυβώδεις» υποστηρικτές του, και ενώ η Κουμουνδούρου αναμένεται να λάβει σήμερα ενημέρωση σχετικά με τη διαθεσιμότητα συνεδριακών χώρων στην Αθήνα.
Δεν είναι, όμως, μόνο τα λεγόμενα του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο Συνέδριο του κόμματος, αλλά και η ρητορική του περί «διαπλοκής» που συντηρούν στο τραπέζι της νέας πλειοψηφίας τη λήψη πειθαρχικών μέτρων, φτάνοντας μέχρι το ενδεχόμενο διαγραφής του.
Η τροπολογία που κατέθεσε ο Γιάννης Μπουλέκος, μέλος των «87» με ζητούμενο την ενσωμάτωσή της στην απόφαση της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής ήταν ένα πρώτο και αποφασιστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, ασχέτως αν η νέα πλειοψηφία αναδιπλώθηκε λόγω της αντίδρασης πρωτίστως του Παύλου Πολάκη, αλλά και του Σωκράτη Φάμελλου.
Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Δεοντολογίας καλείται να εξετάσει την επιστολή του πρώην βουλευτή Κοζάνης, Θέμη Μουμουλίδη που παραπέμπει στο πειθαρχικό όργανο τον κ. Κασσελάκη με το ερώτημα της διαγραφής κι ενώ Βασίλης Κόκκαλης και Γιάννης Σαρακιώτης τάχθηκαν ανοιχτά χθες εναντίον μιας τέτοιας εξέλιξης.
Κ. Ζαχαριάδης: «Καμιά επιθυμία διαγραφής»
Ο Κώστας Ζαχαριάδης ανέφερε χθες πως δεν υπάρχει «καμία επιθυμία για διαγραφή Κασσελάκη».
Συμπλήρωσε, όμως, πως θα πρέπει να εξηγήσει ο κ. Κασσελάκης τι εννοεί ακριβώς όταν λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρέπει να γίνει συνιστώσα μιας κεντροαριστερής διαπλοκής».
«Εμείς δεν είμαστε στη λογική των αποκλεισμών, αλλά στης πολιτικοποίησης της συζήτησης, ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αφήνει σκιές πάνω από μας σε επίπεδα διαφάνειας και πόθεν έσχες», κατέληξε ο κ. Ζαχαριάδης.
Στον αντίποδα, στην ΕΡΤ ο βουλευτής Πέτρος Παππάς περιέγραψε πως:
«Προσπαθούν να κάνουν ένα μικρό συνέδριο, λέει 600 θα χωράει. Δεν ξέρω αν θα το κάνουν στο στάδιο του Περιστερίου, αν το έχουν κλείσει και αυτό. Πράγματα τα οποία ευτελίζουν την διαδικασία δημιουργούν φοβερή δυσαρέσκεια, μια φοβερή οργή στον κόσμο». «Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν ένα μικρό αριστερό κόμμα, στο οποίο θα συζητάνε για τα γεγονότα της Τασκένδης του 1955. Συγγνώμη, αλλά αυτό το κόμμα δεν μπορεί να περιλαμβάνει τους προοδευτικούς» συνέχισε ο κ. Παππάς, για να καταλήξει πως «όλη αυτή η νομενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι αυτοί οι γραφειοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να πορεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς πρόεδρο αυτή τη στιγμή και τα ποσοστά μας έχουν πέσει στο 6,5%».