13.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Αυτή είναι η νέα Επιτροπή: Οι 6 Αντιπρόεδροι και οι 20 Επίτροποι, που ανακοίνωσε η  Φον Ντερ Λάιεν – Μεταφορών και Τουρισμού ο Τζιτζικώστας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Στην ανακοίνωση της δομής της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχώρησε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στην μοιρασιά των χαρτοφυλακίων, ο Έλληνας Επίτροπος Απόστολος Τζιτζικώστας ανέλαβε το Μεταφορών και Τουρισμού.

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει μια πιο συνεκτική δομή και οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι θα έχουν ο καθένας ένα χαρτοφυλάκιο για το οποίο θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλους επιτρόπους. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως «όλοι οι επίτροποι πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους».

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Κομισιόν θα έχει 6 εκτελεστικούς αντιπροέδρους. Η πρώτη θα είναι η Τερέζα Ριμπέρα, δεύτερη η Χένα Βίρκουνεν, τρίτος ο Στεφάν Σεζουρνέ, τέταρτη η Κάγια Κάλας, πέμπτη η Ροξάνα Μιντζάτου και έκτος ο ο Ραφαέλε Φίτο.

Οι έξι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι:

Τερέζα Ριμπέρα για την πράσινη μετάβαση, θα είναι υπεύθυνη και για το θέμα της ανταγωνιστικότητας

Χένα Βίρκουνεν για τη Δημοκρατία και την Ψηφιακή Τεχνολογία

Στεφάν Σιζουρνέ για την βιομηχανική στρατηγική, για την ενιαία αγορά

Κάγια Κάλας ως επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής

Ροξάνα Μιρζάτου για τα κοινωνικά δικαιώματα

Ραφαέλ Φίττο για την συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις

Όλοι οι επίτροποι:

Μάρος Σέφκοβιτς από τη Σλοβακία για το εμπόριο

Βάλντις Ντομπρόβσκις από τη Λετονία για την οικονομία και την παραγωγικότητα αλλά και για την εφαρμοστικότητα ΄

Ντουμπράφσκα Σουίτσα από την Κροατία για τη Μεσόγειο

Όλιβερ Βαρχέλι από την Ουγγαρία για θέματα υγείας

Βούπκε Χοέστρα από την Ολλανδία για θέματα περιβάλλοντος

Άντριους Κουμπίλιους από τη Λιθουανία για θέματα άμυνας και διαστήματος

Μάρτα Κος από τη Σλοβενία για θέματα διεύρυνσης

Μάγκνους Μπρούνερ από την Αυστρία για θέματα μετανάστευσης

Τζέσικα Ρόζγουελ από τη Σουηδία για θέματα περιβάλλοντος, υδατικών πόρων

Γιόζεφ Φίκελα από την Τσχεία για θέματα διεθνών συνεργασιών

Κώστας Καδής απο την Κύπρο για θέματα αλιείας

Απόστολος Τζιτζικώστας από την Ελλάδα για θέματα Μεταφορών και Τουρισμού

Μαρία Αλμπουκέρκι για θέματα οικονομικής πολιτικής

Χάτζα Λαμπίπ από το Βέλγιο για θέματα διαχείρισης κρίσεων

Πιοτρ Σεραφίν από την Πολωνία για θέματα προϋπολογισμού

Νταν Γιόργκενσεν από τη Δανία για θέματα ενέργειας και οικιστικής πολιτικής

Εκατερίνα Ζαχαρίεβα από τη Βουλγαρία για θέματα startups και καινοτομίας

Μάικλ Μαγκράθ από την Ιρλανδία για θέματα δικαιοσύνης

Κρίστοφ Χάνσεν  από το Λουξεμβούργο για θέματα γεωργίας

Γκλέν Μικάλεφ από τη Μάλτα για θέματα νεολαίας και αθλητισμού

Το Politico είχε αιτιολογήσει την ανάθεση του χαρτοφυλακίου Μεταφορών στην Ελλάδα: «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι περίμενε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο με αντάλλαγμα τη βοήθεια και τον ρόλο που έπαιξε για την εξασφάλιση άλλων πέντε ετών για τη Φον ντερ Λάιεν. Η επίβλεψη του χαρτοφυλακίου μεταφορών μπορεί να αποτελέσει κλειδί για την ενίσχυση της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Ελλάδας».

Το ντόμινο των Επιτρόπων

Η πρόεδρος της Κομισιόν επρόκειτο να παρουσιάσει στους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα σχέδιά της για τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, ωστόσο εσωτερικές συγκρούσεις και καθυστερήσεις, μετέθεσαν την ανακοίνωση των ονομάτων και των χαρτοφυλακίων.

Η Σλοβενία είχε προτείνει τον Τόμας Βέσελ ως υποψήφιο Επίτροπο στη δεύτερη Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ωστόσο η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από τη Λιουμπλιάνα την αντικατάστασή του, καθώς επιθυμούσε μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών Επιτρόπων. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αντιπρότεινε την Μάρτα Κος.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν υπέβαλε, χθες, την παραίτησή του, δηλώνοντας δημοσίως ότι η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την αποπομπή του, με αντάλλαγμα ένα ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο για τον νέο Επίτροπο της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ.

Με την αποχώρηση του Τιερί Μπρετόν, αλλά και του Ζοσέπ Μπορέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατάφερε να απαλλαγεί από αυτούς που θεωρούσε ως τα δύο μεγαλύτερα βαρίδια (από τα δεξιά και τα αριστερά) στην πρώτη θητεία της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η αποχώρηση δε, του Πάολο Τζεντιλόνι και του Νικολά Σμιντ, σημαίνει ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ελέγχει απόλυτα την καινούργια της ομάδα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο είναι αρμόδιο για να εγκρίνει ή να απορρίψει κάθε υποψήφιο Επίτροπο, δεν πρόκειται να ξεκινήσει τις ακροάσεις πριν κατατεθούν τα έγγραφα κάθε προτεινόμενου Επιτρόπου.

Η διαδικασία των ακροάσεων θα μπορούσε θεωρητικά να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, ώστε η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει και επισήμως καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου. Ωστόσο η μακρά αυτή διαδικασία των ακροάσεων των Επιτρόπων, ενδέχεται να καθυστερήσει την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ίσως και για έναν ολόκληρο μήνα, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τόσο εξωτερικές προκλήσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Μέση Ανατολή και οι αμερικανικές εκλογές όσο και εσωτερικές όπως το αυξημένο κόστος ζωής και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Σύνοδος MED9 στην Κύπρο: Εντυπωσιακή συγκέντρωση 9 κορυφαίων ηγετών: Μακρόν, Μελόνι, Σάντσεθ, βασιλιάς  Αμπντάλα – Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Φον ντερ Λάιεν

Εν μέσω των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της κλιμάκωσης στην ευρύτερη περιοχή,...

Πάφος: Στην Σύνοδο Med9 των μεσογειακών χωρών ο Μητσοτάκης – Ψηλά στην ατζέντα το μεταναστευτικό – Τι θα συζητηθεί

Στην Πάφο θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετέχει στην Σύνοδο...