Τουρκία: Νέα μεγάλη επένδυση στην αυτοκινητοβιομηχανία – Ποια είναι η νέα εταιρεία που την οργανώνει

0
69

Μία νέα επένδυση – μαμούθ ετοιμάζεται στην Τουρκία στην αγορά των αυτοκινήτων, με μία ακόμα εταιρεία να δηλώνει έτοιμη να κατασκευάσει νέα μοντέλα. Μετά την Togg, το πρώτο τουρκικό brand κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, στη γειτονική χώρα η εταιρεία Habas θα επενδύσει περίπου 1 δισ. ευρώ με στόχο την κατασκευή τόσο επιβατικών όσο και επαγγελματικών οχημάτων.

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Γενικός Διευθυντής της Habas, Hüseyin Urkun στην έκθεση IAA Transportation 2024 στο Αννόβερο της Γερμανίας. «Στοχεύουμε να παράγουμε δύο διαφορετικά μοντέλα επιβατικών ΙΧ, crossovers και sedans. Θα προσφέρουμε επίσης τρεις εκδόσεις συστημάτων κίνησης: Υβριδικά, plug-in hybrid και βενζίνης», ανέφερε ο Urkun.

Τα επιβατικά ΙΧ θα χρησιμοποιούν κινητήρες μεγάλων ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών και θα ξεκινήσουν να παράγονται στα τέλη του 2025, σε πρώην εργοστάσιο της Honda, στην επαρχία Κοτζάελι. Στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει την ετήσια παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου της Honda από 50.000 μονάδες σήμερα σε 75.000-100.000.

Η Habas αγόρασε την παραγωγική μονάδα της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας λίγο μετά την απόφαση της Honda να σταματήσει την παραγωγική της δραστηριότητα στην Τουρκία το 2021.

H Habas, επίσης, θα παράγει και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα σε ένα νέο εργοστάσιο στη Μανίσα, με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 20.000 μονάδων και έκταση 100.000 τ.μ. Τα εν λόγω οχημάτα θα κινούνται από κινητήρες της Horse, δηλαδή της εταιρείας κατασκευής θερμικών κινητήρων της Renault.

Η Habas είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Τουρκία, με ιστορία που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε τομείς όπως η παραγωγή βιομηχανικών και ιατρικών αερίων, η παραγωγή χάλυβα, ηλεκτρικής ενέργειας και βαρέων μηχανημάτων. Αναλαμβάνει, επίσης, τη διανομή αερίων και προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες και προϊόντα που εξυπηρετούν διάφορους κλάδους της βιομηχανίας.