Σε πολεμική εγρήγορση και αντιπαράθεσή βρίσκονται πέντε πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και δύο ελληνικά, η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», η κανονιοφόςο «Αήτηττος» και πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού στην περιοχή όπου ιταλικό σκάφος ποντίζει καλώδιο
Κινήσεις σε ολα τα επίπεδα Από το ΥΠΕΞ γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για την «αποσυμφόρηση» της κατάστασης που έχει προκληθεί νότια της Κάσου και της Καρπάθου με αφορμή την προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει επι του πεδίου το Τουρκολυβικό Μνημονιο και την διεκδίκηση επι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Στην περιοχή πραγματοποιεί έρευνες για πόντιση καλωδίου το σκάφος Ievoli Relume και σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία αντιδρώντας έστειλε στην περιοχή 5 μονάδες του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες ζήτησαν από το πλοίο να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση των εργασιών του καθώς πρόκειται για περιοχή της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
Μεχρι στιγμής σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν έχει γίνει προσπάθεια παρεμπόδισης του πλοίου ενώ στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος»,η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και περιπολικό ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού.
Από το απόγευμα της Δευτέρας σήμανε συναγερμός στην Αθήνα κα η προσπάθεια που καταβάλλεται σύμφωνα με διπλωματική πηγή είναι μέσω επαφών σε όλα τα ενδεδειγμένα κανάλια επικοινωνίας να μην ξεφύγει και να αποσυμφορηθεί η κατάσταση και να ολοκληρωθούν οι έρευνες του Ievoli Relume.
Είναι ενδεικτικό πάντως των τουρκικών προθέσεων ότι το συγκεκριμένο πλοίο πραγματοποιεί τις έρευνες του εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων εκτος ενός σημείου το οποίο βρισκεται περίπου μισό μίλι εκτός χωρικών υδάτων σε διεθνή ύδατα σε περιοχή που καταφανώς ανήκει στην δυνητική ελληνική υφαλοκρηπίδα και μάλιστα εντος των δυνητικών 12 ν.μ. των ελληνικών χωρικών υδάτων. Όμως ακόμη και σε αυτή την ακραία περίπτωση έσπευσε η Τουρκία να επιχειρήσει να επιβάλει εμπράκτως το Τουρκολυβικό Μνημόνιο και μάλιστα στέλνοντας πολεμικά πλοία στην περιοχή ,κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση.
Το «Ievoli Relume» πραγματοποιεί έρευνες για τις οποίες εχει εκδοθεί NAVTEX του σταθμού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (693/24).Η Τουρκία ειχε αντιδράσει και με την έκδοση δικής της NAVTEX (0671/24) με την οποία δηλώνει ότι μέρος των ερευνών αφορά περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Σπεύδουν μάλιστα να παραπέμψουν στην επιστολή που είχε αποστείλει η Τουρκία στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020 με την οποία μονομερώς και αυθαίρετα δήλωνε τα εξωτερικά όρια της ΑΟΖ της.
Με την επιστολή αυτή ουσιαστικά πρώτη φορά αποτυπώθηκε επισήμως από την Τουρκία η διεκδίκηση της Γαλάζιας Πατρίδας που με συνυπολογισμό του παράνομου Τουρκολυβικού Μνημονίου φθάνει μέχρι τα ανατολικά όρια των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών στην περιοχή.
Οι Τουρκικές Αρχές δήλωναν ακόμη ότι όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή «τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας» θα πρέπει να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές.
Η Αθήνα επανήλθε την Δευτέρα και εξέδωσε νεα NAVTEX (718/24) η οποία παρατείνει τις εργασίες του Ievoli Relume μεχρι τις 24 Ιουλιου :