13.5 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Προϋπολογισμός 2025: Ανάπτυξη 2,3% – Πάνω από τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου. Τριπλάσιος απο την Ευρωζώνη!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει προκλήσεις και αναθεωρήσεις στις αναπτυξιακές της προβλέψεις. Η κυβέρνηση προχωρά σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με τις νέες εκτιμήσεις να ανέρχονται σε 2,2% για το 2024 και 2,3% για το 2025, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του 2,5% και 2,6% αντίστοιχα την άνοιξη. Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό–Διαρθρωτικό Σχέδιο επισημοποιεί αυτές τις αλλαγές, με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) να εγκρίνει τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τις παραδοχές που βασίζονται στην πολυετή πορεία των καθαρών δαπανών την επόμενη τετραετία. Αυτές οι αναθεωρήσεις συνδέονται με διάφορους εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομία.

Νέες Προβλέψεις Ανάπτυξης

Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό–Διαρθρωτικό Σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών βασίζεται σε προϋποθέσεις που αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ) να εγκρίνει τις νέες μακροοικονομικές εκτιμήσεις. Οι αναθεωρήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν την ανάγκη για πιο συντηρητικούς υπολογισμούς σχετικά με την εγχώρια ζήτηση και τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου.

Πληθωρισμός και Οικονομική Ανάπτυξη

Ο πληθωρισμός φαίνεται να σταθεροποιείται, ωστόσο οι τιμές των ενέργειας, υπηρεσιών και τροφίμων παραμένουν ευμετάβλητες. Αυτές οι πιέσεις ενδέχεται να περιορίσουν τη καταναλωτική ζήτηση και να μειώσουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα, επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξη. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό το 2024 και το 2025 είναι 2,8% και 2,1% αντίστοιχα, με στόχο την ευθυγράμμιση με τον στόχο της ΕΚΤ.

Προκλήσεις και Κίνδυνοι

Σύμφωνα με το ΕΔΣ, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη περιλαμβάνουν εξωτερικές αβεβαιότητες και την αδύναμη ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ειδικότερα, οι προβλέψεις βασίζονται σε στοιχεία που δείχνουν ισχνή ανάπτυξη για τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας, όπως η Γερμανία. Αυτές οι συνθήκες επηρεάζουν άμεσα τον τουρισμό, τη ναυτιλία και τις εξαγωγές αγαθών.

Δημόσια Οικονομικά και Δημόσιο Χρέος

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ενθαρρυντική πορεία των δημόσιων οικονομικών, αναφερόμενος σε σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους και τη δυνατότητα για περισσότερες στοχευμένες δαπάνες προς όφελος των πολιτών. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, δεν ανήκει στις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα, γεγονός που δείχνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Στρατηγικές Ανάπτυξης και Στόχοι

Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στην υποδομή και την ψηφιακή οικονομία. Αυτές οι στρατηγικές στοχεύουν στη δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Προοπτικές και Στρατηγικές Ανάπτυξης

Με δεδομένες τις προκλήσεις, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για την ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας και της ανάπτυξης. Η εστίαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις στρατηγικές ανάπτυξης θα είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί και τη βελτίωση της συνολικής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Moody’s Analytics: Γιατί ο Τράμπ απειλεί να θέσει πρόωρο τέλος στην ανάκαμψη της Ευρώπης. Οι αποφάσεις που θα κρίνουν την σοβαρότητα της κατάστασης

Το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης προβλεπόταν εδώ και αρκετό διάστημα γεμάτο με πολλούς...

ΕΛΣΤΑΤ: Εντυπωσιακή αύξηση 2,4% στο ΑΕΠ – εξαγωγές και κατανάλωση βασικοί κινητήρες

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, καταγράφοντας θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τρίτο...

Ρωσία- Απίστευτη Δικαστική Απόφαση: Πρόστιμο πολλών τρισεκατομμυρίων στην Google. H  αντίδραση του κολοσσού

Ένα ρωσικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση προστίμου ενάντια στον τεχνολογικό κολοσσό της Google για πολλά...