17.1 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Εκρηξη Τιμών: Γιατι προβλέπει διπλασιασμό του πληθωρισμού η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

 

Τα προβλήματα της παγκόσμιας προσφοράς ανεβάζουν τον πληθωρισμό, υποστήριξε και εκτίμησε πως αναμένει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών φέτος, παρά τις πιέσεις από την άνοδο των τιμών του χρυσού και της ενέργειας.

Ο λόγος για την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στα υψηλότερα επίπεδα που βρέθηκε στα 19 χρόνια της διακυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, ελάχιστοι είναι οι επενδυτές που θεωρούν αξιόπιστες και τις εκτιμήσεις και τις δηλώσεις της.

Οπως ανακοίνωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Σαχάπ Καβτσίογλου, , ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 36% τον περασμένο μήνα σε ετήσια βάση και αναμένεται να διαμορφωθεί το 2022 στο 23,2%. Η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν για μέσο πληθωρισμό 11,8% το τρέχον έτος.

Η παγκόσμια ζήτηση και οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων ωθούν τις παγκόσμιες τιμές υψηλότερα, δήλωσε στην παρουσίαση των εκτιμήσεων της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό

.Η κεντρική τράπεζα αναφέρει στους βασικότερους παράγοντες που οδήγησαν στην ανοδική αναθεώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή την υποτίμηση της λίρας, τις τιμές των τροφίμων και το κόστος εργασίας. Οπως σημείωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Σαχάπ Καβτσίογλου, ο πληθωρισμός επηρεάστηκε από μη υγιείς σχηματισμούς τιμών στις αγορές συναλλάγματος και η φετινή πρόβλεψη επηρεάστηκε από τις τιμές εισαγωγής σε λίρες. Πάντως, κατά τον Τούρκο κεντρικό τραπεζίτη, αυτά δεν είναι αποτέλεσμα εσωτερικών, αλλά εξωγενών παραγόντων.

Σύμφωνα με τον Καβτσίογλου, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 8,2% έως το τέλος του 2023, αντί του 7% που προέβλεπε τον Οκτώβριο. Ο πληθωρισμός των τροφίμων στο τέλος του 2022 εκτιμάται στο 24,2%, σε σύγκριση με 13,9% που αρχικά αναμενόταν. Επίσης, η κεντρική τράπεζα βλέπει τη μέση τιμή του πετρελαίου το 2022 να διαμορφώνεται στα 80,4 δολάρια το βαρέλι.

Οι εκτιμήσεις της είναι πολύ πιο αισιόδοξες από εκείνες της αγοράς που κάνουν λόγο και για πάνω από 50% στα μέσα του έτους.

Πολύ πιο αισιόδοξες από τις αντίστοιχες της αγοράς,είναι οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζες,  με ορισμένες τράπεζες της Wall Street να προβλέπουν ότι η νομισματική κρίση του περασμένου έτους θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό πάνω από το 50% γύρω στα μέσα του τρέχοντος έτους.

Και κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη προϊδεάσει για σημαντική επιδείνωση των προοπτικών, με τον υπουργό Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι να λέει στους οικονομολόγους το περασμένο Σάββατο ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί περίπου στο 40% τους επόμενους μήνες και δεν θα πέσει κάτω από το 30% μέχρι το τέλος του έτους.

Οι πιο «αισιόδοξες» προβλέψεις του Καβτσίογλου θα έδιναν ενδεχομένως στους επενδυτές ενδείξεις για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας, δεδομένου μάλιστα ότι διέκοψε αυτόν τον μήνα έναν κύκλο χαλάρωσης που την οδήγησε να μειώσει κατά 500 μονάδες βάσης τα επιτόκια σε τέσσερις διαδοχικές αποφάσεις από τον Σεπτέμβριο.

Η κεντρική τράπεζα παρατηρεί τον αντίκτυπο των πρόσφατων αποφάσεων για τα επιτόκια και επανεξετάζει την πολιτική, ενώ δίνει προτεραιότητα στη λίρα, τόνισε ο Καβτσίογλου.

Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να δίνουν μικρότερη βαρύτητα στα επίσημα στοιχεία, καθώς η νομισματική πολιτική γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη, συνδεδεμένη περισσότερο με τις ιδιοτροπίες του Ερντογάν παρά με την καθοδήγηση της κεντρικής τράπεζας.

«Η πρόσφατη σταθερότητα της λίρας υποστηρίζει την αισιόδοξη προοπτική μας», είπε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τετάρτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Στουρνάρας: Ανακοίνωσε στο Bloomberg όλες τις κινήσεις που έρχονται μέσα στο 2025. Μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες και κόστος δανεισμού 2%.

O Γιάννης Στουρνάρας προέβλεψε τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο επικεφαλής της...

Κομισιόν για Ελλάδα: Εντυπωσιακή αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,9%. Ανάπτυξη πάνω από 2% το 2025-2026

Εντυπωσιακές επιδόσεις για την ελληνική οικονομία προέβλεψε η η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρωτογενές πλεόνασμα...