14.8 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Η Σορβόννη έρχεται Ελλάδα αγόρασε οικόπεδο στο Μαρούσι. Πως θα γίνεται η εισαγωγή των φοιτητών 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Στο Μαρούσι και στον Πειραιά οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Δωρεάν τα δίδακτρα

Το πρώτο δημόσιο ευρωπαϊκό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης αξιοποιεί τις δυνατότητες του καινούριου νομοθετικού πλαισίου στη χώρα μας για την αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έχει ήδη αγοράσει  έκταση στο Μαρούσι όπου θα ανεγερθεί συγκρότημα κτιρίων του κεντρικού campus. Αντιστοίχως στον Πειραιά έχουν αποκτηθεί τα κτίρια όπου θα στεγαστεί η δεύτερη, σχετικά μικρότερη έδρα του Πανεπιστημίου.

Η επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις με στόχο τη δημιουργία δύο κέντρων, ενός στα βόρεια προάστια της Αθήνας και ενός  στον Πειραιά.

Το Πανεπιστήμιο θα παρέχει δικαιώματα και εγκυρότητα πτυχίων αντίστοιχα με εκείνα που θα παρέχονται στο Παρίσι και προβλέπεται να φοιτούν περίπου 10.000 σπουδαστές.

Το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης θα ξεκινήσει με τρεις σχολές τη Νομική, τη Σχολή Οικονομίας-Διοίκησης και τη Σχολή Φυσικής Αγωγής. Ακολούθως θα προστεθεί η Σχολή Δημοσιογραφίας, με αιχμή τα σύγχρονα Μέσα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας συνδυαστικά με τις εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το Πανεπιστήμιο εκτιμά ότι θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2025 για την εγγραφή των πρώτων φοιτητών ή το αργότερο τον ίδιο μήνα του 2026 στην περίπτωση που προκύψουν διαδικαστικές καθυστερήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του γαλλικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος δίνει έμφαση στα δωρεάν δίδακτρα για τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό φοιτητών με παράλληλο σύστημα υποτροφιών. Το Γαλλικό Πανεπιστήμιο αποδεικνύει στην πράξη ότι επενδύει στη δημιουργία ενός καθ’ όλα ισότιμου βραχίονα σε μια διαφορετική χώρα της Ε.Ε προκειμένου να εξυπηρετήσει φοιτητές από την ευρύτερη γεωγραφική ζώνη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Παιδείας , Κυριάκος Πιερρακάκης αναφερθείς στον τρόπο εισαγωγής είχε τονίσει πως θα υπάρχει «ειδική ελάχιστη βάση εισαγωγής που θα προκύπτει ως εξής: έχουμε 4 επιστημονικά πεδία. Στο κάθε ένα βγαίνει ένας μέσος όρος επιδόσεων και από αυτόν παίρνουμε τον μικρότερο και τον πολλαπλασιάζουμε με το 0,8 και βγαίνει ένας και μόνο βαθμός. Χονδρικά αυτός αντιστοιχεί σε ένα πλαφόν κάτω από το οποίο δεν μπορείς να μπεις στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Άρα κάποιος που δεν έχει πρόσβαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο κάτω από ένα όριο, δεν θα μπορεί να πάει στα μη κρατικά πανεπιστήμια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Σχολικές Εκδρομές: Βαθιές αλλαγές αποφασίζει το Υπ. Παιδείας – Οριστική η διαγραφή των “αιώνιων φοιτητών”

Σοβαρές αλλαγές ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο των σχολικών εκδρομών όπως δήλωσε το...

Μετεγγραφές φοιτητών 2024-2025: Οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται – Τα κριτήρια που θα ισχύουν

Με μεγάλες αλλαγές αναμένεται η νέα εγκύκλιος για τους φοιτητές των πανεπιστημίων που δικαιούνται...

Χανιά: Ομαδική γαστρεντερίτιδα δεκάδων φοιτητών του Πολυτεχνείου

Πάνω από 40 φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά και άλλοι Χανιώτες πολίτες έχουν προσέλθει...