Νευρικότητα έχει προκαλέσει στην Τουρκία η νέα σειρά του παιχνιδιού Call of Duty Black Ops 6, όπου εμφανίζεται ένα διαβατήριο της «ΤΔΒΚ». Και αυτό γιατί οι παίκτες του δημοφιλούς ηλεκτρονικού παιχνιδιού , μπορούν να λειτουργήσουν ως κατάσκοποι (Sleeper Agent) από την αντίπαλη ομάδα και όταν σκοτωθούν, βγαίνει από τις τσέπες τους ένα διαβατήριο της «ΤΔΒΚ».
Οι Τούρκοι χρήστες βιντεοπαιχνιδιών ερμήνευσαν το γεγονός ως διαφήμιση του ψευδοκράτους ωστόσο δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κίνδυνο δυσφήμησης της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» ως κέντρο παράνομων δραστηριοτήτων. Πρωτοσέλιδο της Bugun Kibris εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς γίνεται αντιληπτή η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ) στη διεθνή σκηνή.
«Η συσχέτιση της ΤΔΒΚ με παράνομες δραστηριότητες και σκοτεινές επιχειρήσεις μπορεί να προκαλέσει την καθιέρωση τέτοιων εικόνων στο υποσυνείδητο των παικτών» αναφέρει η εφημερίδα.
Η εφημερίδα, βεβαίως από τα ερωτήματα, πέρασε στις ιστορίες συνομωσίας αναφέροντας : «η Activision Blizzard, η οποία κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα του Call of Duty, αγοράστηκε από τη Microsoft πέρυσι. Οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες και μέτοχοι αυτών των εταιρειών είναι η Vanguard Group (Αμερική) και η Blackrock (Ισραήλ). Αυτές οι εξελίξεις ερμηνεύονται ως παγκόσμιο κεφάλαιο που ευνοεί τη συνέχιση της τρέχουσας κατάστασης της ΤΔΒΚ».
Η εφημερίδα Bugun Kibris επικαλείται ειδικούς και τονίζει ότι τέτοια παιχνίδια προσεγγίζουν μεγάλο κοινό και μπορούν να θολώσουν τα όρια μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού κόσμου. «Η εκπροσώπηση της ΤΔΒΚ με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ομαλοποιήσει περαιτέρω την πολιτική και διπλωματική της απομόνωση στη διεθνή σκηνή. Οι παίκτες και οι κριτικοί αμφισβητούν το μήνυμα πίσω από αυτήν την ενημέρωση.», σημειώνει.
Υπενθυμίζεται ότι η συνεργασία των Ελλήνων παραγωγών της σειράς fumagusta, είχαν έρθει σε συμφωνία με το Netflix για την προβολή του, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την κυβέρνηση Ερντογάν. Με τον επικεφαλής του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου της γείτονος να διαδίδει Fake News περί παρέμβασης για τη μη προβολή της σειράς.