Ο νέος νόμος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν για την «προώθηση της αρετής και την πρόληψη της ανηθικότητας» ρυθμίζει πολλές πλευρές της ζωής των Αφγανών σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, τη σαρία.
Οι απαγορεύσεις που προβλέπει είναι απάνθρωπες και επιβάλλονται κυρίως στις γυναίκες. Το κείμενο των 87 σελίδων έχει 35 άρθρα, τα οποία περιλαμβάνουν απαγορεύσεις σχετικά με τη φωνή των γυναικών, το ντύσιμο τους και τις συνήθειες τους.
Τι προβλέπει ο νέος νόμος των Ταλιμπάν
Η πιο σκληροπυρηνική διάταξη αφορά τη φωνή των γυναικών η οποία δεν πρέπει να ακούγεται έξω από την κατοικία τους. Οι γυναίκες έχουν ήδη αποκλεισθεί από το εκπαιδευτικό σύστημα πέραν του Δημοτικού σχολείου.
Ένας άνδρας δεν μπορεί να κοιτάζει το σώμα ούτε το πρόσωπο μιας γυναίκας που δεν ανήκει στην οικογένειά του, και αντιστρόφως. Μια γυναίκα, επίσης, οφείλει να καλύπτεται πλήρως ενώπιον μιας μη μουσουλμάνας.
Οι άνδρες οφείλουν να φέρουν γενειάδα μακρύτερη από μια γροθιά, ενώ όταν γυμνάζονται, οφείλουν να είναι καλυμμένοι με φαρδιά ρούχα τουλάχιστον από τον αφαλό μέχρι κάτω από το γόνατο.
Απαγορεύσεις επιβάλλονται και στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία οφείλουν να μην δημοσιεύουν πληροφορίες που χλευάζουν ή εξευτελίζουν τους μουσουλμάνους.
Το ωράριο και τα δρομολόγια των εταιρειών μεταφορών οφείλει να προσαρμοστεί ώστε να επιτρέπεται στους επιβάτες και τους οδηγούς να προσεύχονται στην ώρα τους.
Ο σοδομισμός απαγορεύεται «ακόμα και με τη σύζυγό σου». Τα παραδοσιακά παιγνίδια με σκληρά αυγά, καρύδια ή κόκκαλα αρνιού απαγορεύονται. Απαγορεύεται να τραβάει κανείς ή και να βλέπει φωτογραφίες ή βίντεο ζωντανών όντων σε υπολογιστές ή smartphones. Απαγορεύεται να έχει κάποιος φιλικές σχέσεις με μη μουσουλμάνους και να τους βοηθάει, όπως και η ανυπακοή στους γονείς.
Οι πολυάριθμες υποχρεώσεις που έχουν επιβληθεί τα τελευταία τρία χρόνια
Οι γυναίκες δεν μπορούν να πάνε πουθενά μόνες τους, αλλά χρειάζονται την συνοδεία ενός «μαχράμ», άνδρας συνοδός που να ανήκει στην οικογένεια. Οι γυναίκες, επίσης, οφείλουν να είναι καλυμμένες από κορυφής μέχρις ονύχων και να φορούν χιτζάμπ.
Δεν μπορεί να μεταφέρει κανείς μια γυναίκα που δεν είναι καλυμμένη, και πρέπει «να αποφεύγει να την μεταφέρει» αν ο μαχράμ της «δεν έχει σώας τας φρένας» ή είναι υπερβολικά νέος, ενώ στους περισσότερους δημόσιους χώρους απαιτείται διαχωρισμός μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Η προσευχή σε συγκεκριμένες ώρες και η νηστεία του ραμαζανιού είναι υποχρεωτικές ενώ απαγορεύεται η μουσική σε δημόσιους χώρους, όπως και τα παιγνίδια με χρήματα.
Απαγορεύονται οι εορτασμοί του Νοβρούζ (η νέα χρονιά στα περσικά) και του χειμερινού ηλιοστασίου καθώς και τα πυροτεχνήματα. Απαγορεύονται, επίσης, η μοιχεία, η ομοφυλοφιλία, τα ναρκωτικά και το λαθρεμπόριο.
Ο νόμος αφήνει σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα
Ο νέος νόμος επιτρέπει στη γυναίκα να βγαίνει μόνη της από της σπίτι της «σε περίπτωση σημαντικής ανάγκης», χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.
Οι φιλικές σχέσεις με μη μουσουλμάνους απαγορεύονται, μπορούν, όμως, οι Αφγανοί να εξακολουθούν να εργάζονται σε επιχειρήσεις μη μουσουλμανικών χωρών; Η Καμπούλ μπορεί να συνεργάζεται με αυτές τις χώρες;
Οι ταξιαρχίες του υπουργείου Διάδοσης της Αρετής και Πρόληψης της Ανηθικότητας (PVPV) μπορούν να επιβάλλουν οποιαδήποτε τιμωρία θεωρούν «αρμόζουσα» (μέχρι τρεις ημέρες κράτηση) και η οποία δεν αποτελεί «αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων». Αυτή η αστυνομία ηθών θα μπορεί, για παράδειγμα, να μαστιγώνει τους Αφγανούς στη μέση του δρόμου;
Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 31 Ιουλίου. Θα εφαρμοστεί άραγε πλήρως και από πότε;
Οι γυναίκες παρότι η φωνή τους δεν μπορεί να ακούγεται πλέον, εξακολουθούν να μιλούν στο ραδιόφωνο, όπως και στην τηλεόραση.
Ο νόμος θα εφαρμοστεί ομοιόμορφα ακόμα και στις λιγότερο «αυστηρές» επαρχίες, όπως αυτή της Καμπούλ;
Πώς η αστυνομία ηθών θα μπορεί να εφαρμόζει, για παράδειγμα, την απαγόρευση κάθε φωτογραφίας ή βίντεο με ανθρώπους, ζώα ή φυτά σε κινητά τηλέφωνα ή τη δημοσιοποίησή τους στα μέσα ενημέρωσης;
Στο στόχαστρο οι γυναίκες
Σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, στην Καμπούλ οι ταξιαρχίες του PVPV περιπολούν δραστήρια και προειδοποιούν τις γυναίκες χωρίς «μαχράμ», με μαλλιά που δεν είναι σωστά καλυμμένα ή οι οποίες δεν φορούν γάντια.
Στη κεντρική επαρχία Παρουάν, γυναίκες δέχθηκαν επιπλήξεις επειδή δεν φορούσαν μάσκα και στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ (βόρειο Αφγανιστάν) και ένας οδηγός ταξί λέει πως «προειδοποιήθηκε επανειλημμένα να μην μεταφέρει γυναίκες χωρίς μαχράμ ή που δεν φορούν χιτζάμπ».
Ένας 23χρονος κάτοικος της Καμπούλ αφηγείται πως τον σταμάτησαν τρεις φορές επειδή δεν έχει γενειάδα. «Φοβήθηκα και τους υποσχέθηκα ότι θα την αφήσω να μεγαλώσει», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σε μια ιδιωτική τράπεζα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν πως όλοι οι άνδρες έχουν αλλάξει τα δυτικά κοστούμια τους με σαλβάρι καμίζ, την παραδοσιακή ενδυμασία.