17.1 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Πρόταση «βόμβα» από την ισραηλινή New Med Energy και την αμερικανική Chevron για εξορύξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:

Έτοιμοι για εξορύξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, δηλώνουν δυο κολοσσοί της ενεργείας, η αμερικανική Chevron και η ισραηλινή New Med Energy. Νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαρακτηριστική των προθέσεων είναι και η δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της NewMed Energy Yossi Abu,«η ανάπτυξη του κοιτάσματος είναι ένα ακόμη βήμα στις περιφερειακές συνεργασίες που αναπτύσσονται γύρω από το φυσικό αέριο στη λεκάνη της Μεσογείου».

Εφόσον η συνεργασία ευοδωθεί, είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για τις σχέσεις όχι μόνο Κύπρου- Τουρκίας αλλά και Ελλάδας – Τουρκίας. Οι εξορύξεις στο οικόπεδο Αφροδίτη με την κοινοπραξία ΗΠΑ-Ισραήλ θα «κόψει» τα φτερά του Ερντογάν ο οποίος επιδιώκει κέρδη και για τους τουρκοκυπρίους με απώτερο σκοπό την εδραίωση της Τουρκικής κατοχής.

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος , η επιστολή της New Med αναφέρει ότι η κοινοπραξία επανέρχεται στις πρόνοιες της συμφωνίας του 2019 και αποδέχεται τη χρήση πλωτής μονάδας παραγωγής φυσικού αερίου (FPU) πάνω από το κοίτασμα και τη λειτουργία τεσσάρων εξορυκτικών γεωτρήσεων. Κατάληξη του φυσικού αερίου του Αφροδίτη θα είναι η Αίγυπτος.

Η New Med ενημέρωσε το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ ότι το κόστος για τη χρήση της πλωτής μονάδας παραγωγής και της κατασκευής τεσσάρων γεωτρήσεων θα ανέλθει στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι η ισραηλινή εταιρεία New Med Energy, συμμετέχει μαζί με την αμερικανική Chevron και τη Shell στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη και  υπέβαλαν εκ νέου στην Κυπριακή Δημοκρατία αναθεωρημένη πρόταση για την εκμετάλλευση του αποθέματος.

Επί του παρόντος δεν είναι γνωστές οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρόταση και κυρίως για το προβλεπόμενο από την κοινοπραξία κόστος.

Παράγοντες του τομέα της ενέργειας στην Κύπρο και την Ελλάδα χαρακτηρίζουν υπερβολικό έως εξωπραγματικό το κόστος των 4 δισ. δολαρίων που υπολογίζει η κοινοπραξία, σε βαθμό αποτρεπτικό για την προώθηση της επένδυσης με προοπτικές επικερδότητας για τα δύο μέρη. 

Προφανώς, η νέα πρόταση της κοινοπραξίας θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Ενέργειας, ώστε να τύχουν επαλήθευσης και επανακαθορισμού οι επί μέρους δαπάνες που συνθέτουν, κατά τις Chevron-New Med και Shell, το απωθητικό για την ΚΔ κόστος των 4 δισ. Σύμφωνα με την τρέχουσα εκτίμηση του διαχειριστή του κοιτάσματος, Chevron, και πριν την ολοκλήρωση των τεχνικοοικονομικών μελετών συμπεριλαμβανομένης της πραγματοποίησης του Σχεδιασμού Προμελέτης (FEED), το κόστος του ανανεωμένου σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής εκτιμάται σε περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια (100%).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Yossi Abu, Διευθύνων Σύμβουλος της NewMed Energy ανέφερε ότι «ανανεώσαμε το σχέδιο ανάπτυξης σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και αναμένουμε την έγκριση του σχεδίου για να επιτρέψουμε την ταχεία πρόοδο στην ανάπτυξη του κοιτάσματος». «Η ανάπτυξη του κοιτάσματος είναι ένα ακόμη βήμα στις περιφερειακές συνεργασίες που αναπτύσσονται γύρω από το φυσικό αέριο στη λεκάνη της Μεσογείου», υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

Η «γέφυρα του Θεού» βρίσκεται στην Ελλάδα – Οι θρύλοι και η φυσική ομορφιά του επίγειου παράδεισου 

Σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπία της Ηπείρου, τον ποταμό Θύαμις ή Καλαμά,...

Πληθωρισμός: Μεγάλη βουτιά για την ευρωζώνη στο 1,7%, μικρή μεταβολή για την Ελλάδα στο 3,1%

Σχεδόν διπλάσιος από ότι στην Ευρωζώνη, στο 3,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ελλάδας,...

Στον «πάτο» της Ευρώπης η Ελλάδα στην οικονομική ελευθερία. Τεράστιο κράτος, γραφειοκρατία παντού – Η έκθεση του ΚΕΦΙΜ

Στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, βρίσκεται η Ελλάδα ως προς την οικονομική ελευθερία, παρά...